WEBER: Namjera bošnjačke politike, podaničke prema Erdoganu, je dominacija BiH

Vrijeme:2 min, 55 sec

 

Njemački stručnjak za politiku EU prema Balkanu Bodo Weber izjavio je kako je predizborni skup turskog predsjednika Erdogana u Sarajevu bio za jednokratku uporabu za obje strane – Erdogana i Izetbegovića, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Njemački mediji prepoznali su skup kao ono što jeste – propagadni manevar predsjednika Erdogana ciljan na dobijanje glasova turskih državljana u EU, gdje nije mogao održati skupove za predsjedničke i parlamentarne izbore u Turskoj, koji neće biti niti fer niti slobodni. Osim toga, neki su prepoznali opadajući rejting turskog predsjednika među bh. muslimanima zbog njegove politike koja vodi Tursku u predsjedničku diktaturu, izjavio je Weber, inače naklonjen bošnjačkoj unitarističkoj politici, za portal Vijesti.ba.

Komentirajući činjenicu da je BiH jedina zemlja u Europi na čijem je tlu Erdogan održao predizborni skup Weber je kazao kako je to ogledalo tužnog stanja u kome se nalaze i BiH i Turska.

-Erdogan je mogao održati skup u BiH, kao jednoj zemlji u okruženju EU, jer je BiH jedina zemlja u tom okruženju koja se nalazi u stanju ne-države. Zloporaba te činjenice od strane Erdogana za čiste unutarnje interese u Turskoj, u isto vrijeme pokazuje kako on od neuspjelog puča, zapravo od gubitka parlamentarne većine na izborima 2015. godine, ruši sve pozitivno što je nekad gradio u Turskoj, kazao je Weber.

Naglasio je kako je Turska imala dugu političku tradiciju obrane države BiH još od ’90-ih godina. Posebno poslije 2006. kad je EU poduzela zapadno vodstvo na Zapadnom Balkanu, ali je zakazala, Turska je igrala jako konstruktivnu ulogu, bila je više europska nego EU – i to ne na jednoj monoreligijskoj, monoetničkoj osnovi, istaknuo je.

Upitan za ocjenu Erdoganovog govora u Sarajevu odakle je uputio oštre kritike na račun EU iz glavnog grada BiH, države koja želi postati članica EU, Weber je kazao kako je njegov govor reprezentativan u smislu autoritarne transformacije koja se događa zadnje dvije, tri godina u Turskoj.

-Nažalost, od perspektivne zemlje “islamske demokracije” koja je mogla biti uzor zemljama na Bliskom Istoku, ostala je jedna kruta mješavina reakcionarnog turskog nacionalizma, zloporabe tradicionalnog turskog islama, te populističkog autokratizma, smatra Weber.

S druge strane, predsjedavajući Predsjedništva BiH i lider SDA Bakir Izetbegović na skupu u sarajevskoj dvorani “Zetra” pozvao je turske državljane da glasaju za Erdogana, poručivši između ostalog, da im ga je “Bog poslao”.

-Zaista je bilo tužno gledati tu predstavu podaništva bosnjačke politike prema turskom autokrati i to jedino kako bi šef najveće bošnjačke političke stranke u BiH “otkinuo” malo autoriteta od Erdogana. Nažalost, dobar dio i EU je suodgovoran zbog toga što bošnjačka politika traži spas u Ankari, a ne Bruxellesu. Kao što je EU i suodgovorna što je Erdoganov režim poslije prvobitne demokratizacije i EU integracije, skrenuo s puta, ustvrdio je.

No, šteta koju Izetbegović svojim sramnim ponašanjem nanosi i BiH i Bošnjacima daleko je veća nego organičena, kratkotrajna korist, smatra njemački stručnjak.

-Legitimizirao je jednim potezom Dodikov savez sa Moskvom, te dao za pravo onim srpskim i hrvatskim nacionalistima koji desetljećima inistiraju na tome da obrana multietničke države BiH od strane bošnjačke politike nije ništa više od skrivene namjere bošnjačke dominacije Bosnom i Hercegovinom, naglasio je Weber.

Upitan kakve efekte skup na kojem su govorili Erdogan i Izetbegović može imati po BiH, Weber je kazao kako vjeruje da će dugoročni efekat biti puno manji od trenutnog skandala.

-Bio je to skup za jednokratku upotrebu za obje strane – Erdogana i Izetbegovića. No, sumnjam da će taj turski upad u Sarajevu uvjeriti puno Bošnjaka u Erdoganov model “demokracije”, kazao je Weber.

 

HMS/http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)