PJEŠČARA: Obljetnica jedne od najvažnijih Bitki za opstojnost Hrvata Lašvanske doline

Vrijeme:2 min, 2 sec

 

“Svake godine u svibnju i lipnju obilazimo bojišnice i stratišta na kojima su ginuli naši branitelji počevši od Križančeva sela, Galice, Bikoša, Ovnaka, Prahulja…i naravno Pješčare”, kazao je danas u propovijedi prilikom obilježavanja 25. obljetnice Bitke za Pješčaru fra Velimir Valjan koji je uz gučogorskog gvardijana fra Drage Pranješa predvodio svetu misu.

Kako obrana uzvišenih vrednota zahtijeva nekad i žrtvu dokaz je i ovo, jedno od brojnih stratišta travničkih Hrvata kojih je pak puna cijela Lašvanska dolina, kazao je između ostaloga fra Velimir naglasivši kako nam savjest nalaže da bez uljepšavanja govorimo ono što smatramo istinom. Napomenuo je kako su naši branitelji pali za obranu svojih domova, obitelji, nacionalnih i vjerskih vrednota te kako se toga na ovakvim mjestima moramo sjećati ali i očuvati zdrav razum koji smo, kako je kazao, u brojnim sferama života počeli gubiti te ukazao na sve veći odlazak ljudi sa svojih ognjišta koja su njihovi preci krvavim znojem stekli.

Na spomen obilježju “Pješčara” danas su položeni vijenci i upaljene svijeće od strane predstavnika Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, djece iz Osnovne škole Nova Bila kao i hrvatskih političkih predstavnika sa županijske i općinske razine predvođenih pak predsjedateljicom Doma naroda PFBiH Lidijom Bradara.

Bitka za Pješčaru jedna je od najvažnijih bitki u Lašvanskoj dolini. Brdo Pješčaru i kotu Hrašće snage Armije BiH i mudžahedini su više od pola godine pokušavali osvojiti. Prema procjenama vojnih analitičara, bitka za Novu Bilu, a time i Lašvansku dolinu, u proteklom ratu između Armije BiH i HVO-a, vođena je na koti Hrašče, u narodu poznatijoj pod nazivom Pješčara.

Samo tog 12. lipnja 1993. godine, četiri dana nakon što su snage Armije BiH iznenada napale postrojbe HVO-a i hrvatska naselja u općini Travnik, dotada svog ratnog saveznika u borbi protiv JNA i srpskih paravojnih snaga, na ovoj koti, koja je tijekom dana u više navrata padala u ruke bošnjačkih snaga, poginula su 22 bojovnika, a više desetaka ih je lakše i teže ranjeno. Bili su to pripadnici Druge bojne travničke Frankopan brigade HVO-a, ali i pripadnici postrojbi za posebne namjene: “Žuti”, “Tvrtkovci” i “Vitezovi”. U obrani tog vrlo važnog strateškog položaja tijekom rata poginulo je ukupno 68 pripadnika HVO-a, a više od stotinu ih je lakše i teže ranjeno. No, kota Hrašče je obranjena, a time i Nova Bila i hrvatska enklava Lašvanska dolina, 316 dana od daleko brojnijih snaga tzv. Armije BiH opkoljena i neprekidno napadana.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)