SAD i EU traže implementaciju odluke Ustavnog suda BiH u izborni zakon

Vrijeme:1 min, 30 sec

 

 

Novi krug pregovora o izmjenama izbornog zakona između predstavnika političkih stranaka u Bosni i Hercegovini uz posredovanje predstavnika međunarodne zajednice, ponovno nije doveo ni do kakvog konkretnog dogovora.

 

Diplomati uključeni u pregovore tvrde kako je ozračje tijekom pregovora bilo “pozitivno” te kako je jasno da svi žele dogovor koji bi omogućio provedbu izbora i nesmetanu uspostavu nove vlasti.

U dvodnevnim pregovorima, vođenim u Sarajevu s čelnicima najvećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka, sudjelovali su i zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Matthew Palmer, ravnateljica pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) za zapadnu Europu, zapadni Balkan i Tursku Angeline Eichhorst, američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack te šef delegacije EU-a u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Zapreka postizanju sporazuma prije je bilo inzistiranje HDZ BiH da se u paketu dogovori i novi način biranja članova Predsjedništva BiH, što su bošnjačke stranke odbijale pozivajući se na činjenicu da to nije sastavni dio odluke Ustavnog suda BiH koji je još 2016. osporio neke od odredbi izbornog zakona po prizivu Bože Ljubića.

U biti je riječ o zahtjevu hrvatskih stranaka da se zastupnici nacionalnih klubova u gornjem domu entitetskog parlamenta biraju iz onih županija u Federaciji BiH u kojima su pripadnici nekog od konstitutitivnih naroda razmjerna ili apsolutna većina stanovništva.

Na taj način nastoji se spriječiti izborni inženjering koji je, primjerice, stranakama koje okupljaju pretežito Bošnjake omogućavao da iz svojih redova u hrvatski klub u Domu naroda imenuju svoje članove hrvatske nacionalnosti i time bitno utječu na uspostavu izvršne vlasti i donošenje zakona.

Opći izbori u BiH raspisani su za 7. listopada, no bez rješenja za način izbora zastupnika u Domu naroda parlamenta Federacije BiH jer je Ustavni sud BiH prije stavio izvan snage odredbe izbornog zakona koje su regulirale to pitanje.

 

M.J./HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)