Pupovčeve Novosti izgubile još jednu parnicu, supruzi Siniše Kovačića SNV mora platiti 30 tisuća kuna

0

 

Novosti izgubile još jedan spor

 

Sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu Martina Ivanković u sporu Andrijane Kovačić, supruge Siniše Kovačića, protiv Srpskog narodnog vijeća, izdavača tjednika Novosti i portala www.portalnovosti.com, u srijedu je donijela nepravomoćnu presudu kojom se nalaže SNV-u da Andrijani Kovačić isplati kaznu od 30 tisuća kuna sa zakonskim zateznim kamatama, piše portal Direktno.

Osim tog iznosa, SNV-u je naloženo da Andrijani Kovačić nadoknadi troškove parničnog postupka u iznosu od Novosti11.330,00 kuna sa zakonskim zateznim kamatama.

Nepravomoćna presuda uslijedila je nakon postupka kojeg je Andrijana Kovačić pokrenula zbog teksta novinara Igora Lasića, objavljenog u Novostima, pod naslovom ‘Tako to čine štetočine’ opremljenog fotografijom tužiteljice “čime su teško i trajno povrijeđeni njeno dostojanstvo, čast i ugled jer se u tim tekstovima, uz koje je objavljena njena fotografija, objavljene informacije s kolima tužiteljica nema nikakve veze niti se s njom mogu dovesti u vezu, a objavljene informacije sadrže vrijeđanje, klevetanje, sramoćenje i omalovažavanje a i sam naslov je negativnog konteksta”.

Andrijana Kovačić je zbog pojave njezine fotografije s tim tekstom trpjela i dalje trpi znatne duševne boli vezane uz niz neugodnosti u osobnom i poslovnom životu jer se zbog objave svoje fotografije morala opravdavati u cijelom nizu situacija, trpjeti ismijavanje i podrugivanje osoba iz svoje okoline. Kovačić je u tužbi navela kako je nakon objave fotografija imala i niz zdravstvenih tegoba, kako se povukla u sebe, distancirala od obitelji i prijatelja te poslovnih partnera.

Iako je Andrijana Kovačić od SNV-a tražila objavu isprike i uklanjanje predmetne fotografije s internetskog portala, SNV i Novosti to nisu učinili te je gospođa Kovačić podigla tužbu kojom je od tuženika potraživala naknadu neimovinske štete u iznosu od 30 tisuća kuna.

Novosti su, naravno, tužbu odbile, smatrajući je neutemeljenom, a tužbu zastarjelom. Isticali su kako se radi o javnoj fotografiji snimljenoj na javnom mjestu i kako je tužiteljičin suprug Siniša Kovačić javna osoba te ako joj smeta objavljivanje fotografija njezinog supruga snimljenih na javnom mjestu – treba se suzdržati od pojavljivanja uz njega.

Ovo nije prva tužba koju je Srpsko narodno vijeće izgubilo zbog povrede osobnosti. Nedavno je i novinarka Mirjana Hrga dobila nepravomoćnu presudu protiv izdavača tjednika Novosti, prema kojoj joj SNV mora isplatiti 40.000 kuna zbog povrede osobnosti tekstom “Suicid iz zasjede”, objavljenog u svibnju 2016.

 

HKV/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara