ANALIZA:Političke nelogičnosti u bh. Hrvata: Što HSP BiH radi u HNS-u?

Vrijeme:3 min, 3 sec

 

 

Stanko Ćane Primorac još ljetos se sasvim vratio pod okrilje Hrvatskog narodnog sabora i potipsao sporazum s Draganom Čovićem u HDZ-ovoj zgradi u Mostaru. 

 

KUD BAŠ S NjIMA: Zašto HDZ surađuje s izdajnicima

Bio je 30. kolovoz kad je potpisan ovaj sporazum u kojem je Primorac utvrdio kako HSP BiH neće više nikada djelovati protivno volji i interesima bh. Hrvata niti sudjelovati u nekakvoj protuhrvatskoj Platformi kakva je bila ona iz 2010. – 2014. čija je perjanica bio i sam Primorac.

U ponedjeljak, 21. svibnja, u Mostaru se Čović sastao sa strankama iz HNS-a s kojima bi trebao nastupiti zajednički na sljedećim izborima. Za sada, tu je HSP A.S., HSS BiH, HDU, HKDU BiH, HSS Stjepan Radić i Ćanin HSP BiH.

HNS pomeo je na izborima 2014. zahvaljujući i protuprirodnoj bludi Primorčeve stranke prava s političkim Sarajevom.

Podsjetimo, tada je HSP BiH uskočio na mjesto koje je u ime HDZ-a 1990 odbio Božo Ljubić, a kao mrvica hrvatske političke volje poslužio je Sarajevu da formira Platformu.

Danas je zastrašujuće da se ta ista HSP BiH pokušava proturiti pod zaštitnika hrvatskih nacionalnih interesa. Čovićeva greška je ta što je sudjelovao na oživljavaju ovog političkog gubitnika. Bez obzira na to što mu suradnja s HSP-om i s Ćanom donosi možebitnu političku korist iz principa nije trebao koalirati s njima.

Dragan Čović je tu gdje jest zahvaljujući potpori hrvatskoga naroda u BiH. Nije tu zato što je bogomdan. Hrvatski narod u BiH nije htio Ćanu Primorca, da su htjeli Ćanu Primorca dali bi glasove njegovoj stranci jer je i 2014. sudjelovala na izborima.

Krešić pozdravlja povratak

Novinar Večernjeg lista i politički analitičar Zoran Krešić pozdravlja ovaj potez. On kaže da je dobro da se HSP BiH vratio u ove okvire:

“Povratak pravaša, HSP-a BiH u krug HNS-a BiH smatram da treba pozdraviti. Ponajprije jer su tim potezom praktično priznali kako je bila loša njihova odluka da se nađu u nelegitimnoj vlasti Platforme. Posebno je to važno jer se jedna pravaška opcija sličnog imena, unutar koje je značajan broj ideologa upravo te Platforme, sprema za uspostavu nove nelegitimne vlasti s bošnjačkim strankama iz Sarajeva”, rekao je Zoran Krešić u izjavi za Dnevnik.ba.

“Paradoks ili oksimoron”

Drukčije od njega situaciju vidi Branimir Galić iz HSS-a BiH. Galić kaže da se ovdje radi o oksimoronu.

“Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine je krovna politička organizacija Hrvata u BiH, kao što nam je svima poznato. Članstvo HSP-a BiH, kao i Stanka (Ćane) Primorca u istome, moglo bi se nazvati paradoksom ili još bolje oksimoronom. (grč. oxýmōron: oxys = oštar + moros = tup; je jezična figura, posebna vrsta antiteze u kojoj se spajaju dva nespojiva, kontradiktorna pojma). Zasigurno se pitate zašto baš ovakva usporedba; pa upravo iz tog razloga što se zbog Ćane Primorca, Lijanovića, Kukića i sličnih obnovio rad HNS-a, a sada upravo oni koji su zagovarali građansku/bošnjačku državu zbog osobnih interesa postaju dijelom tog istog HNS-a. Ovakve anomalije mogu biti jako štetne jer uzrokuju pad povjerenja običnih hrvatskih ljudi u Hrvatski narodni sabor i njegove čelnike”, rekao je Galić za Dnevnik.ba.

Politikantstvo prije svega

I Ćanini i Čovićevi potezi su politikantski. Poznato je da su HSP BiH i HDZ poslovično neprijateljske i suprotstavljene stranke. Svojim potezom Čović je zaustavio potencijalno stvaranje nove opozicije i “kupovinom” Ćane riješio taj problem, a Ćane se izložio HDZ-u kako bi još jedno vrijeme bio na poziciji jer je svjestan da mu stranka ne može sama dobaciti do onih visina koje on priželjkuje.

Sve u svemu, velika korist za njih dvojicu, ali mala za hrvatski narod.

 

Dnevnik.ba/ http://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori