Raspudić: Hrvati u BiH u strahu od preglasavanja ponovno izlaze na izbore bez izbora

Vrijeme:1 min, 21 sec

 

 

“Budući da je nasilno bez parlamentarne procedure, dakle nametanjem Visokih predstavnika amadmana, promijenjen Izborni zakon i budući da su se neki okviri počeli zloupotrebljavati za glasovanje za člana Predsjedništva BiH, Hrvati su dovedeni u situaciju da se svaki put iz straha od preglasavanja od najbrojnijeg naroda moraju homogenizirati oko trenutno najjače opcije”, rekao je Raspudić.

 

Nino Raspudić, sveučilišni profesor iz Zagreba je komentirajući kandidaturu Dragana Čovića kao kandidata HDZ-a BiH za člana Predsjedništva BiH kazao da su predstojeći izbori, kao i prethodni, izbori bez izbora. Objašnjava to nedostatkom političke pluralnosti među Hrvatima zbog straha od preglasavanja od najbrojnijeg naroda u BiH, prenosi N1.

“Ponavlja se ista priča. Za Hrvate u BiH su to izbori kao i svi drugi, izbori bez izbora. Budući da je nasilno bez parlamentarne procedure, dakle nametanjem Visokih predstavnika amadmana, promijenjen Izborni zakon i budući da su se neki okviri počeli zloupotrebljavati za glasovanje za člana Predsjedništva BiH, Hrvati su dovedeni u situaciju da se svaki put iz straha od preglasavanja od najbrojnijeg naroda moraju homogenizirati oko trenutno najjače opcije”, rekao je Raspudić dodajući:

“Tako da HDZ BiH, Dragan Čović kao kandidat za Predsjedništva BiH, nekako već apriori znaju da će dobiti golemu većinu hrvatskih glasova i ne moraju se truditi bolji nego što jesu. Hrvatima se čini dvostruka šteta. S jedne se strane preglasavaju tamo gdje može, a tamo gdje ih se ne preglasava im je oduzeto pravo na pravi politički pluralizam jer su dovedeni u situaciju straha od preglasavanja i onda se moraju homogenizirati uvijek oko jedne iste opcije”, zaključio je Raspudić.

 

Dnevnik.ba/ http://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori