DŽEBA: Radikalizacija bošnjačkih stranaka udaljava nas od dogovora, neće nas isprovocirati

Vrijeme:4 min, 2 sec

 

 

Predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH Mostar Damir Džeba u intervjuu za portal politika24.net  govorio je o novonastaloj situaciji oko migrantske krize u BiH, te o njihovom smještaju u Readmisijski centar Salakovac, događajima na posljednjim sastancima predstavnika političkih stranaka oko Mostara, koji su održani u prostorijama Gradske VIjećnice, o tome je li mostarski HDZ spreman za izbore i o migrantskoj krizi.

Demaskiranje politika

Džeba tvrdi da je dolazak migranata u Mostar politički smišljen potez destabilizacije grada i HNŽ-a.

“Posljednja događanja vezana za migrantsku krizu u BiH pokazala su nespremnost nadležnih da se odgovorno suprotstave ovom problemu, ali su također demaskirale i pokazale stvarne politike koje se vode u BiH. Potvrđen je paralelni neustavni i nezakoniti način donošenja odluka, korištenja institucija i ovlasti s posljedicom narušavanja mira, reda i ukupnog sigurnosnog stanja. U trenutku dolaska u Readmisijski centar Salakovac, migranti nisu imali status tražitelja azila, što podrazumijeva da je taj postupak u suprotnosti sa Odlukama Vijeća ministara, uz napomenu da iste Odluke nisu objavljene na službenim stranicama Ministarstva”, smatra Džeba.

Mektiću Kaplan nije problem

Mektić je, smatra Džeba, prekršio zakon jer je u Salakovac smjetio ilegalne migrante, a ne tražitelje azila. Također ističe i činjenicu da Mektiću ne smeta kad Kaplan poziva na nerede i uzrupiranje institucija po Mostaru.

“Hajka na ravnatelja policije MUP-a HNŽ-a Iliju Lasića je zapravo pokušaj da se skrene sa stvarnih problema i da javnost ne sazna kako je upravo ministar Mektić prekršio propise jer je u IC Salakovac smjestio ilegalne imigrante, a ne tražitelje azila. Također, istovremeno imamo i otvoren javni poziv nasilnika i batinaša Kaplana na organizirano nasilno blokiranje Grada Mostara barikadama, poziv na sprječavanje rada specijalne postrojbe MUP-a HNŽ-a, otvorene pokliče za destabilizaciju sigurnosti, te na ozbiljno nasilje i prijetnje s ‘500 momaka spremnih na sve’. Ovo pozivanje Kaplana na rušenje ustavnopravnog poretke i nasilje Mektiću nije problem ali mu je problem kada se postupa odgovorno i sukladno Ustavu i Zakonu kao što je to uradio MUP HNŽ-a. Smatramo kako nadležna tijela i institucije moraju žurno reagirati u cilju sprječavanja nasilja i sukoba”, rekao je Džeba.

Čišćenje Sarajeva i destabilizacija Mostara

Džeba smatra i da su migranti dovedeni iz Sarajeva u Mostar kako bi se grad očistio pred dolazak turskog predsjednika Erdogana i u svrhu destabilizacije Mostara.

“Kako smo i javno govorili ilegalni migranti su bez identificiranja bili par mjeseci u Sarajevu a onda su naprasno, za potrebe čišćenja Sarajeva prije Erdoganovog stranačkog skupa koje je zabranila cijela Europa, premješteni u Salakovac bez potrebnih procedura. Na sve moguće probleme i propuste smo upozoravali, a nažalost se upravo potvrđuje sve što smo govorili. Oko stotinjak nezakonitih migranata je pobjeglo iz Salakovca. Postoje MUP izviješća o nasilju i pulijeđenom zaštitaru. Nedostaje hrane i lijekova za one stvarno potrebite. Lokalno stanovništvo je zabrinuto. Sve je ovo posljedica nerada, nepoštivanja procedura i politički smišljenog poteza za destabilizaciju HNŽ-a i Mostara. Potvrde za ove tvrdnje imamo svaki dan a očekuju se i temeljitije rasprave kako je ministar sigunosti BiH mogao bez odluka Vijeća ministara ovo napraviti”, smatra Džeba.

Pravno i tehničko pitanje

“Mi smo do posljednja dva sastanaka imali dobru dinamiku i atmosferu. Riješili smo u biti ono što odluka Ustavnog suda traži od nas. To su bile dvije stvari. Prvo smo riješili prava birača u Središnjoj zoni, njihovo aktivno i pasivno biračko pravo u gradskim izbornim jedinicama. Druga stvar je bila pitanje ravnomjerne zastupljenosti odnosno izbor broja vijećnika prema broju birača te da ostane isti broj izbornih jedinica kao i do sada, njih šest. Od Središnjeg izbornog povjerenstva smo zatražili točan broj birača upisanih za glasovanje u Mostaru, uzeli kalkulatore i jednostavno izračunali koliko koja izborna jedinica daje vijećnika prema broju birača. Kako god, pitanje izbora u Mostaru je ipak pravno i tehničko pitanje a ne političko kako se svima predstavlja”, smatra Džeba.

Radikalne izjave SDA-ovaca

Komentirajući izjave mostarskih SDA-ovaca o Hrvatima koji su bili agresori u Mostaru, Džeba kaže da se to može tumačiti i kao govor mržnje te da takve izjave udaljavaju od normalizacije odnosa.

“Na žalost moram istaknuti nepotrebno zaoštravanje retorike u posljednje vrijeme, vraćanje u prošlost s potpuno neprihvatljivim ocjenama da su i hrvatski i srpski narod u BiH agresori na Bosnu i Hercegovinu. Spominjanje rata, oružja, nerazumnih političkih izjava u medijima kao predizborno zaoštravanje odnosa program nas udaljava od uspostavljanja normalnih odnosa naroda u BiH. Zasigurno se mogu okarakterizirati i kao govor mržnje. Ovakve neodmjerene i huškačke izjave nas udaljavaju od normalizacije odnosa u Mostaru, u konačnici udaljava od provedbe presude Ustavnog suda za Mostar i održavanja izbora. Radikalizacija zasigurno narušava u posljednje vrijeme korektno uspostavljenu atmosferu pri razgovorima oko dogovora za održavanje izbora koji se održavaju u Gradskoj vijećnici u Mostaru. Naša poruka je da se nećemo dati isprovocirati, da ćemo više govoriti o budućnosti nego o prošlosti”, rekao je Džeba.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)