Soros otjeran iz Mađarske u Berlin

Vrijeme:2 min, 4 sec

 

Pritok Sorosevih investicija, usprkos zatvaranju njegova Otvorenoga društva u Hrvatskoj, nastavlja se

Zaklada Otvoreno društvo kontroverznoga bankara Georgea Sorosa prošloga je tjedna Soroszatvorila svoj ured u Budimpešti i seli se u Berlin. Objavili su da napuštaju politički i pravno sve represivnije okružje u Mađarskoj. Naime, Orbanova je vlada nedavno nametnula posebna ograničenja nevladinim organizacijama putem paketa zakona popularno nazvanih „Stop Soros“, zbog miješanja u unutarnje stvari mađarske države. Mahom su to projekti koji za cilj imaju srušiti aktualnu vlast. Sorosevi kritičari tvrde kako je u pitanju dio sveeuropske kampanje, kojom Soros pokušava utjecati na izbore u zemljama Europske unije.

Opisujući Georga Sorosa, poznavatelji ga navode kao mađarsko-američkoga magnata, investitora i filantropa koji vodi više od 50 globalnih i regionalnih programa i fondacija, a sponzor je gotovo svake revolucije ili državnog udara u svijetu u posljednjih 25 godina. Iako je hrvatski ured njegova Instituta Otvoreno društvo zatvoren 2006. godine nakon 14 godina poslovanja, pritok njegovih investicija na hrvatskome području nije bio potpuno obustavljen. Čitavo to vrijeme do danas su aktivni investicijski programi iz regionalnoga sjedišta u Budimpešti kojima je izdašno donirao nevladinu scenu u Hrvatskoj. U vrijeme Domovinskoga rata Soros nije mogao smisliti niti dr. Franju Tuđmana te je bogato financijski pomagao neke medije u našoj zemlji i udruge koje su se borile za opstanak bivše države a njihove financijske potpore pokojni je predsjednik nazivao „Judinim škudama“.

Mađarski premijer Viktor Orban optužio ga je da se koristi “predatorskim nevladinim organizacijama” kako bi Orbanpreplavio Europu izbjeglicama i stvorio “transnacionalno carstvo”, te predstavlja nacionalnu prijetnju. Optužuju ga da je podržao državni udar u Makedoniji, sponzorirao prosvjede u Mađarskoj, orkestrirao izbjegličku krizu u Europi. Taj američki financijaš George Soros, koji je neprijatelj i sadašnjem predsjedniku SAD- a Trumpu, po Forbesu je 29. najbogatiji čovjek na svijetu, a njegovo Otvoreno društvo stalno nameće liberalne, multikulturalne agende u politici.

Orban je zato učinio ono što bi svaka država poželjela, Hrvatska pogotovo. Preporodio je u Mađarskoj gospodarstvo, obuzdao strane profitere, kao sada Sorosa, prisilio strane banke da Mađarima vrate novac otet lihvarenjem. Nezaposlenost je uspio smanjiti s 11,4 posto na 3,8 posto, povećao je prosječnu plaću, a život učinio boljim. Doduše, sve je to praćeno bijesom iz EU, čijim čelnicima kao ni Sorosu nije nikada podilazio. Možda se naš premijer Plenković konačno treba ugledati na kolegu Orbana i konačno vratiti Hrvatskoj nacionalni ponos, umjesto da svojim kritičarima poručuje s Općeg sabora HDZ-a da su prokockali šansu.

 

Tomislav Držić/Hrvatski tjednik/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)