Čović, HDZ i hrvatske stranke usprotivit će se neustavnom izbornom zakonu

Vrijeme:1 min, 58 sec

 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je i hrvatski član BiH Predsjedništva, izjavio je kako će se ova stranka i druge članice Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH usprotiviti donošenju neustavnog izbornog zakonodavstva na razini entiteta Federacije BiH koji bi omogućio bošnjačkim strankama da preglasaju Hrvate.

“Bošnjačke stranke zajedno su krenule u jednu aktivnost koja odudara od odluke Ustavnog suda. Mi ćemo dati puni doprinos, ali dakako nećemo biti naivni, nećemo upasti u zamku da kršimo ustav ili pak odluke Ustavnog suda na bilo koji način”, rekao je Čović, prenosi HRT.

Dodao je kako je za Hrvate neprihvatljivo da se izborno zakonodavstvo donosi na entitetskoj razini u Federaciji BiH umjesto izmjene državnog Izbornog zakona BiH. Pojasnio je kako je ključno osigurati provedbu presude Ustavnog suda BiH i legitimno predstavljanje triju naroda.

“Treba osigurati legitimno predstavljanje sva tri naroda na svim razinama vlasti kako bi stvorili ambijent da nemamo krize nakon izbora”, istaknuo je.

Nije isključio mogućnost nastavka razgovora o izmjenama izbornog zakona ali uz provođenje presude Ustavnog suda BiH.

“Bez obzira što neki kažu da smo mi tvrdog stava i da nismo spremni napraviti uzmak jasno je da nema ustupka oko legitimnog predstavljanja na svim administrativnim razinama. Stojimo otvoreni za tisuće mogućih načina kako to provesti”, rekao je.

Ustavni sud BiH izbrisao je po apelaciji Bože Ljubića odredbe Izbornog zakona BiH koji utvrđuje da se iz svake županije iz Federacije BiH bira po jedan predstavnik Hrvat, Srbin i Bošnjak za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda jer se time narušava srazmjernost i omogućava izbor izaslanika koji nemaju narodni legitimitet. Umjesto izmjene državnog zakona bošnjačke stranke odlučile su se donijeti novi zakon o izbornim jedinicama u Federaciji BiH koji posve ignorira presudu Ustavnog suda te predviđa da se u Dom naroda biraju po jedan Hrvat, Srbin i Bošnjak iz svake županije.

Na taj način je moguće da se, primjerice, iz Bosanskopodrinjske županije s 24 Hrvata bira jedan Hrvat u Dom naroda Federacije BiH, jednako kao i iz Posavske županije u kojoj žive 36.000 Hrvata. To stvara razliku u vrijednosti glasova od 1400 puta. S obzirom da su Hrvati u manjinskoj poziciji u pet županija bošnjačke stranke na ovaj način mogu izabrati šest Hrvata u Dom naroda što im je dovoljno da posredno izaberu predsjednika Federacije i Vladu Federacije BiH mimo većinske potpore Hrvata u ovome entitetu.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)