Zbornik radova „Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu“ predstavljen u Sarajevu

Vrijeme:2 min, 9 sec

 

Zbornik radova Znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem „Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu“ predstavljen je u utorak u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Promotori Zbornika bili su: Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru;Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu; akademik Davorin Rudolf, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, te Ugo Vlaisavljević, profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić kazao je tijekom predstavljanja da zbornik nudi rješenja i mogućnosti za rješavanje identificiranih problema koji se tiču konstitutivnosti i jednakopravnosti Hrvata u BiH.

– Intencija je bila dati akademski i stručni pogled na BiH posebno na odnose unutar BiH – istaknuo je Tomić dodajući da Zbornik nudi platformu za dijalog i otvaranje kritičkog prostora za razgovor u oko 40 radova napisanih na oko 600 stranica u kojem je sudjelovalo više od 70 stručnjaka.

Pojasnio je da su radove napisali znanstvenici i stručnjaci s područja ustavno-pravnog i političkog života u kojima su dali svoje osvrte i analize te viđenje odnosa u BiH, a pojedini autori su nudili potencijalan rješenja za budućnost BiH.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras ocijenio je da je problem Hrvata u BiH samo dijelom osviješten u Europskoj uniji, ali i u Hrvatskoj te je mišljenja da se on unutar BiH nerijetko to pitanje umanjuje ili zanemaruje.

– Obrazovanje je važan element ostanka i opstanka Hrvata na ovim prostorima, a nesumnjiva je činjenica da su Hrvati stoljećima bili usmjereni prema Europi i kao takvi mogu pomoći da sve zajednice u BiH idu tim putem – istaknuo je.

Rektor Boras je stava da akademska zajednica može doprinijeti dijalogu iznoseći mišljenje da se

-Jednakopravnost se može ogledati i u tome da se osigura program na hrvatskom jeziku na javnoj televiziji – zaključio je Boras.

Akademik Davorin Rudolf kazao je da ne može razumjeti Bošnjake u BiH kojima je, kaže, negiranje nacija devedesetih godina nanijelo užasne ljudske tragedije.

-Ne razumijem Bošnjake koji se zalažu za princip jedan građanin – jedan glas – istaknuo je Rudolf naglasivši da je takvo nešto moguće ostariti samo u jednonacionalnim državama.

Profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Ugo Vlaisavljević iznio je nekoliko teza iz Zbornika od kojih se jedna odnosi na stav da sadašnje ustavno uređenje BiH nije kompatibilno s pravnom stečevinom EU.

– Dva uvjeta su neophodna da bismo shvatili specifičnu političku situaciju i to su domaće elite koje na tome ne rade nema konsenzusa u kakvom društvu živimo, a visoki predstavnici je ne razumiju i sa svojim amandmanima pokazali su da su pogoršali situaciju suživota naroda u BiH – pročitao je jedan od stavova iz Zbornika profesor Vlaisavljević.

 

M.J./HRSvijet.net/ /Hrvatsko nebo

Odgovori