Laslo Torma: “Mrak” u glavama vlada svugdje oko nas !

Vrijeme:6 min, 43 sec

 

Hrvatska je od 1990-e do danas imala samo jedan odista svijetli trenutak, a to je bila pobjeda nad jugočetničkim agresorom, a nažalost sve ostalo je do danas vladavina “polumraka” i “mraka” svugdje oko nas. Taj je “mrak i polumrak” počeo vladati Hrvatskom već za vrijeme, kako to konstatira jedna cinična ‘dosjetka’, ” dok su još “za ideale ginule budale”, pri čemu dok su “budale” ginuli za ideal slobodne, demokratske i neovisne Hrvatske, “pametni” su se okoristili raznovrsnim političkim, gospodarskim i novčanim benefitima, postajući preko noći od sans culotte (bezgaćaša) bogati vlasnici koječega, kratko rečeno bogataši !

No da se ne vraćamo u povijest, mada ne tako davnu u povijesnom smislu, krenimo od “mraka” koji trenutačno vlada u glavama onih koji trenutačno u Hrvatskoj imaju najveći utjecaj na ono što se dešava u hrvatskom društvu i s hrvatskim društvom.

Počet ću s javnim istupom Anke MRAK-Taritaš, koja inicijativu prikupljanja poziva za referendum o promjeni izbornog zakona naziva “napadom na prava nacionalnih manjina, i napadom na ljudska prava” ???!!!

Zar se osoba koju je politika spasila od krivičnog progona, za blago rečeno, “rasipanje” proračunskog novca namijenjenog za stradalnike od poplave u Gunji, isplaćujući enormne svote izvođačima radova za minorne poslove, javlja kao zaštitnik ljudskih i manjinskih prava ? O kojem ugrožavanju ljudskih prava i prava nacionalnih manjina govori MRAK-Taritaš ?

O “pravu” da ‘profesionalni’ Srbin Pupovac odlučuje o tome hoće li se Vlada održati ili ne ?

O pravu da takva osoba slobodno sudjeluje na četničkim dernecima blateći Hrvatsku, a u inozemstvu Hrvatsku prokazuje kao ustaško fašističku zemlju ?

O pravu da koristi milijune hrvatskih proračunskih novaca za tiskanje srpske tiskovine NOVOSTI, prepune protuhrvatskih objeda ?

Mrak je u glavi MRAK-Taritaš, kada uzvikuje DOSTA protiv najdemokratskije stečevine demokratskih društava – protiv prikupljanja potpisa za referendumsko izjašnjavanja! Taj “mrak” u njenoj glavi, i glavi njenih istomišljenika je toliko “mračan” da čak pretpostavljaju da nakon ovoga referenduma “protiv” nacionalnih manjina, dolazi referendum za zabranu uporabe manjinskih jezika u Hrvatskoj?!

No nažalost nisu ona i njen ‘kompanjon’ Darinko Kosor jedini koji smatraju referendumsko izjašnjavanje naroda neprimjerenim, takvih kao oni ima podosta među političarima kojima je riječ ‘narod’ samo prigodna floskula u predizbornim kampanjama, a kad se dokopaju vlasti i funkcija, ta riječ im postaje najomraženija, i kost u grlu.

Što pak reći za “mrak” u glavi našega Premijera, koji izjavljuje “neka vrate pare”, za osobe kojima se dokaže da su nezakonito došli do njih ? U takvoj glavi sem mraka očito ničeg drugoga i nema, jer izjaviti takvo što, znači da treba ZKP ‘inovirati’ jednim novim članom, koji bi možda glasio – “svatko tko vrati ukradeno ili opljačkano, time se oslobađa svake daljnje odgovornosti”?! Mračna je perspektiva društva kojim “vlada” takva filozofija Premijera i “Njegove” Vlade !

“Mrak i praznina” vladaju u glavama dužnosnika i političara koji uvjeravaju javnost povodom slučaja Agrokor, da je Lex Agrokor nešto sasvim drugo, nego pametno vođen stečajni postupak, budući da po njima svaki stečaj znači uništavanje tvrtki i radnih mjesta. Časni sudac Mislav Kolakušić se usudio jedini reći da je Lex Agrokor zapravo stečajni postupak, samo vođen tako da se očuvaju tvrtke i radna mjesta, ali da određena skupina ‘pomazanika’ od strane politike dođe do basnoslovnih zarada na račun stečajne mase, što se u pametno vođenom stečajnom postupku po važećem stečajnom zakonu ne bi desilo. A tomu pak što su u nas stečajevi vođeni sa ciljem upropaštavanja tvrtki i radnih mjesta, a ne s namjerom očuvanja istih, nije razlog stečajni zakon, već “mraka i praznine” u glavama vlastodržaca, koji su tolerirali nestručne i nepoštene stečajne upravitelje.

“Mrak” vlada i u glavama odgovornih dužnosnika USKOK-a, DORH-a i sudstva, budući da “ne vide” i “ne rade” ništa u svezi suzbijanje korupcije i nezakonitog stjecanja imovinske koristi među onima koji predstavljaju “elitu” naše politike i gospodarstva. Prisjetimo se dozlaboga traljavo vođenih postupaka protiv Sanadera, Vidoševića, Merzelice, Sauche, Bandića, Z.Mamića, itd., te nepokretanja istraga u slučajevima osnovanih sumnji za nezakonite radnje, protiv Jakovčića, Ivice Todorića, Ante Ramljaka, Martine Dalić, grupe Borg, Anke Mrak -Taritaš, Milorada Pupovca, uredništva srpske tiskovine NOVOSTI, A.Tolnauera, saborskog zastupnika Stazića, itd., a to bi trebali učiniti o službenoj dužnosti.

“Mračna praznina” vlada u glavama saborskih zastupnika koji glasuju ZA ili PROTIV ovisno od toga kom “klubu” pripadaju, neovisno od toga znaju li uopće za što,ili protiv što glasuju, važno je samo da se glasuje ZA “naše”, i PROTIV “njihovih”. Ima doduše momenata kada su svi suglasni i ZA, ali samo ako se radi o vlastitim probitcima (saborske plaće, saborničke privilegije, itd…).

“Mrak i mračna prošlost” vlada u glavama stranačkih vođa kada govore o takozvanoj stranačkoj stezi, koja čak “zabranjuje” glasovanje po savjesti i vlastitoj pameti, uz prijetnju izbacivanja iz stranke. No još je veći “mrak” u glavama članova stranaka, kada ne shvaćaju da je to stranački sustav preuzet od Saveza Komunista, preodjenuti u tobožnje ‘demokratsko ruho’.

“Mrak” vlada u društvu (našemu) gdje vlada pravilo – “Nije bitno što znaš, nego koga poznaješ !”, pa sva mjesta i funkcije bitne za razvoj i prosperitet društva ne zauzimaju oni koji znaju, već oni koji ‘tamo gore’ nekog poznaju po stranačkim, rodijačkim, i inim interesnim vezama. U nas je gotovo postalo pravilo izreka – “bezvezno je pokušavati zaposliti se BEZ VEZE !”.  Afera Borg je tipičan primjer primjene te filozofije da je bez veze biti bez dobrih VEZA !

A “mrak i praznina” vladaju.u glavama USKOK-ovaca i DORH-ovaca kada očito tijekom “borbe” protiv korupcije i “jamljenja” iz državnog proračuna,“istražuju” sve sem tijeka novca, ne postavljajući gotovo nikada pitanje. A GDJE SU GOSPODO NOVCI ! Najsvježiji primjer za to je afera Agrokor, gdje se rasipaju stotine milijuna na “savjetnike”, ali se ne zna i vjerojatno nikada neće saznati gdje nestalo 50 milijardi neplaćenog kuna duga ?

I nažalost najveći mrak oko nas je onaj “medijski mrak”, u kojem nam se serviraju krive informacije, nebitne i lažne informacije, a prikriva se ili ignorira objavljivanje istinitih informacija. Da nema rijetkih primjera “istraživačkog” novinarstva ne bi se saznalo da vlasnici koncesija na vodu državi plaćaju 3 lipe za litru vode, a ona se prodaje potom 200 puta skuplje građanima, ne bi se saznalo da je otac Andreja Plenkovića, Mario Plenković Udbin gojenac, a ne bi se saznalo ni to da postoje indicije da je Ivica Todorić u svojem “poslovanju” bio involviran i u određeni sustav pranja novca, što je djelomice bio i uzrokom kolapsa Agrokora.

Sve to ukazuje na to da dok političari ‘laprdaju’ o potrebi transparentnosti, u stvarnosti oko nas se širi “mrak” dezinformiranja, neinformiranja, ciljanog lažnog informiranja i politički potaknutog širenja netransparentnosti u radu, prvenstveno tijela državne i lokalne uprave. Da ovo nije neutemeljena konstatacija dokazuju slučajevi Sanadera, Vidoševića, Merzelice, Mrak-Taritaš, Sauche, Bandića, zataškanog lopovluka u INI (u kojem je nastradala samo zviždačica, koja je lopovluk otkrila i obznanila), u kojemu su oni koji su bili na funkcijama netransparentnim radom omogućavali pojave kriminalnih radnji, koje su većinom otkrivene zahvaljujući zviždačima i objavljivanjem u nekim medijima, no nijedan slučaj do danas nije definitivno riješen, zahvaljujući netransparentnom radu istražno-sudskog sustava, koji je efikasan samo u progonu sitnih prekršaja, ne dirajući se u “krupne” ribe.

Konačno valja biti pošten pa priznati da sva ta “zla” nisu smislili naši političari, oni su to dobrim dijelom preuzeli kao stečevinu koja je ustaljena u takozvanom “razvijenom” svijetu općenito, i u nama najbližem dijelu toga svijeta u EU-u, u kojem nisu rijetke afere varanja kupaca nekvalitetnim proizvodima, bankarskim nepodopštinama, te afere tipa korumpiranja ili ucjenjivanja, radi postizanja svojih, poglavito financijskih interesa.

A pojavi li se netko tko vidi u “mraku” ili želi “upaliti” svijetlo da svi bolje vide, on biva eliminiran, jer za eliminaciju takvih postoje mnogobrojne mogućnosti, od ušutkivanja potkupljivanjem, korumpiranjem, obećanjima beneficija, a ako to sve “ne ide” pribjegavanjem lažnim rušenjem ugleda i vjerodostojnosti, istražnim i sudskim pritiscima, sve do fizičke eliminacije kao krajnje mjere zaštite od “rasvjetljavanja” situacija u kojima se od “mraka” javno ne vidi ništa.

Sjetimo se novinara Pukanića, kome je nažalost takvo “rasvjetljavanje” određenih situacija stajalo glave.

Možda bi bilo prikladno kao posljednju rečenicu za kraj ovoga teksta, parafrazirati čuveni uzvik Isusa na križu

– “Eli, eli, lama sabachtani !” u

– Bože što si nas napustio ?!

 

 

Laslo Torma/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)