Ivo Sanader: Velika koalicija HDZ-a i SDP-a je potrebna

0

 

-Velika je koalicija HDZ-a i SDP-a iz nacionalnih, političkih razloga potrebna – jučer. Zašto? Prvo, da završimo Drugi svjetski rat i poraće. U političkom smislu, ne u povijesnom ili kaznenopravnom – o tome neka vode računa povjesničari i pravosuđe – kaže u razgovoru za Globus bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader koji priprema knjigu “Velika koalicija”.

Sanader razjašnjava da govori o političkoj potrebi da jednom za svagda završimo prepucavanja, primjerice, o tome je li Za dom spremni stari hrvatski pozdrav ili nije; je li komunizam jednako antifašizam, i slično.

-Neoprostivi zločini su činjeni i pod zvijezdom petokrakom, i to za vrijeme rata kao i u vrijeme poratnog Titovakomunističkog režima, i pod ZDS-om u vrijeme Pavelićeva ustaškog profašističkog režima. Zato antifašizam – da, komunizam – ne. Zato ZDS ne može više biti stari hrvatski pozdrav jer je zločinima ustaškog režima zauvijek diskvalificiran, kao što je zločinima diskvalificirana petokraka – ističe Sanader.

Prema Sanaderu, HDZ i SDP bi zajedničku Deklaraciju trebale ponuditi i ostalim strankama.

-Zajedničkom Deklaracijom HDZ-a i SDP-a koju bi se u Hrvatskom saboru ponudilo i drugim političkim strankama na usvajanje, političkim bismo aktom završili te besplodne i besmislene rasprave i sukobe. A koalicija HDZ-a i SDP-a bi pokazala da smo politički zreo narod koji zna razmišljati višeslojno i koji zna postaviti prioritete – navodi bivši predsjednik HDZ-a.

Vjeruje da političke stranke nisu svrha same sebi.

-Početna politička pozicija uvijek mi je bila čvrsto uvjerenje da različite političke stranke nisu i ne mogu biti svrha same sebi, nego da je smisao njihova postojanja u tome da u svakom pogledu ostvaruju napredak za naše društvo, za Hrvatsku u cjelini. Dakle, to vrijedi i za HDZ i za SDP, kao i za HNS, HSS, IDS, HSLS i druge, uključujući i nove stranke, od Laburista preko Oraha do Mosta i Živog zida – zaključuje Sanader.

 

M.M./Hr svijet.net/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara