VIDEO/ ROGIĆ: SIP ima zakonsko uporište za određivanje broja izaslanika za Dom naroda

Vrijeme:4 min, 44 sec

 

 

Središnje izborno povjerenstvo BiH ima zakonsko uporište za određivanje broja izaslanika iz svakog konstitutivnog naroda i ostalih za Dom naroda Federalnog parlamenta, izjavio je član SIP-a Vlado Rogić, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

 

-Mi ne samo da imamo zakonsko uporište nego imamo i obvezu preciziranu u članku 10. 12 Izbornog zakona da nakon svakog popisa stanovništva odredimo broj izaslanika iz županijskih skupština u federalni Dom naroda, izjavio je Rogić, gostujući u Dnevniku Naše tv.

Rogić je izrazio nadu kako će parlamentarne političke stranke postići dogovor kako bi SIP-u olakšali donošenje pravilnika ili odluke, kao podzakonskog akta, kojima bi se definirao broj izaslanika konstitutivnih naroda i ostalih, nakon što je Ustavni sud BiH, po apelaciji Bože Ljubića proglasio neustavnim i stavio izvan snage odredbu Izbornog zakona prema kojima se iz svake županije bira po jedan izaslanik svakog konstititutivnog naroda i ostalih, kao i odredbu koja je precizirala broj izaslanika iz svakog naroda iz svake županije.

Rogić je kazao kako i dalje postoji mogućnost ukoliko se političke stranke dogovore usvajanja izmjena Izbornog zakona koje se odnose na posredne izbore, odnosno izbor izaslanika u Federalni dom naroda.

-Naravno, ukoliko to bude politička volja svih političkih čimbenika u BiH, ako se to donese u redovnitoj zakonskoj proceduri u Parlamentu BiH, mi u SIP nećemo imati drugo nego postupati po novom izbornom zakonu odnosno takvim odredbama. Međutim, teško je vjerovati i mislim da ne može biti izmjena izbornog zakona s obzirom da su proglašeni izbori. Mi smo donjeli tu odluku i u tom smislu je apsolutno sada neopravdano očekivati izmjene Izbornog zakona. Jer, dobre prakse ne samo kod nas u BiH nego i Venecijanske komisije i OESS-an kažu da se u godinama izbora ne mjenja Izborni zakon, ne mjenjaju izborna povjerenstva, a mi to u SIP-u kažemo da se ne mjenja od dana proglašenja izbora do dana izbora kako bi svi čimbenici imali podjednaka pravila za nastupanje u izbornom procesu, kazao je Rogić.

U posljednje vrijeme puno se špekulira kad ističe mandat Domu naroda fedralnog parlamenta.

-Članak 1 3 a Izornog zakona BiH je tu nedvosmislen. Dakle mandat zastupnika odnosno izabranih dužnosnika traje 4 godine. Definirano je da on svoju dužnost preuzima proglašenjem u Službenom listu BiH. Dakle, danom objave u Službenom listu i protekom 4 godine ističe mandat zastupniku, odnosno izaslaniku, kazao je Rogić.

Nekoliko stranaka u Parlamantu BiH tražilo je tehničko unaprijeđenje izbnornog procesa u BiH to na kraju nije usvojeno u Parlamentarnoj skupštini BiH. Upitan kako komentira te zahtjeve i hoće li biti nekih novina na izborni dan, sedmog listopada, tijekom glasačkog procesa i tijekom brojanja glasova, Rogić je kazao kao se u medijima često tvrdi kako je SIP protiv uvođenja novih tehnologija i protiv svega onoga što u naprednom svijetu te tehnologije donose i omogućavaju.

-Naravno da smo se mi u SIP-u puno založili i utvrdili kako bi otprilike trebao izgledati taj izborni proces uz poboljšanje u tehničko tehnološkom smislu. Mi nikako nismo protiv uvođenja novih tehnologija, na tome smo puno radili. Međutim, mi smo zato da taj proces ide svojim tijekom kako smo to i zacrtali. A taj tijek glasi da SIP zajedno s ostalim čimbenicima donese Akcijski plan koji će biti utvrđen u Vijeću ministara i nakon donošenja strategije i Akcijskog plana da se odredimo koja je vrsta novih tehnologija moguća, koliko bi to koštalo i da kao odgovorni ljudi uđemo u nove tehnologije odnosno poboljšanja tog izbornog procesa, kazao je Rogić.

On je kazao kako je bilo zahtjeva da se s uvođenjem novih tehnologija ide odmah, što nije, kaže, bilo moguće ostvariti, jer nije ispoštovana odredba o formiranju Akcijskog plana, niti o formiranju Strategije te da za tako velik i skup projekt nije postojao ni jedan pilot projekt.

-Vi znate da sve nove tehnologije trebaju se ispitati. Međutim mi ćemo se, nadam se, susresti sa novim tehnoogijama u nekom budućem razdoblju na lokalnim izborima 2020. godine. Ali to sve treba normalno i ispitati putem pilot projekata i isto tako jasno isfinancirati jer to nisu mala novčana sredstava, kazao je Rogić.

On je napomenuo kako će nekih novina na izborima 7. listopada, ipak, biti.

-Imat ćemo novi način ispunjavanja glasačkih listića s olovkama koje će pripremiti SIP. One će biti plave boje. I te olovke će se skloniti sa stola nakon procesa završetka glasovanja u 19 sati, da ni jedan član biračkog odbora ne može imati plavu olovku i da se u proces prebojavanja uđe samo sa listićima i onim potrebnim materijalom koji su potrebni da bi predsjednik biračkog odbora u večernjim satima, nakon zatvaranja birališta, mogao popuniti obrasce. Oni će se popunjavati isključivo crvenom olovkom kako ne bismo dolazili u tu poziciju da nam se olovke mješaju. To je jedna od novina, kazao je Rogić.

Druga novina odnosi se na rok u kojem trebaju stići glasački listići poštom iz inozemstva.

-Kao što znate do sada je taj rok bio 2 dana za čekanje glasačkih listića iz inozemstva. Sad smo taj rok produžili na 5 dana i nadamo se da će ovaj put glasači iz inozemstva imati jedan duži rok i neće biti prigovora kojih je bilo.

Mi ćemo obrasce PR-P 2 u inozemstvo dostaviti na one adrese glasačima koji su glasovali na proteklim izborima. Oni će moći popuniti te obrasce ili ukoliko do sad nisu glasovali popunit će obrasce PR- P 1 potpisati se, kao što se potpisuju na identifikacijskog ispravi s kojomo će glasovati odnosno čiji preslik dostavljaju nama u SIP u privitku ovog obrasca PR P 1 ili PR P 2 i to trebaju učiniti zaključno sa 24. srpnja, jer nakon toga dana nećemo više primati prijave iz inozemstva za glasovanje, kazao je Rogić u Dnevniku Naše tv.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)