Mile Puljić oslobođen krivnje za zločine u Mostaru

Vrijeme:1 min, 0 sec

 

Sud BiH oslobodio je Milu Puljića, nekadašnjeg zapovjednika Druge bojne druge pukovnije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužbe da je počinio zločin protiv čovječnosti 1993. i 1994. godine na području Mostara, piše Detektor.ba.

Puljić je oslobođen krivnje da je dopustio podređenima da zatvorenike iz “Heliodroma” odvedu na prinudne radove na prvoj liniji fronta i u živi štit, te sudjeluju u prisilnim nestancima i premlaćivanjima zatočenih osoba.

Sudsko vijeće nije utvrdilo izvan razumne sumnje da je Puljić učinio djelo koje mu se stavlja na teret i da je postupao protivno međunarodnom pravu i ženevskim konvencijama.

Puljić se teretio za širok i sustavan napad i da je kao zapovjednik Druge bojne, kao suizvršitelj, svjesno i voljno učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem proširenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Tužiteljstvo je bilo dužno da za svaku tvrdnju ponudi nesporne i nedvojbene dokaze. Po ocjeni Vijeća, udruženi zločinački poduhvat i suizvršiteljstvo po Kaznenom zakonu BiH se međusobno isključuju i njihova koegzistencija nije moguća, rekao je predsjedavajući sudac Darko Samardžić.

Nakon presude, Puljiću su ukinute mjere zabrane putovanja.

On je oslobođen naknade troškova sudskog postupka, a oštećeni su upućeni na parnicu. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

 

HMS/http://hms.ba /Hrvatsko nebo

Odgovori