ZGROŽENA NJEMAČKA PROSVJEDUJE JER SE NJENO I AMERIČKO VELEPOSLANSTVO MIJEŠA U UNUTARNJE STVARI BiH – Što je dopušteno Jupiteru nije volu

Vrijeme:7 min, 54 sec

 

Bivši američki glasnogovornik u UN-u, veliki štovatelj američkoga predsjednika Donalda Trumpa i aktualni američki veleposlanik u Njemačkoj Richard Allen Grenell je za portal Breitbart News rekao kako želi “ojačati europske konzervativce koji se upravo bude iz tihe većine”.

Time je navodno mislio na izbore na kojima su nagli uzlet doživjele konzervativne stranke u Njemačkoj, Italiji, Mađarskoj i Austriji, a koji su, kako je rekao, pokazali “jačanje konzervativne politike zbog neuspješnih politika ljevice”.

Veleposlanik Grenell je na tweetu napisao kako stoji iza svojih komentara jer “svjedočimo buđenju tihe većine – onih koji odbacuju elite i njihove zaštitne omotače. Pod Trumpovim vodstvom”.

Grenellove izjave izazvale su žestoke kritike njemačkih medija, javnosti i političara, kako i oštra upozorenja službene vlasti da se ne smije miješati u unutarnju politiku suverene Njemačke.

Da je gospodin Grenell nekim slučajem izjavio kako želi ojačati europsku ljevicu i liberale to sigurno ne bi bilo jednostrano miješanje u unutarnje stvari druge države, nego hvale vrijedan potez kojim bi dokazao svoju demokratičnost, poštenje i humanizam.

Službeni Berlin je od američke vlade zatražio odgovor je li od njihovih veleposlanika zastupanje određene političke stranke u stranim zemljama službena politika State Departmenta? To isto pitanje postavit će veleposlaniku Grenellu kada danas (srijeda 06. lipanj 2018.) dođe u svoj prvi službeni posjet njemačkom ministarstvu vanjskih poslova u Berlinu.

Nadamo se kako će službeni Berlin to isto pitanje postaviti i za američko i njemačko veleposlanstvo u BiH, jer se u državi tri konstitutivna naroda stavljaju u službu jednog naroda i unitarističke politike. Nije Tante Merkel licemjer kao Maureen Elizabeth Cormack, ma kakvi – daleko bilo.

Važno je istaknuti kako je riječ o verbalnom istupu američkog veleposlanika u Njemačkoj, a ne praktičnom. Ujedinjena teorija (verbalni istupi) i praksa, kojom se strani veleposlanici kontinuirano miješaju u unutarnje stvari stranih država, rezervirana je poglavito za BiH. Praviti neviđen nered u BiH posebice je okey za ove ugledne države koje to ne dopuštaju u svojem dvorištu.

Iza ove iznenadne njemačke zgroženosti američkim veleposlanikom stoji skroz drugi ali zato praktičan razlog. Nakon što je predsjednik SAD Donald Trump uveo carine od 25% na kineski i njemački čelik i 10% na aluminij, razglas Angele Merkel Frankfurter Allgemeine Zeitung objavio je popis protumjera kojima će EU na njemački zahtjev odgovoriti uvođenjem visoke carinu na poznate motore Harley-Davidson jer im je sjedište u Wisconsinu iz kojeg dolazi Trumpov veliki suigrač republikanski glasnogovornik Raul Ryan. Zatim carine na Burbon Whiskey jer se proizvodi u saveznim državama Tennessee i Kentucky odakle je Trumpov veliki podržavatelj Mitch McConnell vođa većine u Senatu. Znači, na osobnoj razni ciljano antitrumpovske mjere koje nemaju nikakve veze s gospodarstvom i to je po Merkelici u interesu svih članica EU-a, a ne samo Njemačke.   Zna Merkelica cijelu EU za svoj interes upreći ali ne i poradi ugnjetenih EU građana, odnosno Hrvata u BiH u čijem zatiranju direktno sudjeluje. Nameće se zaključak kako je od Merkeličinog talenta za jednostrane gluposti jedino dugotrajnija njena od rođenja uvijek ista frizura.

Kultura suverenih i naj, naj, najdemokratskijih država svijeta na primjeru protektoratskog eksperimenta zvanog BiH

Predsjednik HDZ-a BiH i aktualni hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović ovih dana je pisao veleposlanicima Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Nizozemske, Španjolske, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, te Uredu visokog predstavnika i OESS-a prosvjedujući zbog jednostrane predizborne kampanje uperene protiv interesa hrvatskog naroda u BiH.

Poradi kreiranja izbora i buduće vlasti u BiH dotična gospoda iz navedenih država dosjetila   se izokola napasti HDZ BiH kao stranku koja nije istinski zainteresirana za provođenje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o kaznenom postupku, kojim bi se zadovoljili međunarodni standardi te osigurao učinkovit rad tužiteljstva i suda na razini BiH. To što navedene države ignoriraju presude Ustavnog suda BiH kojom se poništava od njih nametnuti fašistički Mostarski statut i Izborni zakon, nikom ništa. Baš kao i u 90-ak sličnih slučajeva s presudama Ustavnog suda kojima se naređuje anuliranje nametnutih zakona na štetu Hrvata u BiH.

Kada požele nešto ispod stola nametnuti onda veleposlanstvima navedenih država nije mrsko ni lagati. Naime HDZ BiH kao stranka i ministar pravde iz HDZ BiH nisu sudjelovali u kreiranju prijedloga rješenja jer je to u nadležnosti radne skupine i ekspertnog tima financiranog od strane Veleposlanstva SAD-a koje je nadziralo rad ova dva tijela, o čemu se tek trebaju očitovati Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH na način predviđen ustavom i zakonom.

Očevidno, riječ je o jednostranim i proizvoljnim podvalama kojima strana veleposlanstva potpuno neopravdano odgovornost za vlastite promašaje nastoje prebaciti na pleća političkih stranaka, što je u BiH postalo praksa. Takav pristup je izrazito tendenciozan i višestruko štetan te je izvor svih prošlih, sadašnjih i budućih kriza u BiH.

Ovakvo djelovanje stranih veleposlanika – samododijeljene protektoratske ovlasti – izvan je svih standarda demokracije i diplomacije, a sve u cilju eksperimentiranja na tuđoj koži i miješanja u predizbornu kampanju čime postaju dio nje i sukreatori sutrašnje nametnute vlasti mimo demokratskih načela, izbornih rezultata i Ustava BiH. Na djelu je isti scenarij kojim je protektoratska ekipa 2000. i 2010. na izborima anulirala volju hrvatskih glasača nametnuvši antihrvatsku vlast ALIJAnsa i Platforma. Umjesto da jednim potezom riješe od njih nametnutu izbornu zavrzlamu strani protektoratori predvođeni veleposlanstvom SAD-a, zajedno s bošnjačkom političkom elitom, ignoriraju  presudu Ustavnog suda BiH i nastavljaju tamo gdje su njihovi prethodnici stali. Ponovno su krenuli s nesnosnim pritiscima, ucjenama, podmetanjima i jednostranim nametanjem institucionalnog nasilja.

Kada bi konstitutivni narodi u BiH imali moć stranim gubernatorima otkazati gostoprimstvo automatski bi se smanjila politizacija, pritisci, ucjene, politički montirana suđenja, od njih direktno postavljani tužitelji, sudci i unaprijed izdiktirane presude. Prestao bi politički i etnički motiviran lov na pripadnike HVO-a i zaštita bošnjačkih ratnih zločinaca. Bilo bi nemoguće jednostrano nametanje zakona kojima se direktno i grubo krši Ustav BiH, Hrvatima nameće član Predsjedništva, izabrane hrvatske političke predstavnike udaljiti iz vlasti, što je ustvari bošnjačka unitarizacija entiteta Federacija BiH i podjela BiH na bošnjački  i srpski dio.

Je li predsjednik Trump uopće informiran kako američkim veleposlanstvom u BiH ne drma on nego Georg Soros i princeza na metli Hillary Clinton?! Aktualno veleposlanstvo SAD-a u BiH i dalje se drži od prije par godina datog obećanja direktora Ureda za jugoistočnu Europu State Departmenta Jonathan Moorea, kako će se izbori održati bez obzira na to hoće li se provesti presuda Suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, a sada i presude Ustavnog suda BiH, koje nalažu promjenu Izbornoga zakona. Izbori će se održati mimo presude Ustavnog suda i na štetu Hrvata u BiH zahvaljujući argumentu sile dijela međunarodne zajednice i Bošnjaka.

Iako ovakvo bahato i jednostrano ponašanje američkog veleposlanstva u BiH ne bi moglo proći niti u najzabačenijem selu u SAD-u, to New York Times i CNN ne zanima i o tome uporno šute.

U to ime navedeni dio međunarodne zajednice preko dva desetljeća u BiH pravi lude napitke od kojih osim glavobolje ništa ne izađe na bolje, ali zato sigurno na lošije. I sami omamljeni tim svojim ludim napitkom trpaju tri noge u dvije cipele i sada se još prave slijepi. Kao, eto, nije to istina. Sve što od vlasti i teritorija u BiH postoji to imaju Bošnjaci i Srbi, a sve što nema i fali iako bi morali imati, to imaju Hrvati.  U tu svrhu svjetski krojač je skrojio i sašio luđačku košulju tako što je samo Hrvatima uzeo mjeru, da je slučajno ne bi netko drugi ukrao i obukao.

Što je dopušteno stranim Jupiterima to nije i volovima u BiH

U naj, naj, najdemokratskijim i naj, naj, najpravednijim zemaljama svijeta je obrnuta slika. Na samu pomisao stranog uplitanja u unutarnje stvari svoje države nastaje zgražanje i  međunarodni diplomatski skandal.

SAD se još trese zbog navodne i ničim dokazane ruske umiješanosti u izbore za predsjednike SAD-a, ali jednostrano miješati su u unutarnje stvari BiH i majorizirati Hrvate to je američkom veleposlanstvu u BiH skroz okey and very, very good. Njemačka škrguće zubima zbog verbalnog istupa američkog veleposlanika u Njemačkoj, dok u BiH jednostranom politikom praktično nameće unitarnu Bošnjačku državu – Das ist sehr gut. O britanskoj, turskoj, francuskoj, nizozemskoj, španjolskoj, kanadskoj, japanskoj, OESS i OHR vjerodostojnosti u BiH ne treba uzalud trošiti prostor i riječi.

Možemo li u navedenim državama zamisliti strana veleposlanstva kako unutar svojih zidova oficijelno kreiraju izbore i vlast, nameću zakone, ustavne reforme, pravosuđe i presude, priječe referendum, procesuiranje ratnih zločina njima drage strane u sukobu, planski i sustavno majoriziraju jedna narod i sve to uz nazočnost prethodno instruiranog OESS-a i OHR-a?! Nemoguće.

Međutim, kada su u BiH izbori, sastavljanje vlasti, ustavne reforme, referendum, sastavljanje vremenske prognoze ili postavljanje asfalta u nekom selu, svi oni ne samo što se utrpaju među promatrače nego i jednostrano nameću svoje dekrete za koje se često ne može utvrdi jesu li po Hrvate u BiH više šovinistički ili fašistički.

Demokratski kulturnjaci sa Zapada vole urnebesno kazalište u BiH, ali ne i u svojoj kući. Što je dopušteno stranim Jupiterima to nije volovima u BiH. Baš zato je za ugnjetene Hrvate u BiH kakav-takva moralna satisfakcija kada svi ti strani Jupiteri u svojim dvorištima jednom i sami postanu volom, kao u aktualnom slučaju s Njemačkom.

Hrvatska je zabavljena sama sobom. Bez nacionalnog ponosa i strategije koprca se u živom blatu jala, sluganskog mentaliteta i pete kolone. Možda bi Hrvati u BiH ovaj put trebali sami sebe žrtvovati i krenuti Lijepu našu oslobađati. Ako se već hrabri hrvatski političari boje narod se ne smije bojati u masovnim prosvjedima uzeti sudibnu u svoje ruke. U suprotnom – Hrvatima u BiH sloboda je tek kip u New Yorku.  

 

 

Filip Antunović/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)