Zorica Vuković: On je naš brat

Vrijeme:8 min, 7 sec

 

 

Kad je u veljači ove godine Vučić bio u Vrginmostu , pokazao je što je njemu Pupovac.

„Zato ste tako legnuli meko, zato vam danas
Prolazi starost kao u loju,
U kut iz kuta, kako vam reknu, ali se zato
Ne pruža vaša šapa badava!

Eto, što znači biti psetancem odlična gazde!
Najlakše k cilju podvita repa!
Pitoma njuško, cjeluješ petu, al’ se i za te
Mirisno peče masna kobasa!“

(S. S. Kranjčević: Gospodskom Kastoru)

„Ne moraš baš za svaki zakon da glasaš Milorade! … Evo, i ovaj narod misli da ne moraš baš za svaki zakon da glasaš, Milorade. Zacrvenio se! Kaže narod da onaj tko se crveni ima srama i časti,“ obraćao se Vučić Miloradu Pupovcu.

Pupovac je to „kastorski“ mirno podnosio, obraćajući se Vučiću s „predsjedniče“. Čak mu to i ne smeta. Valjda je navikao. Svaki put kad bi Vučić nešto pitao, Pupovac je skakao na noge i pokorno mu odgovarao. Tako je rekao da ima oko 800 onih kojima bi  stanarska prava trebala biti priznata. „Ne treba mi tačan broj, reci otprilike“, odvratio je Vučić, obećavši i novčanu pomoć: „Evo, mi ćemo osigurati još 20. Je l’ može?“, nudio je.

„Svaka pomoć je dobro došla,“ spremno prihvaća „etnobiznismen“, pokušavajući od Vučića izvući i pomoć za sportski savez Srba u Hrvatskoj. „Uvijek mi kažete da moram biti ambiciozniji, predsjedniče,“ ulagivao se Pupovac.

„Ponekad me i posluša. Ponekad!“, dao je Vučić do znanja tko drži konce u rukama i od kuda vjetar puše prema Hrvatskoj.

A onda se dogodio slučaj HRT, knjiga o radnom logoru Jasenovac, kojoj je,  baš pripadnik srpske zajednice u Hrvatskoj, autor. I evo u Hrvatskom državnom saboru Pupovac se ustobočio na stražnje noge i drži lekcije. Od svih dičnih hrvatskih saborskih zastupnika, reagirao je samo Stevo Culej, dobacujući iz klupe. Njonjo hadezovski ga je ušutkavao. Nakon što je Culej spomenuo dr. Šretera, Pupovac mu je, iznervirano, dobacio: „To vam je brat.“

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=85&v=SHv1_Nj8xwo

 

Što to Pupovac poručuje? Što poručuje…? A Njonjo 808′ ga brani. Ima li „predsjednikov kastor“ obraza tako reći za časne ljude „nestalog“ dr. Šretera i izmasakriranog brata Steve Culeja 2. svibnja 1991. u Borovu Selu, ako je mislio na njega i može li bezočno lagati o 20 000 srpske nejači ubijene u Jasenovcu, a da Sabor šuti?

„To vam je  brat.“  Da on je naš brat, oni su naša braća…

 

Nije  Igor Vukić jedini pripadnik srpske nacionalnosti kojega optužuje Pupovac. Tu je i Nenad Vlahović, predsjednik Srpske pravedne stranke, predsjednik Nacionalnog vijeća Srba u Hrvatskoj i član Hrvatskog etičkog sudišta koji je podnio 7 kaznenih prijava protiv Pupovca. A Pupovac je njega tužio zbog toga što je Vlahović rekao kako Pupovac zarađuje na srpskom jadu. Ne znam je li gospodin Vlahović dobio neki postupak, no Pupovac je, pa mu je Vlahović morao isplatiti 35 000 kn i  sudske troškove. Toliko o Pupovčevoj brizi za pripadnike srpske nacionalne manjine…

A Njonjo stavio ruku na srce, digao glavu i proslavio osnivanje stranke 17. 6. 2018., kojoj, zajedno sa svojim pobočnicima, zabija čavle u lijes.

„Smjer kojim vodimo Hrvatsku ide točnu u onom pravcu gdje ga je želio Franjo Tuđman, a to je u desnom centru, na širokoj narodnjačkoj platformi, koja ima i svoju demokršćansku dimenziju. Mislim da je važno da svi prepoznate pokušaje onih koji bi htjeli doći na naše mjesto, koji nas žele destabilizirati. Ali u tome neće uspjeti“, rekao je Plenković na obljetnici i nastavio: „Danas na sceni djeluju mnogi akteri koji tih vremena niti se dobro sjećaju, a očito ih dobro niti ne znaju niti su ih proučavali.“ Izvještaj o dužini aplauza nismo dobili. Nije bilo proturječja.

Plenki opet drobi da neki ne znaju i nisu proučavali. Što on zna? Zna li on čitati? Ako ne zna, može pogledati snimke.

  1. Nada: (FB) „Lažeš,Plenkoviću!! Grubo i bahato.
    HDZ NIJE DESNI CENTAR, to je jasno svakoj budali. S IK-ačom si ga pozicionira ultra livo.
    HDZ NIJE DEMOKRŠĆANSKA STRANKA ,to je jasno svakoj budali.
    HDZ NIJE DRŽAVOTVORNA STRANKA, nego DRŽAVORAZBIJAČKA  STRANKA.
    Tuđman bi te pljunija ravno u lice.
    To radi HRVATSKI NAROD ZA NJEGA.“

Kad se 23. studenog 1996., tada već bolesni Tuđman vratio iz Amerike, u Zračnoj luci Pleso, održao je jedan od najboljih govora. Bilo je to povodom Zrinkinog i Mesićevog, uz malu  pomoć soroševaca, dilanja demokracije. Iz Tuđmanovog govora je vidljivo da Plenki zaobilazi istinu.

Predsjednik Tuđman tada je rekao: „Nećemo dopustiti ostatcima jugokomunističkog sustava, niti jugosrpskog, stanje kakvo smo bili zatekli u Hrvatskoj uspostavom hrvatske slobode i demokracije. Nećemo dopustiti da nam sve to dovedu u pitanje. Nećemo to dopustiti tim jugokomunističkim ostacima, ali ni onim političkim diletantima, bezglavim smušenjacima koji ne vide o čemu se zapravo radi danas u Hrvatskoj i u svijetu sa kojekakvim regionalnim planovima… Nećemo dopustiti onima koji se vežu i sa crnim vragom protiv hrvatske slobode i hrvatske nezavisnosti, ne samo sa crnim, nego i zelenim i žutim vragovima… Nećemo dopustiti onim koji se povezuju sa svima protivnicima hrvatske samostalnosti, ne samo povezuju nego im se nude, ne samo da im se nude nego im se prodaju za Judine škude, kao što se i sami hvale da dobivaju dotacije iz svih centara svijeta, a povezuju se od fundamentalističkih ekstremista, do kojekakvih lažnih propovjednika, pseudo-demokratskih obmanjivača koji nam danas propovijedaju velike ideje o ljudskim pravima i slobodama medija.

Da! Mi smo stvarali svoju Hrvatsku za ljudska prava i za slobodu medija, ali za ljudska prava prije svega većine hrvatskoga naroda. Ali ćemo, razumije se, mi sa tom hrvatskom slobodom i demokracijom osigurati i manjini ta ljudska prava i slobodu medija. Ali nećemo dopustiti da nam ti sa strane rješavaju, odnosno nameću rješenja. Hrvatska neće biti ničija kolonija. Hrvatska je dosta bila i pod Mlečanima i pod Stambolom, i pod Bečom i pod Peštom, i pod Beogradom. Hrvatska je izvojevala svoju slobodu, svoju samostalnost, svoje pravo da sama odlučuje o svojoj sudbini.“

To je bila Tuđmanova vizija Hrvatske. Kakve veze ima HDZ-ov trijumvirat s njim?

Dok sadašnji šef HDZ-a ne govori istinu, daleko od očiju javnosti, skrivena iza kompliciranog naziva i još složenijeg sadržaja, izglasana je Direktiva Europske unije koja bi mogla zauvijek promijeniti internet u Europi i svijetu. Autori Direktive tvrde kako je njen cilj zaštititi medije, umjetnike, pisce, novinare i sve druge koji objavljuju svoje radove na internetu.

Da im vjerujemo?  Kritičari, među kojima je i utemeljitelj Interneta Tim Berners Lee, tvrde kako se radi o napadu na slobodu izražavanja i slobodni protok informacija.

Uplašili se „baje“ protoka informacija. Oni stariji znaju da je Milka Planinc, i drugovi,  tvrdila da „nafte više nema“ i zato je nestašica u Jugi, pa se mora voziti par-nepar. Ako nema nafte, ni ženskih čarapa neće biti, ni detergenta… I kave je nedostajalo kao da se i ona proizvodi od nafte. A da smo imali internet, znali bi koliko muljaju.

Da je Direktiva sporna postalo je jasno i kada je UN-ov izvjestitelj za slobodu izražavanja David Kaye izrazio zabrinutost zbog prijedloga Direktive u otvorenom pismu Jean-Claudeu Junckeru. Tako se Europska unija, po prvi put, svrstala uz bok država poput Nikaragve, DR Konga, Mauritanije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata, zemalja koje ne poštuju pristup informacijama.

Hrvatska vlada je, inače, službeno podržala sve prijedloge Direktive još tijekom njezina usaglašavanja, naglasivši kako smatra da bi članak 11 trebao biti još restriktivniji. Radi se o filtriranju sadržaja koje će tehnološki divovi učiniti da bi izbjegli eventualne tužbe, a korisnike bi mogli i blokirati. Automatski.  

Ipak. Unatoč  dosadašnjem dobrom protoku informacija, u  vodećoj zemlji EU, Njemačkoj, još uvijek „ne znaju“ kako izgleda zastava Hrvatske. Na njihovom ZDF kanalu osvanula je srpska, umjesto hrvatske zastave uoči utakmice Hrvatske i Nigerije na svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Ništa nije slučajno.

Sve je „začinila“ muha, sletivši  na glavu, a potom na rame dičnog povjesničara u Acinoj  blablaonici. „Povjesničar“ je ljude koji „kopaju” po arhivima i traže istinu o prošlosti, nazvao smrdljivcima i đubretarima. Naravno, jer on smišlja povijest u fotelji pred slikom druga Tita.

O posljednjim događajima u Hrvatskoj, oglasila se, konačno, i Komisija HBK „Justitia et pax“. U njeno ime, potpis je dao novi predsjednik Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki. Progovorili su i o savjesti: „Čovjek po svojoj naravi teži uspostavi društva u kojem će živjeti slobodno, u skladu sa svojim vjerskim i svjetonazorskim uvjerenjem i vrijednostima, odnosno u skladu sa svojom savjesti. Stoga zabrinjava činjenica da se u posljednje vrijeme sve češće osporava pravo građanima da se slobodno izjasne o nekim društveno-političkim i svjetonazorskim pitanjima. Uočava se i određena isključivost od strane pojedinaca ili pojedinih interesnih skupina koji se ne ustručavaju i javno obezvrjeđivati uvjerenja i stavove koji su suprotni njihovim svjetonazorskim i ideološkim uvjerenjima. U takvom ozračju svjedoci smo sve učestalijega prizivanja pojma ‘savjest’  kada se radi o nekim ključnim pitanjima koja se odnose na opće dobro u Hrvatskoj, prvenstveno kada su posrijedi vrijednosna i svjetonazorska pitanja ili opredjeljenja. Stoga Komisija Hrvatske biskupske konferencije ‘Iustitia et pax’  smatra potrebnim izreći svoj stav o poimanju onoga što savjest jest, ali i o pravu na priziv savjesti. To čini zbog toga što smatra da je nepoštivanje osobne savjesti i njezina uvjerenja nedopustivi pokušaj ugrožavanja ljudske slobode, a time neposredno i ljudskoga dostojanstva. Istodobno u tome prepoznaje duboke korijene mnogih problema s kojima se suočava hrvatsko društvo …“

http://hrvatskonebo.com/hrvatskonebo/2018/06/19/nadbiskup-hranic-u-izjavi-komisije-iustitia-et-pax-plenkovic-moze-naci-poruku-za-sebe/

Kolika je doza savjesti naših političara?

Malo sam tužna zbog toga i kao Kranjčević  vapim:

 

„Izvedi narod moj; o Gospode,

Izvedi ga iz ropstva zlopatna

I skini mu sa vjeđa pospanih

Još onu mrenu tvrdu, zlokobnu,

Što zastire sad oči njegove!“

 

Zorica Vuković/Hrvatsko nebo

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)