Zekanović: Skandalozno je što svi šute na Stazićev govor mržnje

Vrijeme:2 min, 3 sec

 

Stazić za ubojstva neistomišljenika

Na početku sjednice Sabora zastupnici su dobili priliku govoriti o temama koje smatraju iznimno važnima. Hrvoje Zekanović iz Hrasta u svom je izlaganju prozvao zastupnika SDP-a Nenada Stazića zbog njegovih objava na društvenim mrežama.

Zekanović je citirao Stazićevu objavu: “Jeste li za to da pri odlasku u Irsku hrvatski branitelji imaju prednost”. To je Zekanovic Saborizjava koja je duboko uvrijedila sve hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji i sve hrvatske građane, pogotovo sve domoljube. No to nije bilo dovoljno. Nastavio je s govorom mržnje te je napisao: “Izgleda da u svibnju 1945. posao nije obavljen temeljito. Kakva šlampavost pobjednika!”, rekao je Zekanović, a prenosi HRT.

Uvjeren je kako bi se, da su te riječi došle iz usta zastupnika iz drugog političkog spektra, svi dignuli na noge. Pri tome je za nereakciju prozvao zastupnicu Anku Mrak-Taritaš te predsjednika SDP-a Davora Bernardića.

Nitko se nije ogradio od ovog govora mržnje, tako jasnog govora mržnje gospodina Stazića. I to je ono neprihvatljivo. Tvrditi i željeti da pobjednička vojska nije pobila sve na što je naišla na Bleiburgu i Križnom putu. Izabrani hrvatski zastupnik napravio je nešto što je u neskladu sa svim mogućim zakonima u Republici Hrvatskoj, pa i sa zdravim razumom, nešto nezapamćeno od hrvatskih zastupnika, a vi šutite, rekao je Zekanović.

Prozvao je i zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca kao osobu koja je za zaštitu prava manjina, slabijih, a protiv Stazićgovora mržnje. Međutim, svi šute kao zaliveni. To je nezapamćen skandal.

Tomislav Sokol, zastupnik HDZ-a, vezano uz ovu temu citirao je čl. 325 Kaznenog zakona koji govori o poticanju na nasilje i mržnju. Rekao je kako je Stazić svojim objavama povrijedio u dva navrata taj zakon. Posebno mu je sporno jer takve rečenice dolaze od saborskog zastupnika koje, kako je rekao, u javnom diskursu imaju posebnu težinu. Svi mi moramo biti svjesni te odgovornosti, rekao je Sokol.

Naglasio je kako ovo nije prvi put da političari s lijevog spektra na ova j način dehumaniziraju svoje protivnike. Često smo čuli pojmove katotalibani, primitivci, fašisti. Ne vidim nalet imaginarnog fašizma, nego da neki koriste antifašizam za ostvarenje svojih političkih ciljeva. Najlakše je svog političkog protivnika proglasiti fašistom, ustašom jer ga onda možete dehumanizirati i oduzeti mu ljudska prava. Neki se postavljaju kao da imaju monopol na ljudska prava i nemržnju, na ljubav, a zapravo su ti koji najviše šire mržnju, dovode do isključivosti i izazivaju podjele u društvu, naglasio je Sokol.

 

hkv/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)