Konferencija „Hrvati BiH – demografska stvarnost“

Vrijeme:1 min, 11 sec

 

U organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini (HAZU BiH), Odjela za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora (HNSBiH), a pod visokim pokroviteljstvom Ureda hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine bit će održana konferencija pod nazivom “Hrvati BiH – demografska stvarnost“. Konferencija će se održati 11. lipnja s početkom u 9.30 sati u amfiteatru Sokrat Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Izlagači na konferenciji su doc. dr. sc. Žarko Dugandžić s temom „Sadašnja struktura u odnosu na prvotni popis stanovništva – projekcija kretanja: statistička kretanja s povijesnim osvrtom“, dr. Anto Domić s temom „Depopulacija posljedica ustavnopravne nejednakosti u Bosni i Hercegovini“, mons. Tomo Vukšić s temom „Demografska prisutnost Katolika u BiH od 1996. do 2017. stanje, procesi, budućnost, pitanja i pastoralni izazovi“ (prema izvorima Katoličke
crkve) te doc. dr. Stjepan Šterc s temom „Demografske mjere u Hrvatskoj i okruženju – učinci i povezanost Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine“.

Namjera organizatora jest da se kroz ovaj skup cjelovito i znanstveno sagledaju uzroci, činjenice i posljedice negativnih demografskih trendova hrvatskog naroda, kako u Bosni i Hercegovini, tako i zemljama regije, razmjene iskustava, definiraju ciljevi te ponude moguća rješenja za prevladavanje i poboljšanje nacionalne populacijske situacije u BiH.

Na konferenciji će sudjelovati predstavnici akademske zajednice te svih razina vlasti kako bi zajedničkim naporima definirali odgovore na pitanja koja se tiču budućnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)