Pojavu osuditi, Komadinu i drugove smijeniti pa uhititi

Vrijeme:6 min, 12 sec

Zlouporaba položaja i ovlasti
Članak 291.

  • Službena ili odgovorna osoba koja iskoristi svoj položaj ili ovlast, prekorači granice svoje ovlasti ili ne obavi dužnost pa time sebi ili drugoj osobi pribavi korist ili drugome prouzroči štetu,

kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

  • Ako je kaznenim djelom iz stavka 1. ovoga članka pribavljena znatna* imovinska korist ili je prouzročena znatna šteta, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina.

 

* Vrijednost imovinske koristi i štete je znatna ako prelazi 60.000,00 kuna. (čl. 87; stavak 29 KZ)

 

Novi list potvrdio je svoj status servisa SDP&co kad je objavio reagiranje Valerija Jurešića, otpuštenog pročelnika za kulturu, sport i tehn. kulturu PGŽ, samo 3.5 sata nakon konferencije za novinare što ju je 8. lipna 2018. sazvao oporbeni vjećnik supštine Primorsko goranske županije, član HDZa Dinko Beaković. Valerij Jurešić bio je povod za sazivanje poslovično krotke novinarske scene, koja nit pita previše, nit istjeruje pravdu, pogotovo ne ako su u pitanju kriminalne organizacije. A upravo o  jednoj takvoj je bila riječ.

 

Javni natječaj za pročelnika za kulturu, sport i tehničku kulturu raspisan je 22. srpnja 2013.   te imenovano Povjerenstvo za provedbu čiji su članovi bili pravnik Davor Mihelčić, ekonomistica Gordana Radošević i pravnica Ivana Saftić.

Na 5. str. Javnog natječaja pisalo je:
Kandidati / kandidatkinje obvezni su uz prijavu priložiti:

  • životopis, izvornik ili presliku diplome kojom se potvrduje ispunjavanje uvjeta stupnja obrazovanja (stručne spreme) i struke odredene ovim natječajem, (…)
  • preslik radne knjižice s osobnim podacima i podacima o radnom stažu ili elektronički zapis o podacima evidentiranim u bazi podataka Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje
  • dokaz o traženom radnom iskustvu od najmanje 5 godina na odgovarajućim poslovima (potvrda dosadašnjih poslodavaca o vrsti poslova i trajanju radnog odnosa, preslika ugovora o radu, rješenja i sl. iz kojih mora biti vidljivo ostvareno radno iskustvo u trajanju od najmanje 5 godine na poslovima tražene struke i razine obrazovanja) ukoliko kandidati / kandidatkinje imaju položen državni stručni ispit dužni su dostaviti dokaz o položenom državnom stručnom ispitu (preslik uvjerenja odnosno svjedodžbe),
  • uvjerenje da se protiv kandidata / kandidatkinje ne vodi istražni ili kazneni postupak (ne starije od 3 mjeseca).

    Diploma VJ, niti preslika nije postojala sve o prosinca 2013., ali članovi Poverenstva nisu proglasili 42-godišnjeg Jurešića nevalanim kandidatom.

Pisane prijave na natječaj, vlastoručno potpisane od strane podnositelja prijave, s navedenom kontakt adresom i telefonskim brojem, te s dokazima o ispunjavanju uvjeta, podnose se u roku od 8 dana od dana objave natječaja, na adresu: Primorsko-goranska županija, Rijeka, Slogin kula 2, s naznakom «Natječaj za imenovanje pročelnika», uz točnu naznaku rednog broja i naziva radnog mjesta za koje se podnosi prijava.

(..) Osoba koja ne podnese pravodobnu i/ili urednu prijavu ili za koju se utvrdi da ne ispunjava formalne uvjete iz natječaja, neće se smatrati kandidatom / kandidatkinjom prijavljenim na javni natječaj. Urednom prijavom smatra se pnjava koja sadrži sve podatke i priloge navedene u natječaju.

 

JAVNI NATJEČAJ – Primorsko-goranska županija

Klasa: 112-02/14-01/1

Urbroj: 2170/1-06-02/2-14-2 od 9. V. 2014. (1580)

Na temelju odredbe članka 17. i 19. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (Narodne novine broj 86/08 i 61/11), župan Primorsko-
-goranske županije raspisuje

JAVNI NATJEČAJ

za imenovanje pročelnika/pročelnice Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu – 1 izvršitelj/izvršiteljica na neodređeno vrijeme uz obvezni probni rad od tri mjeseca.

 

JAVNI NATJEČAJ – Primorsko-goranska županija

Klasa: 112-02/14-01/1

Urbroj: 2170/1-06-02/2-14-2 od 9. V. 2014. (1580)

Na temelju odredbe članka 17. i 19. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (Narodne novine broj 86/08 i 61/11), župan Primorsko-
-goranske županije raspisuje

JAVNI NATJEČAJ

za imenovanje pročelnika/pročelnice Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu – 1 izvršitelj/izvršiteljica na neodređeno vrijeme uz obvezni probni rad od tri mjeseca.

Na čelu Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu od 14. listopada 2013.  do  lipnja 2018. nalazio  se Valerij Jurešić čije je zaposlenje u PGŽ-u Ministarstvo uprave  poništavalo 2014. i 2017. U ožujku 2018. napokon je Visoki upravni sud potvrdio presudi Upravnog suda u Rijeci.  Paradoks je da je odluka od sjedišta VUS-a do riječkog upravnog suda putovala gotovo dva mjeseca, a još dodatnih desetak bilo je potrebno da stigne do županije pa je Jurešić dobio otkaz  sa 73 dana odgode.

Skandalozno je da služba informiranja, čije dopise potpisuje službenica za informiranje u Primorsko-goranskoj županiji  Martina Požarić cenzurira pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda županijskom vijećniku. 

Cenzura govori o stupnju opstrukcije pravne države i uzurpacije vlasti. Osuđeni javni službenici nemaju pravo na skrivanje, pogotovo kad se pročita obrazloženje: 

“Provedenim testom razmjernosti i javnog interesa utvrđeno je da prevladava interes zaštite osobnih podataka sudionika sudskog postupka, nad interesom podnositelja odnosno javnosti da dođe do predmetnih informacija, budući takvi osobni podaci nisu od utjecaja na postizanje same svrhe tražene cjelokupne informacije presude. Izostavljanjem takvih osobnih podataka ne ugrožava se smisao tražene informacije presude, odnosno razumijevanje samog njezinoga sadržaja.” (?!?!!!)

U međuvremenu se pokazalo da postoje indicije (svjedoci i dokazi) koji optužuju Komadinu, Jurešića i dio onih koii su sudjelovali u krivotvorenju podataka o radnom iskustva pročelnika za kulturu sport i tehničku kulturu, ali i o mnogo dubljim interesnim vezama.

 

 

Kći Z.Komadine, tad doktorandica dobila je “nagradu” – SSS posao u veleposlanstvu u Beču, za vrijeme dok je ministrica bila Vesna Pusić, HNSovka, kao i tad V.Jurešić U potpisu, sadašnja veleposlaica RH u Beču. Nakon potvrde presude VUSa, nužno je ponovo ispitati sukob interesa.

Zlatko Komadina je prijavljen Povjerenstvu za sukob interesa jer je dvaput za redom za pročelnika Primorsko-goranske županije izabrao Valerija Jurešića iako je znao da ne zadovoljava traženim uvjetima radnog iskustva pet godina. Povjerenstvo o sukobu interesa je 2017. zaključilo da iako je u postupanju župana, odnosno županije došlo do povrede zakona, jer je na nezakonit način osoba zasnovala radni odnos, u njihovoj nadležnosti nije utvrditi je li zakonito, odnosno nezakonito postupao dužnosnik.

“Povjerenstvo bi trebalo utvrditi da je dužnosnik diskrecionom ocjenom unutar svojih nadležnosti koristio svoju javnu dužnost za osobni probitak ili njemu povezane osobe.

S obzirom da nije postojala okolnost koja bi upućivala da je Valerij Jurešić s dužnosnikom povezana osoba, Povjerenstvo nije utvrdilo da bi na nezakonito imenovanje pročelnika utjecao privatni interes. Iz prikupljenih podataka i dokumentacije ne proizlazi da je u postupanju Komadine došlo do moguće povrede zakona o sprječavanju sukoba interesa”, rečeno je u obrazloženju odluke. Vrijeme je da se ispita privatni interes Z.Komadine, ali i svih povezanih u kriminalnu organizaciju. Bit će zanimljivo vidjeti tko će, ako neće nadležni poslodavac Z. Komadina, zatražiti brisanje nelegalnog staža i povrat isplaćenih primanja. Na primnja za nezaposlene također nisu stečena prava…

Tješi činjenica da je upornost, lucidnost principjelnost  jednog od kandidata odbijenog na natječaju za pročelnika 2014. – Berislava Jankovića pokrenula ireverzibilan proces legitimnih zahtjeva ZA legalitet.

“Sloboda nije rajska ptica pa da ti ju netko da.”

Potpuno je jasno da treba istražiti kako i koliko su Jurešići dio krimi jednađžbe u kojoj su upleteni Župan sa suradnicima, SDP i ministar Bauk, HNS u paketu s Vesnom Pusić, HZMO  i DORH.

U prijevodu – pojavu treba osuditi, Komadinu i drugove otpustiti te uhititi. Da se ne ponovi.

Pravna sigurnost je cijena.

 

Vedrana Spadoni/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)