Rijeka, grad karnevala – Obersnel izabrao Tita – eliminira preventivno

0

Pozivamo nadležne institucije da zaštite Ustavom zajamčena prava građana Rijeke nakon što je gradonačelnik Rijeke onemogućio i ograničio prikupljanje potpisa za referendume.

U Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana.
Narod ostvaruje vlast izborom svojih predstavnika i NEPOSREDNIM ODLUČIVANJEM.

U gradu čiji je karnevalski moto “budi to što želiš”, riječki je gradonačelnik odlučio biti diktator i ukinuti temeljna prava narodu da iskazuje svoje slobodno mišljenje i stavove. Da podsjetim, riječ je o vlasti koja je skrbništvo nad Titovim brodom Galebom prihvatila 29.11., ritualno iskazujući lojalnost jednopartijskoj državi. Lojalnost koja se svakodnevno demonstrira. Demonstrira se i danas, u izjavi koje se ne bi postidio ni slavni drug JB Tito.

Vojko Obersnel oglasio se u lokalnom glasilu NL:
– Građanska inicijativa »Istina o Istanbulskoj«, u čije ime nam se obraćate, do sada je već u javnom prostoru pokazala da ne preza od manipulacija i laži kada govori o ovom dokumentu. Stoga na temelju dosadašnjeg iskustva zaključujem da biste na zatraženim lokacijama manipulirali istinom, pogrešno informirali građane Rijeke o ovom dokumentu i širili, ni na čemu utemeljena, predviđanja o ugrozi hrvatskog društva ovim dokumentom.

Ne odobravam da se takvo što događa u gradu koji vodim. Istanbulska konvencija ratificirana je kako bi zaštitila sve one žene i djecu koji trpe nasilje, poglavito nasilje u obitelji. I zato nemate odobrenje da u Rijeci manipulirate ovim dokumentom koji je u 30 zemalja Europe, a odnedavno i u Hrvatskoj, omogućio uvođenje konkretnih i kvalitetnih mjera zaštite ovih žrtava. Ako na moje pismo namjeravate odgovoriti tezom da onemogućavam građanima Rijeke izjašnjavanje o potrebi raspisivanja referenduma, moj odgovor je da se o ljudskim pravima, koje i Istanbulska konvencija štiti, referendumom ni ne treba odlučivati, zaključio je Obersnel.

Udruzi Vigilare koja provodi referendum za promjenu ustava odobreno je postavljanje štandova na 26 lokacija, iako je zatražena 41 lokacija.

– Unatoč svim odobrenim lokacijama i poštovanju prava koje imate na prikupljanje potpisa za raspis referenduma, želim jasno istaknuti da je referendumsko pitanje predstavljeno u javnosti, kojim inicijativa »Narod odlučuje« otvoreno traži da se predstavnicima nacionalnih manjina uskrati pravo glasanja u Hrvatskom saboru – degutantan pokušaj drastičnog smanjenja postojećih prava nacionalnih manjina.

Ovim referendumskim pitanjem pozivate na obračun, a ne na suradnju. Vi negirate činjenicu da pripadnici nacionalnih manjina koji žive u Hrvatskoj dijele sudbinu većinskog naroda, hodaju istim ulicama kao mi, rade iste poslove kao mi, imaju ista veselja i tuge, iste potrebe, iste probleme i iste odgovornosti u ovom društvu kao i svi mi, poručio je Obersnel.

– Ovaj vaš zahtjev samo je korak do zahtjeva za formiranjem čiste nacije ili čiste rase, za protjerivanjem ili istrebljivanjem drugih i drugačijih. Stoga sve dok pozitivni propisi Republike Hrvatske ne posluže skidanju maski s vaših lica i sve dok se ne regulira status vaših organizacija i inicijativa u smislu zabrane širenja ovakvih ideja – principijelno vam je odobreno koristiti javne površine za prikupljanje potpisa građana za referendum koji tražite.

Nadam se da će najveći dio stanovnika Rijeke s prijezirom zaobilaziti vaše štandove, a ako ikada uspijete u naumu raspisa ovakvog sramotnog referenduma, uvjeren sam da ćete na pitanje o manjinama – iz Rijeke dobiti gromoglasno NE!

Ne, ne želimo da se predstavnicima nacionalnih manjina uskrati pravo glasa u Hrvatskom saboru! Prava manjinskim skupinama uvijek osigurava većina i takvu većinu onda odlikuju osobine poput altruizma, empatije i velikodušnosti. Tek takva većina za sebe može reći da njeguje vrijednosti tolerancije i prihvaćanja.-

Nakon ove zabrane i organiziranja protudemonstracija životu pod nazivom “Hod slobode”, možemo konstatirati da je u Rijeci počeo završni obračun s titoizmom.

 

Vedrana Spadoni/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara