25. OBLJETNICA Mate Lučić Maturica jedan je od istinskih heroja Domovinskog rata

Vrijeme:1 min, 41 sec

 

 

Polaganjem vijenaca pred spomen-bistom u krugu kiseljačke vojarne koja nosi njegovo ime te molitvom u kapelici sv. Martina u krugu vojarne koju je predvodio don Jakov Pavlović, vojni kapelan, u Kiseljaku je obilježena 25. godišnjica pogibije Mate Lučića Maturice, načelnika Stožera Brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) “Josip ban Jelačić” čije je sjedište bilo u Kiseljaku.

 

Uspomeni na pokojnog Maturicu poklonili su se članovi njegove obitelji, čelnici i članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata općine Kiseljak i Srednjobosanske županije, hrvatski politički predstavnici na čelu s Lidijom Bradarom, predsjedateljicom Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, te članovi postrojbi Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koje baštine tradiciju HVO-a, kao i brojni Lučićevi suborci.

A upravo oni pamte ga kao vrsnog vojnog stručnjaka koji je znanje časnika bivše JNA primijenio odmah nakon izbijanja agresije na BiH kako bi u rodnom Kiseljaku, ali i cijeloj središnjoj Bosni, organizirao obranu i ustroj postrojbi HVO-a.

Maturica je među suborcima ostao zapamćen kao zapovjednik koji je uvijek išao prvi.

Poginuo je upravo na takav način, u akciji izviđanja i postavljanja crta obrane prema Armiji BiH u svibnju 1993. godine.

– Mato Lučić Maturica jedan je od istinskih heroja Domovinskog rata. Na samom početku rata svoja znanja i iskustva upotrijebio je za organiziranje obrane na ovom području, a u svim akcijama u kojima je sudjelovao išao je prvi. Čast mi je što sam poznavao takvog čovjeka, istinskog heroja koji je zadužio sve nas koji smo se obranili i opstali na ovom području. Odati mu počast na obljetnicu pogibije najmanje je što možemo učiniti za ovog velikog čovjek – kaže Miroslav Škoro, predstavnik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Kiseljak.

Ime Mate Lučića Maturice još u ratu ponijela je Postrojba posebnih namjena Brigade “Josip ban Jelačić”.

Danas njegovo ime nosi vojarna u Kiseljaku u kojoj je stacionirana 2. pješačka bojna, jedna od postrojbi Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koja baštini tradiciju HVO-a čijem je ustroju u središnjoj Bosni upravo Lučić dao ogroman doprinos.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)