Istina o Istanbulskoj: Proširili smo referendumsko pitanje; Pripreme za skupljanje potpisa teku odlično

Vrijeme:2 min, 49 sec

 

Organizacijski odbor građanske inicijative „Istina o Istanbulskoj“ donio je Odluku da se pristupi izjašnjavanju birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije. Prema toj Odluci potpisi će se skupljati od 13.-27. svibnja 2018. a referendumsko pitanje će biti:

Jeste li za to:

– da Republika Hrvatska otkaže „Istanbulsku konvenciju“ – Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, te
– da se u članku 133. Ustava Republike Hrvatske doda 5. stavak, koji glasi: „Hrvatski sabor odlučuje o otkazivanju međunarodnih ugovora koji podliježu potvrđivanju Hrvatskoga sabora ili povlačenju iz njih te o istupanju iz međunarodnih organizacija i saveza onakvom većinom glasova zastupnika kakva je potrebna za potvrđivanje međunarodnih ugovora i davanje ovlasti međunarodnim organizacijama ili savezima. O tim se pitanjima može raspisati državni referendum.“ ?

(čl. 133 odnosi se na Redakcijski pročišćen tekst Ustava Republike Hrvatske (“Narodne novine” broj 56/90., 135/97.,
113/00., 28/01., 76/10. i 5/14.), objavljen na stranici www.usud.hr)

Pitanje koje smo najavili prije mjesec dana proširili smo drugim dijelom pitanja kako bismo otklonili bilo kakve dvojbe u vezi realizacije prvog dijela pitanja odnosno dosega sadašnje odredbe članka 132. Ustava koja sklapanje međunarodnih ugovora stavlja u nadležnost Hrvatskoga sabora, kažu u Inicijativi.

Hrvatski sabor je nositelj zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj i on, ili narod na referendumu umjesto Sabora, treba donositi odluku o otkazivanju međunarodnih ugovora, ili povlačenju Republike Hrvatske iz njih, jednako kao što ima ključnu ulogu u njihovom sklapanju.

Naime, iako je jasno da je upravo ratifikacija od strane Hrvatskog sabora bila ključna za preuzimanje Istanbulske konvencije u hrvatski pravni poredak, pojavile su se spekulacije da Hrvatski sabor ne može imati ništa s njezinim otkazivanjem. Takvo potencijalno degradiranje ovlasti Sabora, u kojem otkazivanje međunarodnih ugovora ne bi bilo u djelokrugu njegova rada,
onemogućilo bi raspisivanje državnog referenduma o otkazivanju Istanbulske konvencije. Iako vjerujemo da Ustavni sud ne bi sporio Saboru njegovu prirodnu ulogu, predložena dopuna čl. 133. Ustava otklanja sve dvojbe o ulozi Sabora u otkazivanju međunarodnih ugovora, a samim time otklanja i bilo kakvu dvojbu o dopuštenosti našeg referendumskog pitanja. Ukratko, samo onaj tko je ovlašten nešto sklopiti, može biti ovlašten to i razvrgnuti.

Pripreme za skupljanje potpisa teku odlično. U svim smo županijama, u gradskim i općinskim komunalnim uredima predali zahtjeve za korištenje javnih prostora. Potpisi će se skupljati na više od 1.500 lokacija u Republici Hrvatskoj. Volonteri rade rasporede, organiziramo sastanke s njima po cijeloj Hrvatskoj, atmosfera je vrlo entuzijastična. Vjerujemo da ćemo skupiti značajno više potpisa nego je potrebno za raspisivanje referenduma, kažu u Inicijativi.

Još jednom pozivamo na zajedništvo i aktivnost svih onih koji smatraju da Istanbulska konvencija nije dobar dokument za Hrvatsku. Ni u jednoj zemlji koja ju je ratificirala prije više godina nasilje nad ženama nije smanjeno. Iz toga je jasno da je glavni razlog uvođenja Istanbulske konvencije pokušaj utjecaja na hrvatsku kulturu i tradiciju. Ako sad ne otkažemo Istanbulsku konvenciju, vrijednosti koji temeljno obilježavaju hrvatski narod će se bitno narušiti i pogoršati. To ne
smijemo dozvoliti! Otkazivanje Istanbulske konvencije trenutno je najvažnije pitanje za budućnost naše zemlje i naroda i zato pozivamo sve da se angažiramo i da Hrvatsku učinimo suverenom državom koja će sama donositi svoje propise, a ne da nam se nameću ovakvi neučinkoviti i štetni dokumenti, kaže Organizacijski odbor građanske inicijative „Istina o Istanbulskoj“.

 

Hrvatska danas/http://hrvatska-danas.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)