SREDIŠNJA BOSNA Hrvatska zvona zazvonila i u Lašvanskoj dolini: “Gdje god se čuju crkvena zvona, opstat ćemo i ostat ćemo”

Vrijeme:3 min, 54 sec

 

Nakon Mostara, Širokog Brijega i Tomislavgrada, Hrvatska zvona zazvonila su i u Lašvansoj dolini, odnosno, Travniku gdje je održana tribina pod nazivom “Jedinstvo ili zajedništvo:Demokracija ili jednoumlje” na kojoj su govorili Marko Tokić, predsjednik “Zvona”, Josip Jović, kolumnist Slobodne Dalmacije i Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke.

Hrvatska zvona sinoć su zazvonila i u Travniku gdje je održana tribina pod nazivom “Jedinstvo ili zajedništvo:Demokracija ili jednoumlje” na kojoj su govorili Josip Jović, novinar i kolumnist Slobodne Dalmacije, Marko Tokić, predsjednik udruge Hrvatska zvona i Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke.

Nakon Mostara, Širokog Brijega i Tomislavgrada, Hrvatska zvona svoju su prvu tribinu u Središnjoj Bosni održala u Travniku gdje je domaćin bio Tomislav Turić, povjerenik Hrvatske republikanske stranke (HRS).

Marko Tokić, predsjednik Hrvatskih zvona i profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru istaknuo je kako Hrvati trebaju tražiti načine kako biti, postojati na svim onim mjestima gdje je njihova prošlost, sadašnjost, ali i budućnost.

“Mi vjerujemo gdje se još uvijek čuju zvona s naših crkvi da postoji razlog da opstanemo i ostanemo”, kazao je Tokić.

Tokić je, također, kazao kako se Hrvati u BiH danas dijele na one s iskaznicom i izdajnike, međutim, prema njegovom mišljenju, dijele se na odnarođene političke elite i ljude koji se bore za goli opstanak.

Kolumnist Slobodne Dalmacije, Josip Jović, istaknuo je kako ga frapira činjenica jer nema nijednog političkog pitanja oko kojeg bi se predstavnici sva tri naroda u BiH mogli dogovoriti.

Jović je u svom obraćanju istaknuo kako se na BiH i njenu budućnost danas gleda s tri drugačije i jednako udaljene pozicije, a da sam Hrvati BiH vide u Europskoj uniji i zapadno-europskoj civilizaciji jer su srpska i bošnjačka elita okrenute Srbiji/Rusiji i Turskoj.

“Koncepcija građanske države koju zagovara Bakir Izetbegović plašt je za unitarizam prema kojem bi Bošnjaci bili većinski narod, a Hrvati svedeni na apsolutnu manjinu”, naglasio je Jović.

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke, Slaven Raguž, istaknuo je kako su se Hrvati iz jedinstva i zajedništva kojeg su imali tijekom Domovinskog rata, potom demokracije, vratili u jednoumlje.

“Napravili smo cijeli krug, uradili smo lustraciju u obrnutom smjeru, uklonili smo iz javnog života domoljube, nacionalno osviještene ljude, profitirali su totalitaristi koji su njihove pogibije gledali na TV-u sa sigurne udaljenosti”, kazao je Raguž.

Raguž je istaknuo kako je hrvatsko društvo u BiH postalo društvo odnarođenih političkih kasti udaljenih od običnog čovjeka što dokazuju i prethodne četiri godine od kako je HDZ BiH na vlasti.

“Jedina politika koju HDZ BiH vodi je ona kadrovska. Izborni zakon nije promijenjen, nemamo svoj RTV servis, ustavne promjene se nisu dogodile, imamo li išta od onoga na temelju čega je HDZ BiH dobio izbore”, rekao je Raguž.

Raguž je istaknuo kako se u zadnje četiri godine nije napravio kilometar autoceste u hrvatskim mjestima, kako su se izmišljali različiti parafiskalni nameti malom i srednjem poduzetništvu, a spašavali tajkuni.

“Tko nema iskaznicu HDZ-a BiH ne može ga ništa zapasti u životu – kriminal, korupcija, uhljebljenje u neradničke strukture, oni su postali bezosjećajnici koji nemaju dodirnih točki s ljudima u svakodnevnom životu”, kazao je Raguž.

Osvrnuo se i na problematiku preustroja Travnika odnosno Mostara.

“OHR je ukinuo posebni režim mješovitih županija, Hercegovačko-neretvanske i Srednjobosanske, je li itko ikada uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH, jesu li spomenuli kako Travnik ima neriješen status, baš kao i Mostar?”, izjavio je Raguž.

Tokić je, pak, dodao kako se od Mostara namjerno pravi grad slučaj dok u se u njemu ne ostvari odgovarajuća većina kao u Travniku.

“Travnik je trebalo urediti kao Mostar, Travnik su sredili, znamo svi kako, vi ovdje najbolje, od Mostara namjerno prave grad slučaj dok se u njemu ne ostvari odgovarajuća većina bošnjačkog naroda”, istaknuo je Tokić.

Predsjednik Hrvatskih zvona, Marko Tokić, između ostalog, prisjetio se i svog prvog poslijeratnog dolaska u Travnik nakon pogibije policajca Perice Bilića za čije ubojstvo kasnih devedesetih još uvijek nitko nije odgovarao.

“Perica Bilić se vratio u Travnik, svojim je povratkom i profesionalnim angažmanom kao policiji htio biti svjedok da je povratak moguć, ni do danas ne znamo tko je odgovaran za njegovu smrt, kao ni smrti drugih travničkih policajaca i povratnika”, istaknuo je Tokić.

Raguž je podsjetio kako nikada kao sada nije bilo više optužnica protiv HVO-a, a navodno, Hrvati su na čelu Tužiteljstva BiH.

“Rješenje smo mi sami, svatko od nas pojedinačno, da napravimo ispit savjesti, sami sa sobom”, zaključio je Raguž.

Tomislav Turić, povjerenik HRS-a za Središnju Bosnu, istaknuo je kako  se HRS jučer prijavio za Opće izbore 2018. godine i SIP-u dostavio gotovo 7 tisuća potpisa, iako je propisana norma tri tisuće od kojih je gotovo polovica iz Središnje Bosne.

 

G. Lujanović/Dnevnik.ba/http://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)