Obilježena 26. obljetnica osnutka PPN Ludvig Pavlović

Vrijeme:3 min, 57 sec

 

 

Danas je u Čitluku obilježena 26. obljetnica osnutka Postrojbe HVO za posebne namjene Ludvig Pavlović.

 

Na početku proslave, načelnik općine Čitluk Marin Radišić ugostio je predstavnike postrojbe, gradonačelnike i načelnike iz susjednih općina i gradova, predstavnike HNS, ministra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ZHŽ Mladena Begića, predstavnike ministarstva za pitanja branitelja iz HNŽ, izaslanike ministara branitelja i ministra obrane u Vladi RH, te ostale dužnosnike.

Nakon svečanog prijema, proslava kojoj je općina Čitluk bila domaćin, nastavljena je mimohodom od Broćanskog trga do Spomen križa, a nakon odavanja počasti poginulim i preminulim braniteljima kod Spomen križa, mimohod je nastavljan do čitlučke župne crkve Krista Kralja.

Poginulim i preminulim braniteljima, a na poseban način članovima PPN Ludvig Pavlović, počast kod Spomen križa odana je polaganjem vijenaca i zajedničkom molitvom. Ovom prilikom vijence kod Spomen križa položili su predstavnici PPN Ludvig Pavlović, predstavnici HNS, izaslanstva Vlada HNŽ i ZHŽ, izaslanstvo Općine Čitluk, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i predstavnici OS BiH.

Zajedničku molitvu predvodio je fra Miro Šego, župnik župe Krista Kralja, koji je također predvodio i misno slavlje na čijem početku su pročitana imena poginulih pripadnika PPN Ludvig Pavlović.

– Vaša povijest svjedoči da ste podarili zemlji više mladih života, njihova imena pročitali smo na početku i posebice ih se spominjemo u ovoj svetoj misi. Vaše ubijene kolege i uzori time su završili svoju ljubav te su zemlji i kamenu Domovine darovali svu svoju krv i svoje nade, a ranjeni postadoše svjesni količine i vrste ljubavi koju traži Domovina. Jedni i drugi ostaviše vam poruku o idealima za koje se vrijedi boriti ali i ginuti. Ova ostavština toliko je velika i sveta da obvezuje ne samo vašu jedinicu, nego i svako ljudsko i političko promišljanje odgovornih ljudi na ovome prostoru, tako da si nitko ne može uzeti pravo krasti zemlji njihovu ljubav ili pretvarati ju u bilo kakav interes, a Bože sačuvaj, odnositi se prema njoj kao stvarnosti koja može postati predmet ponižavanja i osporavanja – poručio je fra Miro Šego u dijelu svoje propovijedi i naglasio da su uz ljubav prema Domovini pripadnike PPN Ludvig Pavlović krasile također čast, ponos i snaga.

Pjevane dijelove misnog slavlja predvodila je Muška klapa Trebižat, koja je također sudjelovala i u programu odavanja počasti kod Spomen križa, a po završetku misnog slavlja, program obilježavanja 26. obljetnice osnutka PPN Ludvig Pavlović nastavljen je u hotelu Ana Neri.

U svojstvu domaćina u ovom dijelu proslave prisutnima su se obratili Davor Đugum, predsjednik Udruge pripadnika postrojbe HVO Ludvig Pavlović i Marin Radišić, načelnik općine Čitluk.

– Iako vrijeme čini svoje, mi pripadnici PPN Ludvig Pavlović svake godine se okupimo u ovako lijepom broju na obilježavanu naše obljetnice kako bi se prisjetili dana ponosa i slave, ali i teških životnih trenutaka kada smo s puškom na ramenu, krunicom oko vrata i ponosom do neba, branili i obranili svoju Domovinu. Nažalost, neki su se svojim životima potpisali na ovu našu tvrdu zemlju, te su njihova imena uklesana u hladne kamene ploče naše Domovine – kazao je Đugum i napomenu da suborci redovito posjećuju posljednja počivališta i mjesta stradanja svojih kolega.

– Oni su svakodnevno u našim mislima, srcima i molitvama. Događaji poput ovog današnjeg samo su prilika da sve to učinimo u zajedništvu, kako smo to činili prije 26 godina – naglasio je Đugum i dodao da će članovi PPN Ludvig Pavlović u zajedništvu ponovno svladati svaku prepreku.

Predsjednik Udruge pripadnika postrojbe HVO Ludvig Pavlović iskazao je zadovoljstvo zbog proslave u Čitluku, kao u jednom od mjesta na kojem se svi članovi osjećaju kao kod kuće, a isto je učinio i načelnik općine Čitluk Marin Radišić.

– Drago mi je da se obilježavanje obljetnice ove godine događa ovdje u općini Čitluk i s ponosom ističem da je i veliki broj Brotnjaka bio dio ove postrojbe. Obilježavanjem ove obljetnice, kao i ostalih obljetnica iz Domovinskog rata, čuvamo sjećanje na sve što smo učinili i nama danas u miru ovo može biti primjer kako se kao najmalobrojniji narod u ovoj državi možemo zajednički izboriti za prava hrvatskog naroda – kazao je načelnik Radišić i čestitao slavljenicima obljetnicu.

Također, načelnik Radišić je napomenu da udruge proistekle iz Domovinskog rata zajedno s Općinom Čitluk organiziraju obilježavanje obljetnica vezanih za Domovinski rat, kao i da se ovim nastojanjima na lijep način priključilo i Vijeće mladih kroz oslikavanje zida s motivima iz Domovinskog rata, čiji će dio biti i grbovi svih postrojbi koje su djelovale na području općine Čitluk, a među njima i grb PPN Ludvig Pavlović.

Priliku da čestitaju obljetnicu članovima PPN Ludvig Pavlović iskoristili su mnogi. Oni koji nisu mogli doći poslali su brzojave, a proslavu obljetnice uveličao je i Mate Bulić, koji je iz grupu Prijatelji uveseljavao slavljenike.

Foto link pogledaj OVDJE:https://www.facebook.com/

 

brotnjo.info/ http://www.brotnjo.info/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)