Ž.M. Zenga: Izvrsna Karolina Vidović Krišto – pogledajte komentar i obratite pažnju na ključne teze

Vrijeme:1 min, 33 sec

 

 

Politička komentatorica HRT-a Karolina Vidović Krišto govoreći o Hrvatima u Vojvodini naglasila je kako je riječ o autonomnoj pokrajini u kojoj se, dirigirano s najviših pozicija vlasti, i dan danas prijeti Hrvatima, a u strahu žive i pripadnici hrvatske narodne manjine u ostatku Republike Srbije.

Koliko je opravdan strah tamošnjih Hrvata i pripadnika hrvatske nacionalne manjine, svjedoči i odavanje počasti četničkom vođi Draži Mihajloviću, istaknula je Vidović Krišto. Naime, počast mu je odala vojska Republike Srbije, i to u službenim odorama. Zamislite njemačku vojsku koja u službenim odorama odaje počast Hermannu Göringu. Upravo to je službena politika Republike Srbije, predvođena (filo)četnicima Vučićem i Vulinom, pred kojom oči zatvara ne samo hrvatska politička vrhuška, nego i ona Europske Unije.

https://www.youtube.com/watch?v=QE4s8hpZgbc&feature=youtu.be

Posebno zanimljiv je osvrt na političku situaciju u Italiji. Iako nijednom riječju nije spomenula Hrvatsku, iz izlaganja Vidović Krišto iščitavaju se jasne poruke i ključne teze.

Italija je, kao i Hrvatska, duboko podijeljena zemlja – na sjever i jug, na komuniste i katolike. Međutim, kada je u pitanju nacionalni interes, uvijek iznađu rješenje; kada talijanski komunisti moraju birati između svjetske revolucije ili Italije, uvijek biraju Italiju. Za stagnaciju Hrvatske nisu krive podjele, nije problem podjela na komuniste i katolike, nego je problem što hrvatski komunisti nemaju hrvatske, nego jugoslavenske nacionalne interese. Za stabilno društvo i stabilnu državu potrebna je nacija čiji su pripadnici svi odani svojoj državi, a ne nekoj drugoj, pa i nepostojećoj.

U tom je kontekstu upečatljiva i definicija uspjeha države – koliko smo puta čuli od vladajućih kako je ključ uspjeha stabilna vlada. Kako je onda Italija, koja je u 72 godine promijenila 64 izrazito nestabilne vlade izrasla u jednu od vodećih industrijskih nacija u svijetu? Ključ uspjeha je stabilna država, a ne stabilna vlada, zaključila je Vidović Krišto.

 

Ž.M. Zenga/Hrvatsko nebo

Odgovori