BOSANSKI VUKOVAR Danas obilježavanje 25. obljetnice zločina nad Hrvatima Travnika

Vrijeme:2 min, 34 sec

 

 

Nakon Bikoša, središnje obilježavanje 25. obljetnice progona, stradanja i zločina nad Hrvatima Travnika bit će na Ovnaku, odnosno, Brajkovićima, gdje svetu misu zadušnicu za poginule branitelje, ubijene i nestale civili prevodi vojni biskup u BiH, mons. Tomo Vukšić. 

 

U Travniku će danas misama zadušnicama, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća biti  obilježena 25. obljetnica zločina, progona i stradanja Hrvata ove općine.

Program 25. obljetnice zločina nad Hrvatima počinje u 11 sati svetom misom na Bikošima u selu Maljine gdje su pripadnici tzv. Armije BiH i mudžahedini strijeljali najmanje 24 Hrvata od kojih se 22 i danas vodi kao nestali. U Bikošima su strijeljani mahom mladi muškarci. Najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 53 godine. Između ostalih, žrtve su bile i rodbinski povezane, pa su tako stradali: očevi i sinovi iz obitelji Janković i Bobaš, braća Balta (Anto,Jozo i Nikica), Barać (Davor i Bojan), Tavić (Mijo i Jakov).Među žrtvama strijeljanja je  i Ana Pušelja (19).
Nakon Bikoša, središnje obilježavanje 25. obljetnice progona, stradanja i zločina nad Hrvatima Travnika bit će na Ovnaku, odnosno, Brajkovićima, gdje svetu misu zadušnicu za poginule branitelje, ubijene i nestale civili prevodi vojni biskup u BiH, mons. Tomo Vukšić.

U Župi Brajkovići stradalo je 133 Hrvata, od kojih je 27 civila i 106 pripadnika HVO-a.

Župa Brajković 1991. godine brojala je nešto više od 5 tisuća Hrvata – katolika, trinaest sela je spaljeno, uništeno i opljačkano.

Hrvatskim žrtvama bit će odana počast i na Prahuljama, ratnom groblju, svetom misom s početkom u 16 sati.

Organizator obilježavanja je Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Općine Travnik. Pripadnici 1. pješačke gardijske pukovnije Oružanih snaga BiH sudjeluju u odavanju počast poginulim i nestalim pripadnicima HVO-a u Travniku.

Povodom 25. obljetnice stradanja Hrvata Travnika udruga Zora iz Brajkovića organizira i tradicionalni pješački mimohod pod nazivom “Put nade. U pješačkom mimohodu, osim žitelja Župe Brajkovići, redovito sudjeluju brojni Hrvati Lašvanske doline te planinarska društva HPD Vitez iz Viteza, PD Kuk iz  Novog Travnika, PD Guča Guča iz Guče Gore te PD Paklarske stijene Travnik.

Iz Travnika je tijekom agresije tzv. Armije BiH protjerano gotovo 20 tisuća Hrvata,  kroz 22 logora prošlo je 1759 zarobljenika, a u borbama poginulo 572 vojnika HVO-a.
Uništena su i spaljena 32 sela s hrvatskim stanovništvom.

Hrvatski izvori navode uglavnom brojke od 114/ 118 / 124  stradala civila koji nije potpun i konačan zbog 61 žrtve hrvatske nacionalnosti koje se i danas, prema podatcima, Instituta za nestale u BiH, vode kao nestali.

Najviše porušenih hrvatskih kuća na prostoru Županije Središnja Bosna je u Travniku, a danas još 2 271 kuća čeka na obnovu.

Za zločine nad travničkim Hrvatima pred Haaškim Tribunalom oslobođeni su Rasim Delić, načelnik GŠ ABiH, za Bikoše, Enver Hadžihasanović, zapovjednik 3. korpusa, oslobođen je za Miletiće, kamp na Orašcu, logore u Mehuriću, a Amir Kubura, zapovjednik 7. muslimanske brigade, odgovarao je samo za  pljačkanje i palež hrvatskih kuća na Ovnaku i Ćuklama.

Tužiteljstvo BiH je 2016. obustavilo istragu za zločine počinjene nad Hrvatima  u Gučoj Gori protiv dvojice pripadnika tzv. Armije BiH.

 

G. L/ Dnevnik.ba/ http://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori