Grabar Kitarović: Provedba demografskih mjera ima svoju cijenu, ali njihova neprovedba ima još veću!

Vrijeme:2 min, 20 sec

 

 

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović predstavila je u ponedjeljak na Pantovčaku svoje mjere populacijske politike, i to nakon što je premijer Andrej Plenković odbio sazvati zajedničku sjednicu Vlade s tom temom.

 

-Riječ je o životnom pitanju, opstanku Hrvatske države i hrvatskog naroda. Ostati ravnodušnim na činjenicu našeg demografskog nestajanja značilo bi odustati od budućnost – istaknula je predsjednica na početku, dodavši da je demografsko pitanje istaknula u svojem izbornom programu, kada je najavila da će provoditi aktivnu politiku demografske obnove.

Kazala je da je plan mjera pisala osobno u suradnji sa svojim savjetnicima, dodavši da je riječ o radnom dokumentu koji se može mijenjati sukladno javnoj raspravi i daljnjim konzultacijama s dionicima javnog, političkog i gospodarskog života.

-Provedba tih mjera naravno ima svoju cijenu, ali njihova neprovedba ima još veću cijenu, a to je nestanak hrvatskog naroda i države u ne tako dalekoj budućnosti. Provedba ovih mjera nije trošak nego ulaganje u budućnost. Hrvatskoj su potrebne korjenite društvene mjere. Ovaj prijedlog ne ovisi samo o političkoj volji za njihovu provedbnu nego i  društvenoj klimi koja će ih pratiti slijedećih godina. Nužno je obnoviti naše institucije te ojačati i optimizirati učinkovitost institucija u njihovoj provedbi. Samo je tako moguće vratiti povjerenje građana u politiku – istaknula je predsjednica.

Hrvatska danas ima manje od 4 milijuna stanovnika sa snažnom neravnotežom u dobnom sastavu.

-Ako ne zaustavimo katastrofalna demografska kretanja, izgubit će se više od milijun i 100 tisuća stanovnika do 2051. godine. Ubrzano pada broj i udio mladih, a raste broj i udio starijeg stanovništva. Nastavi li se tako, do 2051. broj stanovnika past će na 3 milijuna 150 tisuća.  Broj osoba u radnom kontigentu s 2,9 milijuna smanjit će se na 1,8 milijuna do 2051. i to pokazuje da će se drastično smanjiti broj stanovnika u radnoj i fertilnoj dobi – procijenila je predsjednica.

Podsjetila je kako se Hrvatska susreće i s egzodusom stanovništva.

-Odlaze cijele obitelji. Riječ je o pravom egzodusu hrvatske mladosti. Pravih podataka zapravo i nema, ali istraživanje pokazuje da je stvarni broj 2,6 puta veći od službene statistike – istaknula je.

Prva skupina mjera su gospodarske mjere, kojima je temeljni cilj stvaranje pogodnog okruženja za stvaranje konkurentnih radnih mjesta.

-Porezna reforma ključ je svega. Glavni cilj je smanjiti troškove za radnike i poslodavce. Druga ključna reforma je reforma javne uprave – kazala je.

Drugi je fokus na blokiranim građanima.

– Potrebno je maknuti sve posrednike u ovršnom postupku te ovrhe trebale vratiti u nadležnost sudova te uvesti institut apsolune zastare – rekla je.

Istaknula je da su u Hrvatskoj egzistencijalni problemi zapreka željenom broju djece.

-Mjeru obiteljske politike možemo svrstati u tri segmenta: 1. financijske naknade i olakšice; 2. usluge skrbi o djeci; 3. vrijeme predviđeno za obiteljske dopuste, slobodne dane – navela je predsjednica.

 

M.M./HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)