ČAVARA: Ovo je izigravanje demokracije – zaštitit ću Ustav!

Vrijeme:7 min, 27 sec

 

Odluka bošnjačkih stranaka da preglasavanjem Hrvata krenu rješavati „hrvatsko pitanje“ u FBiH lomi se na jednom čovjeku – Marinku Čavari! Apsolutna dominacija koju bošnjačke stranke imaju u Zastupničkom domu FBiH već su demonstrirali. U Domu naroda će uskoro pokazati da mogu što hoće, a već je opće poznato da Ustavni sud FBiH glasuje onako kako bošnjačke stranke žele. Samo jedna osoba ne glasuje po njihovim željama – Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, kod kojeg će Zakon o izbornim jedinicama na kraju doći na potpis. Već su sada počele priče kako će Čavara zakon „blokirati“ čime se vrši pritisak na međunarodnu zajednicu da reagira prema željama bošnjačke javnosti. Dnevnik.ba posjetio je Predsjednika Federacije da se uvjeri – hoće li Marinko Čavara podleći pritiscima ili ne.

Dnevnik.ba: Vidjeli smo jedinstvo pet bošnjačkih stranaka u Parlamentu FBiH. Isto to jedinstvo smo vidjeli u Vladi FBiH. Kako komentirate ovaj pokušaj da se kroz Federalni Parlament riješi nešto što je u domeni državnog Izbornog zakona?

Čavara: Nažalost, ovo nije prvi slučaj da se stvori ovakva koalicija u Parlamentu FBiH. Ovaj predloženi Zakon o izbornim jedinicama i broju mandata jasno govori kakve su im namjere. Zakon temelje na činjenici da je Izborni zakon omogućio entitetskom parlamentu da sam određuje izborne jedinice i broj mandata sukladno broju građana koji su popisani u određenoj izbornoj jedinici. U prijedlogu se pozivaju da se broj mandata određuje prema popisu provedenom 2013. godine, a da se u Domu naroda FBiH poštuje popis iz 1991. godine!

Dnevnik.ba: Je li to može tako? Je li prijedlog ustavan?

Čavara: Nije. Ustavni sud BiH je odredio da su navedeni članci Izbornog zakona BiH neustavni. Dakle, odredba da iz svake županije ide po jedan izaslanik iz svakog naroda je neustavna zbog čega ju je Ustavni sud izbrisao iz Izbornog zakona BiH. Ovih pet stranaka je te pobrisane odredbe stavilo u svoj prijedlog Zakona pod krinkom da se na takav način provodi odluka Ustavnog suda. Radi se o očitom pokušaju izigravanja odluka Ustavnog suda BiH. Pored toga, sporna je i sama procedura predlaganja zakona koja je prihvaćena po hitnoj proceduri, iako je zakon jako obiman i iako se bavi izbornim procesom u sred izbornog procesa! Nedopustivo je da se nakon raspisivanja izbora mijenjaju izborna pravila. Nama je posebno problematično što stranke koje čine parlamentarnu većinu, SDA i SBB, prave ovakve aranžmane sa strankama opozicije iza leđa svom koalicijskom partneru. Njih povezuje nacionalni sastav njihovih stranaka koji se sastoji od 99 posto Bošnjaka.

Dnevnik.ba: Ima li smisla da onda HDZ nastavi participirati u vlasti?

Čavara: To je pitanje koje se povlači još od 2001. godine. Nakon što je visoki predstavnik nametnuo onu famoznu odluku o sastavu vlade FBiH po formuli 8:5:3 (pri čemu je Bošnjaka osam, a Hrvata pet) mi smo morali odlučiti hoćemo li na takav način sudjelovati u vlasti i upravljati procesima, ili biti izvan sustava. Donijeli smo tada jednu pragmatičnu odluku da je bolje sudjelovati kako bi se spriječilo štetno djelovanje. Ali dilema je ostala do danas. Zato još od tada tražimo da se donesu korjenite ustavne promjene koje bi jamčile Hrvatima izbor svojih predstavnika.

Dnevnik.ba: Kakva je poruka poslana Hrvatima ovim preglasavanjem u Parlamentu i Vladi? Prijedlog zakona je takav da jasno poručuje da će Hrvati biti prekriženi kao politički subjekt. Postoji li Federacija u BiH uopće?

Čavara: Washingtonskim sporazumom je formirana Federacija u čijim je temeljima odredba da Hrvati i Bošnjaci jednakopravno upravljaju Federacijom BiH. Izmjenama Ustava FBiH koje je nametnuo Visoku predstavnik ove su odredbe poremećene na štetu Hrvata. I ne samo to, nego se krše i odredbe za provođenje Ustava. Slična je priča i kod ovog Zakona gdje se Predlaže novi zakon sa identičnim stavkama koje je Ustavni sud naznačio kao neustavne. Ovim prijedlogom zakona se oduzima jednaka mogućnost Hrvatima da izaberu svoje predstavnike na način na koji tu mogućnost imaju Bošnjaci.

Dnevnik.ba: Kakva je sad procedura? Prijedlog je prošao Zastupnički dom. Na isti način će vjerojatno proći i Dom naroda FBiH. S obzirom da je ovo rješenje faktički politička eutanazija Hrvata u BiH, pretpostavljamo da će klub Hrvata potegnuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog naroda. Hoće li se onda sve rastegnuti do izbora ili će prije toga odlučiti Ustavni sud FBiH?

Čavara: Procedura je jasna, ali već je prekršena. U Zastupničkom domu ovaj zakon nije ni mogao doći na dnevni red po hitnoj proceduri jer je obiman a pitanja kojim se bavi potrebno je detaljno raspraviti u široj javnosti. Ne samo da nije bilo te rasprave, nego o ovom zakonu nisu raspravljala ni radna tijela. Činjenica je da je na ovom primjeru silovana demokracija.Sad on ide u Dom naroda gdje će vodstvo Doma procijeniti kada će doći na dnevni red. Ukoliko se i tu bude osiguralo bošnjačko jedinstvo onda nema sumnje da će i tu proći. Mene zabrinjava pritisak na neke Bošnjake kojima se govori da je izdaja Bošnjaka ukoliko se ne omogući zakon za preglasavanje Hrvata.To je jedan totalno negativan smjer, i jako je opasan za Federaciju i čitavu Bosnu i Hercegovinu.

Dnevnik.ba: Što slijedi kasnije?

Čavara: Naš klub će vjerojatno tada tražiti ocjenu Zaštite vitalnog nacionalnog interesa od Ustavnog suda FBiH. Ukoliko Ustavni sud procjeni da Zakon ne ugrožava vitalni nacionalni interes onda se u Domu naroda usvaja po prostoj većini i onda dolazi kod mene na potpis. Ja ću tada ocijeniti što mogu napraviti da zaštitim ustavnost i zakonitost institucija Federacije.

Dnevnik.ba: Ako zakon dođe u ovom obliku kod vas, hoćete li potpisati?

Čavara: Kad se postavlja pitanje hoću li nešto potpisati ili „blokirati“, kako to predstavljaju u sarajevskim medijima, onda treba gledati na sadržaj zakona. Ovaj Zakon je u potpunosti suprotan odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Dalje, ovaj zakon se bavi nečim za što Zastupnički dom FBiH nema nadležnost rješavanja. Izborni zakon BiH omogućuje Zastupničkom domu FBiH da određuje broj zastupnika iz svake izborne jedinice ukoliko će biti srazmjerno broju stanovnika a ne omogućuje mu da odlučuje o načinu izbora izaslanika u Dom naroda FBiH! Taj dio je isključiva nadležnost Izbornog zakona BiH.Da se ne vraćam sad na ovaj dio gdje se ovim prijedlogom u Zakon stavljaju identične odredbe kako ih je poništio Ustavni sud BiH. Gledajući sve ovo, ja bih potpisivanjem ovakvog prijedloga zakona prekršio prisegu koju sam dao da ću poštivati Ustav.

Dnevnik.ba: Počele su pripreme i za izbore. Liste se formiraju. Na kojoj listi Vas možemo očekivati?!

Čavara: Trenutno sve stranke pripremaju svoje kandidacijske liste. Mi u HDZ BiH smo preliminarno predložili kandidate. Ja sam jedan od kandidata za ove tri razine vlasti. Normalno bi bilo da kao predsjednik Federacije budem na federalnoj listi, ali to je nešto što će stranka odlučiti.

Dnevnik.ba: S obzirom na ovu gužvu među kandidatima za hrvatskog člana Predsjedništva, i s obzirom da očekujete da će gospodin Čović pobijediti u toj utrci, tko će po vašem mišljenju biti drugoplasirani, odnosno koga očekujete da bude najozbiljiniji protukandidat!?

Čavara: Očekivati je da to bude Željko Komšić. Uzimajući u obzir ovakvu jednu inicijativu bošnjačkih stranka (prijedlog Zakona o izbornim jedinicama op.a.) i bez obzira na sukobe SDP-a i DF-a koji mi se čine fingirani, ne bih se iznenadio da se napravi koalicija u kojoj bi u Predsjedništvu kao bošnjački član sjedio netko iz SDP-a, a da iz reda hrvatskog naroda bude opet Željko Komšić. Teško bi bilo pretpostaviti da oni koji su već jednom to uradili, nemaju namjeru učiniti to opet. Pogotovo kada vidimo slogu koja vlada u Parlamaentu kada treba nametnuti neko rješenje Hrvatima.

Dnevnik.ba: S obzirom na to da su se sve najveće bošnjačke stranke složile oko ovakvog prijedloga Zakona, tko je onda partner strankama HNS-a nakon izbora?

Čavara: To je problem koji stalno imamo. Mi smo načelno rekli da je ona stranka koja osvoji najviše glasova u bošnjačkom korpusu naš partner. Međutim, mi tu nemamo mnogo izbora – bit će jedna od stranaka koje su na ovakav način potpisale ovakvo rješenje Izbornog zakona. Nama je to neminovnost, i zato imamo toliko zastoja.

Dnevnik.ba: Kakva nas situacija očekuje poslije izbora, nakon konstituiranja Zastupničkog doma, ukoliko ovaj zakon ne zaživi u ovom obliku?

Čavara: Moram ponoviti – ovaj prijedlog zakona je neustavan. Ako dođemo u situaciju da dođemo do izbora, a sve su prilike da hoćemo, bez implementacije presude Ustavnog suda BiH, onda nemamo modela popune Doma naroda FBiH a samim tim ni državnog Doma naroda. Tada može Izborno povjerenstvo preuzeti na sebe da donese model primjene posrednih izbora, iako smo to pokušali izbjeći na svaki način. Dakle, SIP nema ulogu zakonodavca, ali ima mogućnost da donese novi model izbora izaslanika u Dom naroda prema Izbornom zakonu.Takva bi odluka išla Vijeću za žalbe Ustavnog suda BiH. Ukoliko bi se dogodilo da Vijeće poništi takvu odluku SIP-a, onda bismo stvarno bili u ćorskaku.Tada očekujemo rast pritiska na Međunarodnu zajednicu, da po već oprobanom receptu, nametnu prijedlog zakona pet bošnjačkih stranaka kao važeći i na taj način i konačno izigraju odluku Ustavnog suda BiH.

 

HMS/http://hms.ba /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)