Junak Domovinskog rata – dr. Zlatko Tomašić

Vrijeme:3 min, 9 sec

 

Nema odabrana galerija ili galerija je izbrisan.

Marta, Suzana, Luka i Antea Tomašić

“Kaže se da se čovjeka prepoznaje po njegovim djelima, pa neka ovo priznanje bude prizanje dobrih djela moga tate, kako u ratu, tako i u miru” kazao je Luka Tomašić, sin dr. Zlatka Tomašića kojem je posthumno dodijeljeno priznanje Junaka Domovinskog rata koje dodjeljuje Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata ’91 (UHBDR91) u suradnji s drugim braniteljskim udrugama na svečanoj dodjeli u Mramornoj dvorani Guvernerove palače u Rijeci 26. lipnja 2018.  Uz sina Luku, svečanoj dodjeli nazočile su kćeri  Marta i Antea te udovica Suzana Tomašić.

Dr. Vesna Bosanac, predsjednica Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. rekla je da dr. Tomašić i te kako zaslužuje ovo priznanje, a koje je ujedno i priznanje svim zdravstvenim djelatnicima koji su dali nemjerljiv doprinos tijekom srpske agresije.

Dr. Štefan Biro

Uz predsjednika UHBDR91 Mladena Pavkovića priznanje je uručio je dr. Štefan Biro, izaslanik dr. Vesne Bosanac i Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991.

– Upoznao sam dr. Tomašića krajem kolovoza 1991. godine kad je došao u Vukovar. No, pravo upoznavanje imali smo kad je naša Udruga liječnika iz Domovinskog rata pokrenula projekt knjige o medicinskoj službi Primorja, Istre i Like u Domovinskom ratu. Zlatko nas je nedugo nakon toga napustio, no ja sam si dao u zadatak da ću taj projekt dovršiti njemu u čast, istaknuo je dr. Biro.

Priznanje Junak hrvatskog Domovinskog rata dobili su: dr. Franjo Tuđman, general Blago Zadro, dr. Ivan Šreter, Josip Jović (svi posthumno), Kata Šoljić, Mile Dedaković Jastreb, Marko Babić, ratna bolnica Vukovar na čelu s dr. Bosanac i dr. Jurajom Njavrom, generali Ante Gotovina, Mladen Markač …

Mladen Pavković – junake se ne zaboravlja

Mladen Pavković naglasio je da se JUNACI DOMOVINSKOG RATA ne smiju zaboraviti, i da smo jedinstvena država na svijetu koja nije proglasila svoje junake, ni svoje ratne profitere. Zbog toga će UHBDR91 nastaviti odavati priznanja ljudima koje nitko  ništa ne može poraziti, ni samljeti.

 

 

 

 

Dr. Zlatko Tomašić, rođen 1961. godine, od prvog dana u ZNG, a kasnije HV sudjeluje u stvaranju saniteta HV i MUP-a RH do završetka Domovinskog rata kao Načelnik sanitetske službe OZ Rijeka, kasnije Zbornog područja Gospić ( koja je obuhvaćala Istarsku, Primorsko goransku i Ličko senjsku županiju), koordinator civilnog zdravstva i časnik za vezu za potrebe ZP Gospić i specijalnih postrojba MUP-a, te voditelj mobilno kirurško anestezioloških ekipa. Bio je prvi riječki liječnik koji je stupio u ZNG i pridružio se Tigrovima, najprije na bojištu Vukovara, a zatim Hrvatske Kostajnice gdje je zarobljen i prošao teror srpskih logora. Nakon razmjene, umjesto na oporavak, vraća se na ratište Like.

Dane Petrović i dr. Zlatko Tomašić

Od 1994. bio je član predsjedništva i dopredsjednik UHDDR-a grada Rijeke te pročelnik povjerenstva za  i socijalnu skrb u toj udruzi, a od 1998. njen predsjednik UHDDR-a, a zatim i predsjednik Zajednice UHDDR-a Primorsko goranske županije. Nakon rata vraća se svom pozivu dječjeg kirurga i humanitarnom radu. Od 2004. do smrti bio je predsjednik Zajednice udruga Domovinskog rata Županije primorsko – goranske. Bio je član vijeća Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. / 1991. Republike Hrvatske kao i povjerenik za Primorsko goransku županiju. Bio je i predsjednik Zajednice branitelja HDZa Gojko Šušak za primorsko goransku županiju. 

Dr. Zlatko Tomašić preminuo je u Rijeci, u noći 30. listopada 2016. od srčanog udara.

 

 

 

 

 

 

Pamtimo riječi dr. Zlatka Tomašića: 
 “HRVATSKA SE DANAS NE BRANI S ORUŽJEM U RUCI, HRVATSKA SE BRANI ZNANJEM I POŠTENJEM.”

 

Vedrana Spadoni/Hrvatsko nebo

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)