Andrija Hebrang: Da nije Hitler raskinuo pakt, komunisti bi s njim bili do kraja rata

Vrijeme:3 min, 5 sec

 

 

Ove se godine obilježava 73. obljetnica komunističkih zločina u Maclju, najvećem otkrivenom stratištu u Hrvatskoj i jednoj od postaja tzv. križnih puteva gdje su Titovi partizani nakon završetka Drugog svjetskog rata pogubili brojne hrvatske vojnike i civile. 

 

Izaslanik Predsjednice Republike i ove će godine biti Andrija Hebrang, dok će u ime Vlade komemoraciji na Macelju nazočiti Zdravka Bušić.

-73. obljetnica pokolja na Maclju značajna je zato što Maceljska gora simbolizira ostalih 1000 lokaliteta razasutih po Hrvatskoj te njih oko 400 po Sloveniji na kojima su komunističke žrtve ubijene i tajno zakopane poslije Drugog svjetskog rata, a bez ikakve oznake groba – rekao je Andrija Hebrang u izjavi za Direktno.hr.

Osvrnuo se i na izjave Nenada Stazića o “šlampavosti pobjednika nakon Drugog svjetskog rata”.

-Nenad Stazić je mrzitelj Hrvatske i ne može sagledati objektivnu istinu. Ja bih mu poručio samu jednu stvar, a to je da komunisti nisu antifašisti. Oni su započeli rat od 1939. do 1941, zajedno s nacistima. Zajedno s njima su ubijali po Poljskoj i po baltičkim državama. Kad oni govore da su nas komunisti oslobodili od fašizma, onda treba znati da su u partizanima komunisti činili manjinu. U partizanima je bio dosta i HSS-ovaca – ocijenio je Hebrang.

Podsjetio je da su komunisti bili Hitlerovi saveznici dok ih vođa njemačkih nacional-socijalista nije odbacio.

-Fašizam je ono što su komunisti radili. Da nije Hitler raskinuo pakt, oni bi s njim bili do kraja rata. Što se tiče poslijeratnih pokolja, to su bile prave fašističke metode. Najveća sramota je što Hrvatska u 28 godina postojanja nije otkopala i dostojanstveno obilježila te žrtve – istaknuo je Hebrang.

Vjeruje da sljednici komunista na ljevici i desnici koče otkrivanje istine.

-Ljevica i desnica koče otkrivanje istine jer i na jednoj i drugoj strani postoje sljednici komunista. Žele sakriti istinu, a bez te istine hrvatski narod će biti duboko podijeljen, a nema govora ni o kakvom društvenom i ekonomskim razvitku – ocijenio je.

Naveo je i nekoliko primjera koji dovoljno govore o tome kakav je odnos dosadašnjih Vlada bio prema žrtvama komunističkih zločina.

-Prvi pokušaj iskapanja bio je 1992. kad su otkopana 1163 posmrtna ostatka. To je nažalost brzo zaustavljeno, zato sam ja nastavio s inicijativom 2011. godine i s otvaranjem Ureda za otkrivanjem komunističkih zločina. Otkopali smo prva tri lokaliteta na Gračanima. U jednom su bili učenici srednje škole, a drugom bolesnici obližnje bolnice na Brestovcu, a to su po Staziću izgleda sve zločinci. Ured je nakon toga zatvoren – podsjetio je.

Zalaže se za proglašenje Macelja spomenom područjem.

-U vrijeme ove vlade, iskapanja se vrše preko Ministarstva branitelja. S obzirom na to da se otkopavaju dva do tri lokaliteta godišnje ja sam izračunao kako bi nam za cijeli posao bilo potrebno oko 300 godina. Zato postoji inicijativa naše udruge Macelj da se gora Macelj proglasi spomenom područjem na uzor spomen područja Jasenovac – istaknuo je Hebrang i napomenuo kako bi se ta javna ustanova vodila kao nevladina udruga kojoj bi za cilj bio otkopavanje svih lokaliteta u roku od pet godina te koja bi se mogla financirati europskih novcima.

Na koncu je istaknuo kako je veliki skeptik oko političke želje za podrškom ovoj inicijativi, ali kaže da svi oni koji cijeli život traže grobove svojih roditelja neće nikad odustati u potrazi za istinom.

-Potraga za istinom mora biti sastavni dio politike hrvatske države bez obzira tko ju vodio. Nikad se ne smije ponoviti slučaj kao s kostima otkopanih 1163 žrtava s Maclja koje su 12 godina ležale na tavanu sudske medicine u Zagrebu. To je bio najbolji simbol kako se država odnosila prema žrtvama – zaključio je.

>>Predsjednica Stazića usporedila sa šefom OZNA-e Aleksandrom Rankovićem

 

M.M.HRsvijet.net/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori