LOGOR “SILOS” Za zločine nad Hrvatima i Srbima u Hadžićima Đelilović i ostali osuđeni na 60 godina zatvora

Vrijeme:1 min, 25 sec

 

Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Halidu Čoviću, Bećiru Hujiću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu danas je u Sudu BiH izrečena presuda od ukupno 60 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad srpskim i hrvatskim civilima u logorima na području sarajevske općine Hadžići.

Sudsko vijeće proglasilo ih je krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, počinjen od svibnja 1992. do siječnja 1996. godine. Ovo je bio jedan od najdužih postupaka u povjesti Suda BiH, trajao je više od šest godina.

Bivši predsjednik Skupštine općine Hadžići, te kriznog štaba i ratnog predsjedništva te općine Mustafa Đelilović i zapovjednik Devete brdske brigade Armije BiH Nezir Kazić osuđeni su na po 10 godina zatvora.

Bivši načelnik Stanice javne sigurnosti Hadžići i član kriznog štaba Fadil Čović, te upravnik logora “Silos” Bećir Hujić osuđeni su na po osam godina zatvora.

zapovjednik policije u Pazariću Mirsad Šabić i zamjenik upravitelja logora “Silos” Halid Čović osuđeni su na po šest godina, dok je upravitelj logora u skladištu u vojarni “Krupa” u Zoviku Šerif Mešanović osuđen na sedam godina zatvorske kazne.

Stražar u logosu “Silos” Nermin Kalember osuđen je na pet godina zatvora.

Predsjedavajuća sudskog vijeća Minka Kreho rekla je da su optuženi krivi što su od svibnja 1992. druge do siječnja 1996. godine na širem području Sarajeva, pa i općine Hadžići, svjesno i voljno omogućili i organizirali zatvaranje srpskih i hrvatskih civila u logoru “Silos”, Osnovnoj školi “9. svibanj” u Pazariću i skladištu vojarne “Krupa” u Zoviku, prenosi Srna.

Kreho je navela da su zatvorenicima tijekom zatočenja bila uskraćena osnovna ljudska prava, te da su im nečovječnim postupanjem nanošene teške tjelesne ozlijede i da su tjerani na prisilni rad.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)