SLUČAJ “DUDAKOVIĆ” Optužnica nije obuhvatila zločine nad Hrvatima u Krajini

Vrijeme:2 min, 1 sec

 

 

Atif Dudaković i Ibrahim Nadarević nisu se izjasnili “na osnovu sumnje koju im Tužiteljstvo stavlja na teret” te je obrana zatražila dodatno vrijeme za pripremu, piše Večernji list BiH.

 

Čekanje na odluke

Odvjetnik Asim Crnalić objasnio je da je za Dudakovića zatražen rok od 30 dana, a za Nadarevića 15 dana za izjašnjavanje. Odvjetnik Fahrija Karkin, pravni zastupnik Ekrema Dedića, također je zatražio dodatno vrijeme kako bi proučio spis. Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u operativnoj akciji na području Unsko-sanske županije i Sarajevske županije izvršili su pretrese na 16 lokacija na području Sarajeva, Bihaća, Sanskog Mosta, Ključa, Velike Kladuše i Cazina, a uhićeno je ukupno 13 osoba zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti i zločina protiv civilnog stanovništva. Iz Tužiteljstva je jučer najavljeno kako će tražiti pritvor za uhićene osobe. Dežurni tužitelj ih je jučer ispitivao.

– Razlozi za prijedlog pritvora opisani su u članku 132. točke b) ZKP BiH, odnosno zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili pomagače – priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. I dok se provode pravne procedure, jučer su i dalje pristizale reakcije na ovaj događaj. Dok bošnjačke udruge i političke stranke ističu kako se radi o politički montiranim procesima, srpski predstavnici poručuju kako je uhićenje stiglo kasno, ali je pokazatelj kako je pravda spora, ali dostižna.

Hrvati nezadovoljni

Hrvati su poručili kako ne mogu biti zadovoljni ovim događajima jer su bivši čelni ljudi tzv. Armije BiH optuženi samo za zločine nad Srbima i pripadnicima postrojbi koje su bile odane Fikretu Abdiću, dok se ne spominju zločini koji su počinjeni nad Hrvatima. U prvom redu tu se misli na ubojstvo generala Hrvatskog vijeća obrane Vlade Šantića, s kojim se Atif Dudaković izravno dovodio u vezu. Izražena je nada kako će bh. pravosuđe uraditi svoj posao i rasvijetliti događaje vezane uz likvidaciju generala Šantića te kazniti počinitelje ovoga zlodjela, kao i nalogodavce. Također, napomenuto je kako su nad Hrvatima u Krajini počinjeni brojni zločini te kako pravosudne institucije tu činjenicu ne smiju ignorirati. Dudaković je uhićen u Bihaću, dok su na području Ključa uhićeni nekadašnji pripadnici Petog korpusa Ejub Koženjić i Huso Balagić, a u Sarajevu Ibrahim Nadarević, ratni zapovjednik jedne od brigada 5. korpusa i nekadašnji federalni ministar. Nadarević je aktualni savjetnik Safeta Softića u državnom Domu naroda.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)