Izaslanstvo EU upozorava: Reforma izbornog zakonodavstva mora poštivati presude Ustavnog suda BiH

Vrijeme:1 min, 31 sec

 

Naglašavamo da kompromisno rešenje mora u potpunosti poštovati relevantne sudske odluke i vladavinu prava, stav je Izaslanstva EU u BiH o izmjenama izbornoga zakonodavstva

Izaslanstvo Europske unije u BiH (EUSR) jasnog je stava kako se pri svim izmjenama izbornoga zakonodavstva mora voditi računa o svim presudama Ustavnoga suda BiH, pa i onoj u predmetu “Ljubić” koju bošnjačke stranke na sve načine pokušavaju izigrati.

Na eksplicitno pitanje portala Dnevnik.ba “smatra li EUSR da se Prijedlogom zakona o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata u Parlamentu FBiH, koji se uskoro treba naći na dnevnom redu Doma naroda Parlamenta FBIH, derogira Ustav BiH, odnosno da se entitetski ustavi stavljaju iznad državnoga Ustava?”, dobili smo sljedeći odgovor:

“Odgovornost je na domaćim političkim liderima da pronađu rješenje koje je zasnovano na dijalogu i kompromisu. Naglašavamo da kompromisno rešenje mora u potpunosti poštovati relevantne sudske odluke i vladavinu prava. Rješenje se takođe mora približavati europskim standardima, a ne udaljavati se od njih. Očekujemo da vlasti osiguraju adekvatno održavanje izbora i nesmetanu provedbu izbornih rezultata. I dalje smo spremni da potpomognemo razgovore između relevantnih aktera koji su uključeni u proces izbornih reformi; a to mora biti zasnovano na stvarnoj spremnosti na kompromis”, poručila je u izjavi za Dnevnik.ba Jamila Milović-Halilović.

Inače, spomenuti zakon će se prema saznanjima portala uskoro naći na sjednici federalnog Doma naroda, iako ga je u Zastupničkom domu usvojila isključivo bošnjačka većina. Riječ je o prijedlogu zakona kojim bošnjačke stranke zapravo pokušavaju izigrati presudu Ustavnoga suda BiH u predmetu “Ljubić” te entitetske ustave i zakone pretpostaviti onima s državne razine.

Radi se o opasnom presedanu kojim se otvara mogućnost jednostranih poteza Republike Srpske.

Međunarodni dužnosnici su više puta do sada naglasili da su entiteti dio države BiH, odnosno da su entiteti podređeni državi.

 

J. G./Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)