Objavljena knjiga priča Vere Primorac “Nebo iznad Vukovara”

Vrijeme:1 min, 32 sec

 

ZAGREB, 24. svibnja 2018. (Hina) – Knjigu proznih zapisa Vere Primorac “Nebo iznad Vukovara – stranice mojih zapisa od Vukovara do Vukovara” objavio je riječki nakladnik Ready2print Rijeka.

Riječ je o, kako se navodi u predgovoru, knjizi lirsko-proznih zapisa koje je žanrovski teže odrediti jer u sebi sadrži osim emotivnih reakcija i cijeli niz suvremenijih priopćajnih diskursa.

Uz posve osebujan način motrenja stvarnosti knjigu bi se moglo nazvati misaonim žišcima kad u sebi ne bi sadržavala i elemente krhotina iz riznice vlastita i kolektivnog pamćenja hrvatskoga naroda, navodi se u predgovoru i dodaje kako bi se ovi prozni zapisi mogli najpotpunije imenovati terminom komparativne književne kronike jednoga sna i jave.

Autorica je nebo povezala s Vukovarom, koji zasjenjuje  sve njegove zvijezde, jer je je u toj riječi univerzum, napominje recenzent u pogovoru i dodaje kako Vukovar nije samo kotačić tog univerzuma. To je, smatra recenzent, civilizacijska paradigma odnosa zla i dobra i u konačnici nemoći zla.

Vukovar je autorici, ističe ocjenjivač, paradigmatska kralješnica suvremenoga nacionalnog identiteta i ona s tom paradigmom na originalan način pokriva svu svoju duhovnost, svoju impresiju zemlje i naroda.

Knjiga “Nebo iznad Vukovara – stranice mojih zapisa od Vukovara do Vukovara” (282 str.) sadrži 23 zapisa, među kojima su i “Vukovar, drugo ime za ljubav”, “Dok je srca i snova”, “Otišao je čovjek, manje ljudi”, “Nica kakvu želim pamtiti”, “Putovanje jednoga princa i princeze”, “Bio je to samo san”, “Ništa više nije isto” i “Nebo iznad Vukovara”.

Književnica Vera Primorac, uz prozu, piše i poeziju. Zastupljena je u hrvatskim i svjetskim antologijama. Jedna je od najplodnijih europskih autorica haiku pjesništva. Poezija joj je prevođena na francuski, slovenski, poljski, engleski, japanski, talijanski i rumunjski jezik. Objavila je više knjiga, među kojima i zbirku priča “Druga strana zrcala”.

Uredništvo Hrvatskog neba čestita našoj suradnici poštovanoj Veri Primorac na objavi knjige 

Hina/Hrvatsko nebo

 

Odgovori