BUMERANG Ćane Primorac je izabrao bošnjačku viziju BiH i to je skupo platio

Vrijeme:2 min, 51 sec

 

Ćane Primorac godinama se busao u prsa i glumio velikog anti-hadezeovca čija je politika ispravna dok ona HDZ-ova nije.

Njegova stranka (HSP BiH) sudjelovala je u protuhrvatskoj vladi ‘Platforme’ koja je izabrana glasovima Bošnjaka. I to doslovno! Uz sve bošnjačke stranke koje su činile ovu vladu, HSP BiH bio je ono što je već 25 godina i cilj većine bošnjačkih stranaka. Etnički ukras koji služi da bi BiH zadržala tzv. multietnički prizvuk.

Plaća u parlamentu je velika. Sve što ide uz tu istu plaću samo dodatno poveća osnovicu. I kroz utjecaj i kroz bankovni račun. Koristio je Ćane te privilegije godinama. Za potrebe političkog Sarajeva godinama je iz Sarajeva ‘derao’  po vlastitom narodu i njihovoj izbornoj volji.

Gora alternativa od glavne opcije

Cilj svake alternative je da ljudima minimalno ponudi nadu ako im već ne može ponuditi nikakav sadržaj. HSP BiH predstavljao se alternativom i prokockao povijesnu priliku da hrvatskom narodu u BiH pokaže kako oni mogu biti alternativa HDZ-u. Ta stranka pogazila je volju svojih birača, svih onih koji su glas dali strankama HNS-a. Umjesto odlaska u oporbu Ćane i njegovi kompanjoni iskoristili su gužvu i iznevjerili Hrvate. Vlastiti narod. Čak i vlastite birače. Dobar dio glasova koji su dobili bili su antihadezeovski glasovi, ali nikako nisu bili probošnjački.

Sporni intervjui

Samouvjereno je Ćane dao niz intervjua u trenucima dok su mu bošnjački prvaci davali vjetar u leđa. U jednom od tih intervjua otišao je i toliko daleko da je relativizirao grubu krađu i štetu koju je Hrvatima nanio Komšić. Kazao je tada da se Hrvati ne trebaju brinuti oko Komšića jer je isto hoće li ih predstavljati Komšić ili HDZ-ov kandidat. Nekome tko je neupućen možda je i bilo isto, ali ovdje nije bila riječ o kandidatu HDZ-a i Željka Komšića nego o bošnjačkoj i hrvatskoj viziji Bosne i Hercegovine.

Izabrao bošnjačku viziju

Ćane Primorac tada je izabrao bošnjačku viziju Bosne i Hercegovine jer biranje Komšića u Predsjedništvo (ili bilo kojeg kandidata koji nije osvojio 50 posto + 1 glas bh. Hrvata) nedvojbeno jest bošnjačka vizija države. Kad je zagustilo i kad je naposljetku i narod prepoznao što može dobiti od raznih ćana, jurišića, budimira i inih, narod je 2014. kaznio takvu politiku.

Ćane kao bumerang

Ipak, par godina poslije se Ćane poput bumeranga vratio među hrvatsku politiku u BiH. U maniri pravog konobara na tacni je Hrvatima ponudio svoju lojalnost ustvrdivši kako je HSP BiH grudobran hrvatske politike u BiH koja nikada više neće dopustiti da se ponovi ono što se događalo u platformi.

Tamo gdje je HSP BiH uvjetno rečeno najjača, dogodilo se ono čemu se Ćane nije nadao. Na sastanku koalicijskih partnera u Županiji Zapadno-hercegovačkoj HDZ je odlučio sam izaći na izbore. Na to ih je vjerojatno potaknula i kritika javnosti jer se osjetilo nezadovoljstvo unutar hrvatskog naroda u BiH i činjenica da HDZ kroz Hrvatski narodni sabor rehabilitira nekoga tko je u ključnim trenucima izabrao bošnjačku viziju Bosne i Hercegovine.

Kako sada stvari stoje, u ovoj županiji HDZ ide sam na izbore, kao i HSS BiH i HDZ 1990. Ćane nije uspio u namjeri da se uime naknadnog nacionalnog jedinstva progura još jedanput u neki od parlamenata tako da je spomenuti bumerang dočekao njega.

Pravda je uglavnom spora i nedostižna, no ponekad nas zna iznenaditi i pokazati kako se vrati onda kada to skoro nitko ne očekuje.

 

Ivan Crnjac/Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)