ZOVKO U “DOBAR, LOŠ, ZAO”: Zastupam Hrvate, a građani BiH ne žele u Tursku već u EU

Vrijeme:2 min, 58 sec

 

 

Gošća ovotjednog izdanja talk showa Marija Vrankića “Dobar, loš, zao” bila je zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko. Gledatelji su mogli saznati puno toga o karijeri ove Mostarke. Između ostalog i to da je, a dok je bila stalna predstavnica BiH pri UNESCO-u, iznimno zaslužna što je mostarski Stari most uvršten na listu svjetske baštine.

 

“To je bio u stvari vrhunac moje životne karijere i mog životnog projekta da dam nešto svojem gradu, a to je upis Starog mosta na listu svjetske baštine”, kazala je Zovko.

U europski je parlament ušla 2016. godine u skladu s proceduroma tog tijela, a nakon što su parlament napustili Andrej Plenković i Ivo Štir koji su preuzeli dužnosti u Vladi Republike Hrvatske.

Česta je meta napada medija koje svoje sjedište imaju u Sarajevu. Zamjeraju joj između ostalog da ju je plaćala država Bosna i Hercegovina koju je nazvala Frankensteinskom. Na upit Marija Vrnakića je li to ikad izjavila Zovko je kazala: “Da, jesam. Ja sam rekla da je u stavri Ustav koji je donesen i način funkcioniranja ove države nije onakav kakav bi trebao biti za jedan normalan život i toga smo svi svjesni. To je bila samo artikulacija onoga što smo mi svakodnevno živjeli u ovoj zemlji. No, kada se taj glas čuje u Europskom parlamentu, kada se čuje neke možda i zaboli zašto se istina prenosi onda to neke možda i zaboli i dožive to na neki drugi način. Mislim da istina treba da izađe i da se konačno počne tražiti rješenje kako ovu zemlju napraviti funkcionalnijom i po mjeri svakog čovjeka i naroda.”

Napadi medija su je iznenadili. ” Malo me je zapanjilo, jer u vremenima kada su me hvalili kao jednu od veleposlanica koja je bila primjer i uzor drugima, očekivala sam da se u ovakvim kampanjama osvrnu i na neke druge aspekte mog rada i da analiziraju ono što govorim i radim u Europskom parlamentu i tom bi analizom vidjeli da namaju boljeg zagovornika u EU od mene” rekla je Zovko.

Naglasila je da u Europskom parlamentu prije svega zastupa interese svakog Hrvata: “Ja sam predstavnica Hrvata i svih onih Hrvata koji su me birali. Vi kao zastupnik idete na izbore tražeći glasove onih koji će vas birati i dati vam glas.To je nešto o čemu se mediji također moraju više informirati kada me napadaju. Ja sam odgovorna svom izbornom tjelu. Branim interese Republike Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine koja je u našem planu i programu da što prije uđe u EU i bude punopravna članica.”

Upozorila je kako politički lideri koji daju ratno huškačke izjave ne žele BiH u EU jer taj savez ne želi uvoziti nesigurnost. Dodala je kako je članstvo u EU dobrovoljno i da se nikoga ne može natjerati da bude član i navela primjer Velike Britanije. ” Ukoliko političari u BiH ne žele da njihovi narodi idu k EU, unija ništa ne može učiniti da se tio i dogodi. Zbog toga je stzalno pozivanje na ispunjavanje obveza i zahtjeva EU što sve za dobro građana BiH. Međutim, EU može ukoliko vidi da ovdje ljudi ne želi u EU može pojačati sigurnost na svojim granicama pa ćete imati čitav ovaj prostor u izolaciji.

Što se tiče posjete turskog predsjednika Bosni i Hercegovini nije htjela nastup predsjedatelja Predsjedništva BiH jer ima puno poštovanje prema njegovoj ulozi i onome što predstavlja, ali je kazala kako je posjet ipak nezgodan za image zemlje, ali smatra kako građani BiH ipak ne žele ići ka Turskoj nego da žele u EU.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)