Najoštrija osuda skrnavljenja spomen-obilježja poginulim braniteljima HVO-a

Vrijeme:1 min, 3 sec

 

 

Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora najoštrije osuđuje vandalski čin skrnavljenja spomen- obilježja poginulim braniteljima HVO-a.

 

Nakon oštećenja spomenika na Merdžan glavi, te nakon oštećenja spomen obilježja u Središnjoj Bosni, u posljednje vrijeme svjedočimo nemilim događajima sve učestalijeg oštećenja spomen obilježja poginulim pripadnicima HVO-a, priopćio je Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat GV HNS BiH.

I ovi posljednji događaji skrnavljenja spomen obilježja na Merdžan glavi uoči samog obilježavanja veličanstvene operacije Lipanjskih zora i oslobađanja grada Mostara nastavak su izraza primitivizma, netolerancije i nepoštivanja žrtve hrvatskih branitelja, stoga se nadamo da ovo nije izraz smišljene politike obzirom na vrijeme kada je oštećen spomenik.

Zaštita digniteta i žrtve poginulih hrvatskih branitelja, te spriječavanje iskrivljavanja povijesnih činjenica sudjelovanja HVO-a u Domovinskom ratu trajna je obveza, stoga je svaka vrsta devastacije spomenika podignutih u čast branitelja čin vandalizma koji zaslužuje najoštrije osude.

Očekujemo od policije i pravosuđa da u što skorijem roku poduzmu sve raspoložive mjere za pronalazak i kažnjavanje počinitelja ovih vandalističkih činova, a na nama je svima da radimo na podizanju svijesti odnosa prema spomen obilježjima poginulim braniteljima s posebnim pijetetom, priopćio je Odjel za branitelje HVO-a i Domovinski rat GV HNS BiH.

 

hms.ba/ /Hrvatsko nebo

Odgovori