Sabor donio lex LNG

0

 

Dvije potrebne ruke do 77 zastupnika koliko ih vladajuća većina inače ima nadoknadili Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku te nezavisni Željko Glasnović

Za projekt plutajućeg terminala ruku su digla 77 zastupnika, a 25 ih je bilo protiv. Zanimljivo, protiv plutajućeg LNG terminala ruku je digao manjinac Furio Radin koji je i ranije najavio da će tako postupiti, a na glasovanju je nedostajao i HDZ-ov Ante Sanader, pa su dvije potrebne ruke do 77 zastupnika koliko ih vladajuća većina inače ima nadoknadili Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku te nezavisni Željko Glasnović.

Apel SDP-ovaca uoči glasovanja da se zakon povuče nije upalio, jednako kao što na plodno tlo nije naišla i njihova molba trojici HDZ-ovih zastupnika iz Primorsko-goranske županije da glasuju onako kako to žele njihovi sugrađani. Iako su prošli petak već odbijeni svi oporbeni amandmani, njih 380, SDP je ipak tražio pojedinačno glasovanje o svakom od 369 njihovih amandmana. Kako bi se glasovanje ubrzalo, predsjednik Sabora Gordan Jandroković je predložio da se glasuje ručno, umjesto elektronički, uz obrazloženje kako će tako sve brže odraditi.

To je uzrujalo dio zastupnika, pa su sabornicu napustili Mostovci, Ivan Pernar iz Živog zida, Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku, nezavisni Marin Škibola, bivši SDP-ovci Mirando Mrsić i Zdravko Ronko, kao i dio SDP-ovaca.

Ubrzo su SDP-ovci pojasnili kako je inzistiranje na glasovanju o amandmanima zapravo njihova opstruktivna akcija, pa su tražili stanku kako bi se još jednom usprotivili donošenju lex LNG-a.

– Iskoristit ćemo sva naša prava, tražiti ocjenu ustavnosti zakona, ali i obratiti se Europskom sudu za ljudska prava – najavio je SDP-ov Željko Jovanović.

Tea Romić/Večernji list/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara