PRANJE NOVCA Tužiteljstvo istražuje SDA, trag vodi do Izetbegovića

Vrijeme:3 min, 8 sec

 

Prema informacijama Žurnala, SDA je preko navedenih agencija, na osnovu angažmana fiktivnih studenata, iz stranačke kase izvukla najmanje 50 000 KM.

Stranka demokratske akcije (SDA), u svojstvu pravnog lica, službeno je pod istragom Tužiteljstva Kantona Sarajevo, objavio je Žurnal navodeći kako je naredba o provođenju istrage protiv SDA donesena u okviru predmeta ”Zadruga”, piše Žurnal.info.

Tužiteljstvo, navodi ovaj portal, sumnja da je SDA do kraja 2016. godine, ”preko posredničkih agencija za zapošljavanje Eslider i Leading, oprala najmanje 50 tisuća maraka”.

”Istraga bi, formalno, trebala odvesti i do samog predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je u spornom razdoblju bio odgovorna osoba u pravnom licu koje je počinilo krivična djela pranje novca i utaja poreza”, navodi Žurnal i dodaje kako je dokumentacija o SDA-ovim poslovima s Esliderom i Leadigom pronađena još u siječnju ove godine kada je po nalogu

Tužiteljstva Kantona Sarajevo započeta istraga u okviru predmeta Zadruga, jednom od najopsežnijih predmeta u vezi s organiziranim kriminalom, utajom poreza i pranjem novca. Prema informacijama Žurnala, SDA je preko navedenih agencija, na osnovu angažmana fiktivnih studenata, iz stranačke kase izvukla najmanje 50 tisuća maraka.

”Dio novca koji je, posredstvom bankovnih računa, bio prebačen na ove agencije, kasnije je u kešu bio vraćen odgovornim osobama u SDA, koje su, potom, novac koristile za plaćanje stranačkih aktivnosti, s ciljem da na taj način izbjegnu plaćanje poreza”, navodi Žurnal i podsjeća kako je u siječnju, po nalogu Tužiteljstva Kantona Sarajevo, policija pretresla agencije za posredovanje u zapošljavanju Eslider i Leading ta da su tada uhićeni osnivači tih agencija – bračni par Enisa i Sanel Đalić.

Na ročištu za određivanje pritvora, objavljeno je da je bračni par sklapao ugovore s firmama o angažmanu studenata i đaka na osnovu kojih su privatne firme na račun ove dvije agencije prebacivale novac.

Nakon toga, novac uplaćen na račun agencija podizan je u kešu i vraćan partnerima porodice Đalić, a oni su zadržavali proviziju do 10 posto. Na ovaj način, s obitelji Đalić poslovalo je nekoliko stotina firmi iz Federacije BiH, a sumnja se da je utajeno preko 50 milijuna maraka poreza.

Žurnal je ranije objavio popis osumnjičenih firmi i osoba, a u međuvremenu je došlo do proširenja istrage. Žurnal tvrdi da osim SDA, u okviru predmeta Zadruga, Tužiteljstvo istražuje i brojne firme povezane s ovom strankom.

”Tako je, recimo, u svojstvu osumnjičenog već ispitan i zet Bakira Izetbegovića – Mirsad Berberović koji je u svojstvu vlasnika firme BIHEXO oprao više stotina tisuća maraka preko Zadruge. Berberovićeva firma ranije je od javnih poduzeća kojima su rukovodili kadrovi SDA dobila poslove vrijedne više od 10 milijuna maraka. Firma Euroasfalt također je pod istragom u ovom predmetu.

Vlasnik firme Hamed Ramić glavni je građevinar u Federaciji BiH, a u prijateljskim je vezama s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem. Osim toga, Hamed Ramić je, prema izvještajima o financiranju stranaka, bio jedan od donatora SDA.

Nadalje, firma Telefongradnja koja je u vlasništvu obitelji Mirze Čelika, SDA-ovog zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo također je obuhvaćena istragom u predmetu Zadruga.

Ova firma, unatoč očitom sukobu interesa, dobivala je poslove od kantonalnih javnih poduzeća, a dio novca, kako bi se utajio porez, izvučen je preko zadruge”, naveo je Žurnal. Portal također tvrdi kako su u posljednje vrijeme ”intenzivirani pritisci na pravosudne institucije koje provode istragu u ovom predmetu, a da su oni urodili plodom pokazuje nedavni slučaj sa Kantonalnim sudom u Sarajevu”.

”Naime, nakon što je početkom svibnja Vrhovni sud FBIH ukinuo rješenje o produženju pritvora Enisi i Sanelu Đaliću, te predmet vratio Kantonalnom sudu na ponovo odlučivanje, postupajući kantonalni sudac je ‘zaboravio’ donijeti novo rješenje, te su prvoosumnjičeni i drugoosumnjičena u predmetu Zadruga pušteni na slobodu.

Sve ovo se desilo nakon što je formalno donesena naredba o provođenju istrage protiv Stranke demokratske akcije”.

 

Dnevnik.ba/http://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori