CODEX MORALIS CROATICUM Mile Prpa: Zavjetna crkva Sveta Mati Slobode – KENOTAF

Vrijeme:1 min, 0 sec

 

 

Zavjetna crkva Sveta Mati Slobode – KENOTAF

– Riječ Kenotaf grčkog je podrijetla (kenos – prazan, i tafos – grob), simboličan grob podignut na uspomenu pokojnika čije se tijelo nalazi drugdje. U Zavjetnoj crkvi Sveta Mati Slobode u Zagrebu, uređen je zajednički kenotaf za 15.840 poginulih branitelja u Domovinskom ratu. I to tako da su u kamene ploče kojima su obloženi unutarnji zidovi – abecednim redom uklesana njihova imena.

Što znači, na nivou simbola, taj sabir uklesanih imena svih onih koji su za domovinu nesebično dali ono najvrednije – svoj vlastiti život!? Što znači prazan grob s tolikim brojnim imenima poginulih?!

Ponajprije, za njihove najbliže – on znači sve! On postaje mjesto molitve, mjesto meditacije, mjesto susreta, ako možda ne s dušama, tada sigurno s uspomenama koje su ostale iza njih. On je mjesto individualnog, ali i kolektivnog pijeteta, njihovih najbližih, njihovih prijatelja, njihovih poznanika, ali i pijeteta cijele domovine, one, upravo one u čije su temelje oni ugradili svoje kosti, svoje mlađahne živote.

 

Više na stranici …..CODEX MORALIS CROATICUM

 

https://hrvatskonebo.com/CodexmoralisCroaticum/2018/06/18/codex-moralis-croaticum-mile-prpa-zavjetna-crkva-sveta-mati-slobode-kenotaf/

 

 

CODEX MORALIS CROATICUM (Hrvatski moralni kodeks)/Mile Prpa/Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)