Povratak prognanika zaustavljen ubojstvom gospodarstvenika koje je potreslo Hrvate

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Vrijeme:2 min, 19 sec

 

 

Četiri godine prošle su otkako je mučki iz klasične “sačekuše”, očito planirano, iz vatrenog oružja nadomak obiteljske kuće u Ovnaku, u travničkoj povratničkoj župi Brajkovići ubijen povratnik, ugledni gospodarstvenik, šesdesetdevetogodišnji Jozo Kafadar.

 

Temelj povratka Ubijen je na današnji dan u popodnevnim satima 27. svibnja 2014. dok je se, jahajući na konju, vraćao kući iz susjednog sela Šušnja, koje administrativno pripada općini Zenica, piše Večernji list BiH.

I otada Hrvati Lašvanske doline i susjednog zeničkog kraja pitaju se tko i zašto je to učinio jer Jozu su označavali u Brajkovićima “pokretačem života”, temeljnim kamenom povratka prognanih i opljačkanih Hrvata. Jozo je, naime, nakon povratka na svoje opustošeno imanje formirao farmu muznih krava, otvorio trgovinu mješovite robe, benzinsku crpku, obnovio vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, sanirao seoske ceste… zapošljavao povratnike Hrvate, ali i susjede muslimane… A odgovora niotkud i moglo bi se govoriti kako je već odavno prašina prekrila ovaj predmet, pa i unatoč tvrdnjama “pričam ti priču” kako istraga i dalje traje punim (?) intenzitetom. Jozo sa suprugom te sinovima Antom (poginuo u prometnoj nesreći u proljeće 2012. godine)i bolesnim sinom Igorom vratio se u opustošene Brajkoviće odmah nakon rata. A povratak Joze Kafadara sa sinovima i suprugom (dvojica sinova Dragan i Vlatko s obiteljima, ugledni i uspješni gospodarstvenici, ostali su u Vitezu gdje vode uspješne vlastite tvrtke) bio je signal drugim prognanicima da se vrate na rodnu grudu. Vjerovali su Jozi, dobro su ga poznavali, vjerovali u mogući novi početak u svojim Brajkovićima, u župi koja je prije rata i progona, početkom lipnja 1993. godine, imala čak 5600 župljana – Hrvata katolika.

I povratak je tekao, u jednom trenutku u župi je bilo i više od 700 povratnika… A onda okrutni zločin mnogim prognanima bio je signal “ne vraćaj se”, a nekim od povratnika “nema ovdje kruha ni života”, pa su ponovno krenuli u bijeli svijet, trbuhom za kruhom, i sada ih je u župi, kaže nam župnik fra Leon Pendić, po posljednjem crkvenom popisu, i manje od 300. Sumnja u uspješnu istragu Tko je i zašto ubio Jozu Kafadara, tko je “potpisnik”, a tko nalogodavac gnusnog zločina, i dalje je među Hrvatima aktualno pitanje. Nemali broj Hrvata, poučen negativnim iskustvima, od prvoga je dana sumnjao u uspješnu istragu i privođenje licu pravde zločin(a)ca i nalogodav(a)ca. Jer, temeljili su pesimizam na činjenicama da zločinci, ubojice i nalogodavci dvojice travničkih policajaca povratnika, petorice civila povratnika, zločinci koji su pokušali ubiti još trojicu policajaca povratnika hrvatske nacionalnosti, u čemu nisu uspjeli (jedan je teško ranjen), spletom za njih sretnih okolnosti, ubojice i nalogodavci zamjenika MUP-a FBiH Joze Leutara, u predratnom vremenu, koje li koincidencije (?) načelnika PU Travnika, i niz drugih zločina počinjenih nad Hrvatima Travnika, ni nakon dugog niza godina nisu otkriveni.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.