Švicarci pustili u prodaju pivo s etiketom albanskog Dvoglavog orla

Vrijeme:1 min, 46 sec

 

Nakon utakmice na aktualnom nogometnom svjetskom prvenstvu Rusiji u kojoj je Švicarska pobijedila Srbiju 2 :1, dva švicarska nogometaša albanskog podrijetla i kapetan švicarske reprezentacije (Xhaka, Shaqiri i Lichtensteiner) proslavili su golove tako što su rukama gestikulirali albanski grb s dvoglavim orlom. Srbiji to nikako nije dobro sjelo i uslijedili su žestoki prigovori, a FIFA je švicarske igrače novčano kaznila.

U samoj Švicarskoj javnost je zbog pobjede njihove reprezentacije taj pozdrav s osmjehom prihvatila na radost preko 200.000 Albanaca koji u Švicarskoj žive i rade.

Švicarci su se dosjetili sve to pretočiti u dobru zaradu. Marketinški dobro osmišljena igra riječi s pozdravom koji simbolizira državni albanski grb s dvoglavim orlom za Švicarce je poslovni pothvat s velikim dobitnim potencijalom.

Jedan proizvođač piva iz švicarskog grada Luzerna na tržište je izbacio Radler pivo s etiketom na kojoj su tiskali upravo taj pozdrav rukama koji simbolizira državni albanski grb s dvoglavim orlom.

Novo pivo se sastoji od dvije trećine Luzerner piva, jedne trećine limunovog ekstrakta i jedne kriške limuna.  

Direktor tvrtke “Luzerner Bier” David Schurtenberger tvrdi kako su spojili igru riječi i pozdrava ne bi li napetosti relaksirali i sve prebacili na vic, odnosno spojili ugodno (Radler) s korisnim (zarada).

Naime, ovisno o kontekstu rečenice na njemačkom jeziku “Doppel” znači duplo ili dvostruko, a “Radler” nam je već poznat kao mješavina piva i soka od limuna.

Međutim, ako iz naziva “Radler” maknemo slovo “R” onda dobijemo riječ Adler što u prijevodu znači orao.

Igrom riječi od Doppleradler dolazimo do dvoglavog orla. Možda bi marketinški još osmišljenije i uspješnije bilo da su Švicarci umjesto Doppelradler na etiketi napisali Doppel®Adler

S obzirom na to da su se Švicarska plasirala u drugi krug svjetskog prvenstva nema sumnje kako će švicarski ovo pivo masovno konzumirati.

Za razliku od Švicaraca i Albanaca pivo Doppel®Adler sigurno se neće svidjeti našim istočnim susjedima u Srbiji i Srbima diljem svijeta. Za utjehu im ostaje spoznaja kao nije riječ o mržnji Švicraca naspram Srba nego o profitabilnom poslovnom iskoraku – barem tako Švicarci tvrde.

“Para vrti gdje burgija ne će”.

Na zdravlje i živjeli.

 

Filip Antunović/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)