OSVRT HAJKA PATRIOTSKIH MEDIJA: Kako je Falatar „stao“ na Ježu i otkrio svoje prave namjere

Vrijeme:4 min, 56 sec

 

Kada Izetbegović u Predsjedništvo BiH primi Envera Hadžihasanovića mediji koji brinu o “svim žrtvama” jednostavno zaborave podsjetiti na, primjerice, stradale bugojanske Hrvate i “konc logor” Muzička škola u Zenici gdje su neki od zarobljenika čak i ritualno ubijeni. U tom trenutku presude Haaškog tribunala jednostavno ne vrijede, ali jedna fotografija sad već “Komšića – pionira” s bivšim pripadnikom HVO-a kojeg se ni ne sumnjiči pred pravosudnim organima u državi BiH, dovoljna je da mu se pravomoćno presudi i to kao “isljedniku konc logora”.

Boriša Falatar, kandidat sarajevske Naše stranke za hrvatskog člana Predsjedništva BiH ovih je dana obilazio Hercegovinu gdje je, između ostalih, razgovarao i sa Zvonkom Vidovićem zvanim Ježa,  bivšim pripadnikom HVO-a i djelatnikom Ureda za pravnu pomoć braniteljima prvi Hrvatskom narodnom saboru. Falatar je susret s Vidovićem ovjekovječio fotografijom na svom službenom Facebook profilu nakon čega su, kako se vole nazivati, “državotvorni” mediji koji brinu o “građanima BiH” pokrenuli medijsku hajku protiv Zvonka Vidovića, a nakon pritiska “državotvornih medija”, Falatar je bez objašnjena maknuo fotografiju s Vidovićem.

Mediji sa sjedištem u Sarajevu uskoro su pokrenuli hajku protiv Zvonka Vidovića, a u svojim su  ga tekstovima dovodili u izravnu vezu s ratnim zločinima HVO-a nad Bošnjacima u Hercegovini. U jednom od tekstova Vidović je nazvan i “isljednikom konc logora”. Inače, ove “epitete” Vidoviću je uputio putem priopćenja Građanski savez, minorna profašistička stranka koja je nedavno pozivala Bošnjake da se naoružaju da se ne bi ponovio scenarij iz 1991. godine kada je trajao embargo na uvoz oružja.

Iz epizode „Falatar – Vidović“ vidljivo je kako je Boriša Falatar, kao kandidat Naše stranke za hrvatskog člana Predsjedništva, pod pritiskom sarajevskih medija morao maknuti fotografiju s Vidovićem i time pristao na diktat bošnjačkih, ili kako se lažno vole nazivati, “bosanskih”, “državotvornih” medija. U svakom slučaju, Falatarovo brisanje fotografije s Vidovićem kojeg su nazvali “isljednikom iz konc logora” samo je dodatno potvrdilo kojem se to narodu, ili njegovom jednom dijelu, Falatar obraća, i čijim to glasovima planira do fotelje hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Vidović je, pak, u roku od 24 sata postao zvijezda “patriotskih” medija. Uz titulu “isljednika konc logora”, sporno je i njegovo svjedočenje pred Haaškim tribunalom u predmetu Prlić i ostali. Vidović je bio svjedok obrane Valentina Ćorića, zapovjednika Vojne policije HVO-a Herceg-Bosne. Vidovića su “patriotski mediji” doveli u izravnu vezu s ratnim zločinima koje je HVO počinio nad Bošnjacima u Hercegovini i to pozivajući se na presudu Tribunala u predmetu Prlić i ostali za udruženi zločinački pothvat. Iako se protiv Zvonka Vidovića nije nikada do sada vodio kazneni postupak ni pred Kantonalnim sudom u Mostaru, a ni onim Sudom BiH u Sarajevu, “patriotski mediji” su mu već presudili kao “isljedniku konc logora” i to samo zbog činjenice da je bio pripadnik HVO-a. Vidović je, zapravo, medijska žrtva bošnjačko-muslimanskih medija samo jer je za vrijeme rata bio u “agresorskoj vojsci” kojoj je, kako se već vole pozivati bošnjački mediji, i Haag presudio.

U manje od 48 sati Vidoviću su “državotvorni” mediji ispisali i optužnicu i presudu.

Međutim, “patriotski“ mediji koji svakodnevno brinu i bdiju nad “sudbinom države BiH” i bore se za “prava svih njenih građana” nedavno su, svi redom, prenijeli vijest o tome kako je Bakir Izetbegović, predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik SDA u Predsjedništvu BiH primio udruženje generala Armije BiH. Na tom sastanku, između ostalih, bio je i Enver Hadžihasanović, bivši zapovjednik 3. korpusa Armije BiH koji je u Haagu osuđen na 3,5 godine zbog zločina nad Hrvatima u Središnjoj Bosni. Hadžihasanovićev svečarski dolazak u zgradu Predsjedništva BiH nije naišao na osudu istih onih medija koji Vidovića nazivaju “isljednikom konc logora” i zamjeraju Draganu Čoviću što se svojevremeno fotografirao s Darijom Kordićem, kojeg je također Haag osudio, u Busovači.

Toliko o dosljednosti patriotskih medija i tezi koju zastupaju a to je da su “sve žrtve žrtve”.

”Patriotski” su mediji objavili priopćenje iz Izetbegovićevog kabineta u kojem je navedeno kako su opredijeljeni za procesuiranje svih ratnih zločina i da je Armija RBiH sustavno sprečavala i kažnjavala počinitelje kaznenih djela u svojim redovima.

“S druge strane, snage koje su izvršile agresiju na BiH sustavno su planirale, organizirale, ohrabrivale i izvršavale zločine, što je potvrđeno brojnim presudama međunarodnih sudova”, objavili su tada “patriotski” mediji.

Zaboravili su “primijetiti” kako je upravo Međunarodni sud u Haagu pravomoćno osudio i Envera Hadžihasanovića, ali i Amira Kuburu, koji je također član udruženja koje je Izetbegović primio na sastanak u svom kabinetu.

“Razgovarano je i o načinima na koji se optuženima može pomoći da u sudskim procesima dokažu svoju nevinost”,  priopćeno je iz Predsjedništva BiH, a objavljeno u medijima.

Već nekoliko godina u BiH djeluje Zaklada Armije BiH koja iz Federalnog ministarstva boraca/branitelja na čijem je čelu sada Salko Bukvarević isplaćuje novčanu pomoć pripadnicima Armije BiH kojima se sudi za ratne zločine u BiH. Zaklada s istim takvim namjerama osnovana je i u Mostaru prije dvije godine i također financijski pomaže osumnjičene pripadnike HVO-a kojima se sudi za ratne zločine u BiH.

Dakle, financirati pripadnike Armije BiH je patriotski čin jer su vjerojatno “žrtve monitarnih procesa i političkih optužnica kojima se želi mijenjati karakter rata u BiH u kojima se zaboravlja da Armija BiH nije ubijala civile”, a sama bivša pripadnost HVO-u u Mostaru, Vitezu, Novom Travniku ili bilo gdje u BiH, jest “sudjelovanje u udruženoj zločinačkoj grupi, pothvatu i agresiji kojoj je i Haag presudio”.

Kada Izetbegović u Predsjedništvo BiH primi Envera Hadžihasanovića mediji koji brinu o “svim žrtvama” jednostavno zaborave podsjetiti na, primjerice, stradale bugojanske Hrvate i “konc logor” Muzička škola u Zenici gdje su neki od zarobljenika čak i ritualno ubijeni. U tom trenutku presude Haaškog tribunala jednostavno ne vrijede, ali jedna fotografija sad već “Komšića – pionira” s bivšim pripadnikom HVO-a kojeg se ni ne sumnjiči pred pravosudnim organima u državi BiH, dovoljna je da mu se pravomoćno presudi i to kao “isljedniku konc logora”.

 

Glorija Lujanović/Dnevnik.ba/ / Hrvatsko nebo

Odgovori