LIPANJSKE ZORE: Na Merdžan glavi obilježena godišnjica oslobađanja Mostara

Vrijeme:1 min, 39 sec

 

Unatoč olujnom vremenu i kiši na Merdžan glavi, položeni su vijenci i zapaljene svijeće, čime je završena ovogodišnja manifestacija “Lipanjske zore” 2018. Ovo je 26.obljetnica oslobađanja platoa Podveležje gdje se odigrao završetak oslobađanja Mostara, Stoca i dijela Čapljine, piše Bljesak.info.

”Na platou Podveležje izgubili smo 34 pripadnika HVO-a, i ovdje su se odigravale najteže bitke za HVO. Lipanjskim zorama su oslobođena tri grada i akcija tolikog obima se nije odigrala nigdje na pdoručju BiH, niti Hrvatske”, rekao je za Bljesak.info Mile Pušić, ispred Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB.

Pušić je komentirao i izjavu predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, Šerifa Špage, danu na manifestaciji ‘Putevima pobjede’, prema kojoj su borci Armije RBiH oslobodili Mostar i ova područja od ”agresora sa istoka i zapada”.

Obljetnica na Merdzan glavi ”Armija BiH je sudjelovala u Lipanjskim zorama u određenom segmentu i ona je u tom razdoblju bila podređena HVO-u. Početne crte su bile zajedničke, na kojima smo imali raspored snaga HVO-a i Armije BiH te svako može u svom segmentu, kako Armija tako i sve naše bojne i satnije, reći da su držale položaje u određenim zonama, te se i tijekom napredovanja može reći da su oslobodili određenu crtu ili mjesto”, govori Pušić. Prema njegovim riječima, svatko je imao svoju zonu odgovornosti, po općinama, bojnama, satnijama, te svatko u svojoj zoni odgovornosti može reći koliko je držao kilometara crte.

”To nije teško provjeriti, to se zna. Pričamo nakon 26 godina a nažalost nismo ništa ujedinili. Možemo reći da smo sudjelovali zajedno pa da ujedinimo podatke”, zaključuje Pušić.

26. lipnja obilježava se kao dan kada je HVO 1992. godine oslobodio Mostar iz okruženja JNA rezervista i pobunjenih Srba. Akcija oslobođenja mostarske općine koju su hrvatske snage pokrenule 7. lipnja, završena je 26. lipnja zauzimanjem snažnog uporišta Merdžan glave u Podveležju istočno od Mostara prema Nevesinju.

Ovo je ujedno prva pobjeda nad velikosrpskim agresorom u ratu u Bosni i Hercegovini.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori