IAKO JE ISTRAGA GOTOVA Čeka se na optužnicu za Buhine Kuće i Križančevo Selo

Vrijeme:1 min, 55 sec

 

 

Danijel Grbavac trebao je u 2018. navršiti 26. godinu života. Ovaj mališan, rođen u praskozorje nesretnog rata 16. veljače 1992. godine nije, nažalost, dočekao ni drugi rođendan. Ubijen je iz vatrenog oružja 9. siječnja 1994. godine u zaseoku Buhine Kuće kod Viteza u “incidentu” Armije BiH, piše Večernji list BiH.

 

Prethodno su njegovu majku Ankicu Grbavac ubili iz vatrenog oružja na kućnome pragu. Susjedu Dragicu Petrović ostavili su živu u selu da bi je nakon dva dana ubili. Tijelo ubijenog Marka Buhića prerezano je motornom pilom – civilna zaštita je prvo pronašla gornji dio trupa, a tek nakon dvadeset dana noge i donji dio trbuha. Stjepan Ramljak zaklan je nožem, a Nikola Janković ubijen sjekirom.

Danijel imao dvije godine

O masakru u Buhinim Kućama najtužnije govori tragedija obitelji Vidović. Ankica Vidović u Buhinim Kućama izgubila je sina i supruga, a kćer Marijanu su ranili. Osim njezina supruga, Armija BiH ubila je i njegova brata Mirka Vidovića i Mirkova sina Dražena Vidovića… Nijedan od ovih zločina nije imao prostora biti zabilježen pred Haaškim sudom. A u Buhinim Kućama ubijeno je 27 hrvatskih civila, djece, žena, staraca te 9 zarobljenih vojnika HVO-a. Bio je to jedan od posljednjih pokušaja Armije BiH da posve dotuče tamošnje hrvatske enklave koje su bile u okruženju godinu dana. Doznajemo kako je istraga o tome masovnome ratnom zločinu protiv čovječnosti, ratnih civila i vojnika gotovo u cijelosti kompletirana. Napravljeni su očevidi, uzete izjave od svjedoka, prikupljeni dokazi. No, optužnice još uvijek nema. Jednako kao ni za Križančevo Selo u kojemu su ubijena 34 Hrvata, a nakon zarobljavanja pobijeno je i masakrirano još 30 pripadnika HVO-a. Liječniku, primarijusu dr. Franji Tiboldu, prigodom obdukcije je pozlilo pa je taj “posao” morao završiti drugi liječnik nakon što su dopremljena unakažena tijela masakriranih Hrvata.

Otvaraju se arhive

Ova dva predmeta mogla bi biti i svojevrsni “pionirski” pothvat u pravosuđu BiH jer će se uvelike otvoriti arhive o zločinima koje su počinili pripadnici postrojbe El mujaheed koji su se borili u sklopu Armije BiH, a bila je sastavljena od pripadnika “svetih boraca”, od kojih je veliki broj kasnije završio na visokim pozicijama terorističkih organizacija. U operaciji u Buhinim Kućama i Križančevu su se kao odgovorni spominjali i pripadnici specijalnih postrojbi MUP-a Armije BiH.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori