Prošlo je 25 godina od stravičnog pokolja u Vitezu, mališani odali počast pobijenoj dječici

Vrijeme:1 min, 47 sec

 

 

Krvavi muslimansko-hrvatski rat u Lašvanskoj dolini počeo je 16. travnja 1993.godine žestokim napadima i potpunom vojnom blokadom ovog srednjobosanskog kraja od strane daleko brojnijih i nadmoćnijih postrojba tzv. Armije BiH.

A uz brojna obostrana stradanja, Hrvatima u Vitezu se u sjećanje zauvijek urezao 10. lipnja 1993. godine, pedeset i peti dan strašnog, krvavog rata. Naime, tog, moglo bi se reći, za ratne prilike mirnog dana, bez posebnih ratnih djelovanja s jedne i s druge strane, u rano-večernjim satima, u 20 i 45 sati, „mir“ je prekinula minobacačka granata ispaljena s položaja tzv Armije BiH, pala je i eksplodirala na improvizirano košarkaško igralište, među četrnaestero mališana, djevojčica i dječaka i na licu mjesta ubila njih petoro, dok je još troje djece od zadobivenih teških rana uskoro preminulo u bolnici, dok je šestoro ostale djece lakše ili teže ranjeno, ali, na sreću, ne po život opasno.

Minobacačka granata ubila je brata i sestru Sanju i Milana Garića i Augustinu i Velimira Grebenara, te Dragana Ramljaka, Dražena Čuturu, Borisa Antičevića i Sanju Križanović.

Za ovaj zločin, kao i za mnoge brojne masovne zločine počinjene nad Hrvatima Viteza i cijele Lašvanske doline još nitko nije odgovarao niti se protiv počinitelja i nalogodavaca vodi bilo kakav proces.

U povodu dvadesetpete godišnjice stradanja osmoro viteških mališana koje je zauvijek u igri prekinula muslimanska granata, uz spomen-obilježje „Osmica“ u prigradskom naselju Kamenjačama, pred više stotina Vitežana, u nedjeljno predvečerje slavljena je sveta misa koju je predvodio viteški župnik, fra Velimir Bavrka.

„Molimo se za naše anđele koji ovdje poginuše, ali, molimo se i za one koji to učiniše. Molimo se za duše naših branitelja koji dadoše svoje živote za svoju rodnu grudu, za drugačiju, bolju, ljudskiju, pravedniju Bosnu i Hercegovinu nego što je ona sada. Molimo se za sadašnjost i za budućnost, za naš Vitez, za Lašvansku dolinu, za našu dragu domovinu Bosnu i Hercegovinu s vjerom da može i mora biti bolja nego što je to sada…“, poručio je fra Velimir Bavrka.

Svetoj misi je prethodilo polaganje cvijeća i paljenje svijeća uz spomen-obilježje, piše portal Dnevnik.ba.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)