I. Šola: Je li u diplomaciji ministrice Vesne Pusić bilo i ruskih igrača?

Vrijeme:3 min, 56 sec

 

Ozbiljna afera u MVP

 

Sjećate li se one “megaafere” aktualne predsjednice Grabar-Kitarović dok je bila veleposlanica u Washingtonu, a koristila je službeni automobil u privatne svrhe? Kako da ne, o toj strašnoj aferi mediji su brujali mjesecima. Ako se tada nju razvlačilo zbog jedne sitne stvari, zbunjuje kada se puno veća, zapravo grandiozna afera, u sigurnosnom i financijskom smislu, s mogućim elementima kaznenog djela, kada je Josko paroveleposlanstvo u Washingtonu i pitanju, prešućuje. Ta afera dogodila se za vrijeme ministrice Vesne Pusić, a glavni joj je akter bivši veleposlanik u Washingtonu Joško Paro.

Prema javno dostupnim podacima i nalazu državne revizije, kao veleposlanik u Washingtonu Joško Paro je mimo propisa 2013. angažirao gospodarskog savjetnika “lokalno angažiranu osobu” i kroz cijeli period tog angažmana suprotno propisima, isplatio mu 1,32 milijuna kuna plus zdravstveno osiguranje za cijelu obitelj tog savjetnika, kao i troškove privremenog smještaja, prijevoza i reprezentacije, pa i izračunajte o kojoj se ogromnoj cifri radi. Ovaj angažman je suprotan članku 77. Pravilnika o unutarnjem radu Ministarstva vanjskih i europskih poslova jer takve poslove može obavljati samo djelatnik ministarstva, a ne izvanjski savjetnik, tj. “lokalno angažirana osoba” jer ne smije imati pristup klasificiranim podacima. Jednako tako, istim Pravilnikom nije propisano pokrivanje polica za lokalno angažiranu osobu i članove njegove obitelji, a isplaćeno je, samo od siječnja 2014. do srpnja 2016. godine, 387.860 kuna.

Radi se dakle o ogromnom novcu koji je, kako je rekao Pusićkin nasljednik na stolici ministra vanjskih i europskih MVPposlova Miro Kovač, o “protupravnom korištenju novca poreznih obveznika”. Kovač je ovaj unosni, ali protupravni Ugovor odmah ukinuo, no nitko iz bivše Pusićkine garniture koji su takve protupravne stvari potpisivali, čak i nakon isteka Ugovora, poput veleposlanika Joška Para, nije odgovarao. Vesna Pusić odbila je davati izjavu za medije, a

Joško Paro nagrađen je mjestom načelnika Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova, službe koju upravo obnaša.

Da stvar bude gora, jedan drugi diplomat cijeli je slučaj prijavio DORH-u koji već više od pola godine, unatoč zakonu, ignorira ovaj slučaj. Skandal poprima još ozbiljnije dimenzije kada ga stavimo u širi, geopolitički kontekst. LNG (plinski) terminal je strateško pitanje ne samo za RH, već i za EU, koja je za taj projekt već izdvojila više od 100 milijuna eura.

Razlog je jednostavan – Rusiji je plin važno geopolitičko oružje, dovoljno se samo sjetiti kako su udavili Ukrajinu LNGkoja je ovisna o ruskom plinu, pa bi nas ulazak Amerikanaca preko Krka izvukao iz zagrljaja ruskog pitona. No Joško Paro, eto kakvog je gospodarskog savjetnika “lokalno angažiranu osobu” uzeo, za američki list Sentinel izjavio je dvije netočnosti o LNG terminalu, iz samo njemu i njegovom gospodarskom savjetniku poznatih razloga. Prva, da su svih pet američkih projekata za izvoz već rasprodali većinu svojih kapaciteta, i drugu netočnost kako američki ministar sporo izdaje dozvole za izvoz u zemlje koje nemaju sporazum o slobodnoj trgovini.

Na ove Parove izjave nemalo potom reagirao je posebni bivši izaslanik i koordinator za međunarodna energetska pitanja u State Departmentu David L. Goldwyn i demantirao obje Parove tvrdnje. Rekao je, prvo, “još je mnogo kapaciteta dostupno samo se treba dogovoriti o cijeni i volumenu”, te, drugo, što se tiče dozvola, da čim projekt prođe procjenu utjecaja na okoliš ide u daljnju procjenu, “dozvole su bile izdavane i u roku od jednog do tri dana”, Vrdoljakzaključio je Goldwyn i poklopio Para i njegova gospodarskog savjetnika koji ga je, nakon ovoga, i dalje nastavio savjetovati. Je li Paro ovo govorio iz neznanja ili svjesne namjere gušenja važnog projekta za RH i EU te samim tim, svjesno ili nesvjesno, ispao ruski igrač, kao i njegova šefica Vesna Pusić, nije na nama da utvrđujemo.

Ono što je sigurno da je bivši HNS-ov ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak intimus kralja plina i vlasnika Prvog plinarskog društva (PPD) Pavla Vujnovca koji radi s Rusima. Prije nego što je Vrdoljak postao ministar PPD je imao par milijuna prihoda, no kada je njegov prijatelj Vrdoljak postao ministar, taj se prihod u kratko vrijeme počeo brojati u milijardama. Vujnovac se tako branio u Jutarnjem 2014., kada se sve ovo događalo, izjavom: “Nije istina da je za moj uspjeh zaslužan moj prijatelj Vrdoljak.”

Zašto se o cijelom ovom slučaju, ozbiljnoj aferi, nadležne institucije, uključujući i DORH, ne očituju i tako nama, poreznim obveznicima koji plaćamo sve to objasne o čemu se radi? Je li to kazneno djelo? Je li se radi(lo) o ugrožavanju sigurnosti RH i plesu s Rusima i opstrukciji naših saveznika u vrijeme ozbiljnih geopolitičkih previranja? Odgovora do danas nema, Vrdoljak i HNS su i danas dio vlasti, važni su za njenu stabilnost. A stabilnost, kako veli Plenković, je – najvažnija! Čak i od odgovora na ova “bizarna” pitanja.

 

dr. sc. Ivica Šola/Slobodna Dalmacija/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)