Tko je Dudaković – kojeg se teretilo i za zločine nad Hrvatima te ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića?

Vrijeme:2 min, 2 sec

 

 

užiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je u petak kako se umirovljenog generala Armije BiH Atifa Dudakovića i još jedanest njegovih bivših suboraca, uhićenih u jutarnjim satima u Bihaću, tereti zbog ratnih zločina te da je u sklopu istrage koja se vodi.

 

Tereti ih se za kaznena djela zločina protiv čovječnosti, a Dudaković je dodatno osumnjičen za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Ratni zločini s kojima se povezuju Dudaković i ostali uhićeni odnose se na ubojstva više stotina civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti 1995. godine.

Tada su vođene završne borbe za oslobađanje BiH u kojima su pripadnici Petog korpusa uspjeli potisnuti vojsku bosanskih Srba sa šireg područja sjeverozapadne Bosne.

Istraga protiv Dudakovića odnosi se i na zbivanja iz 1994., kada je Peti korpus uspio razbiti snage kojima je zapovijedao Fikret Abdić, tadašnji autonomaški lider koji je u Hrvatskoj kasnije osuđen za ratne zločine, a na lokalnim izborima u BiH 2016. uspio je postati načelnikom Velike Kladuše.

Tužiteljstvo BiH sada tereti Dudakovića i za zločine protiv civila bošnjačke nacionalnosti na teritoriju pod nadzorom Abdićevih snaga.

Zločini protiv Hrvata

Inače, Dudakovića se prije sumnjičilo da je odgovoran za smrt generala Vlade Šantića u Bihaću, a riječ je o zločinima nad Hrvatima koji nisu bili obuhvaćeni procesima u Haagu.

Duje Šantić je 8. ožujka prošle godine na prosvjednom skupu u Mostaru, na kojem se okupilo više od tisuću prosvjednika, organiziranom u povodu 21. godišnjice nestanka i ubojstva njegova oca, zatražio od Državnog odvjetništva BiH da preuzme i procesuira taj slučaj. Za zločin je tada optužio generala Armije BiH Atifa Dudakovića i Hamdiju Abdića Tigra, zapovjednika vojne policije.

Nakon toga premlaćen je od strane nepoznatih počinitelja. Njegova majka i supruga Vlade Šantića, Jagoda Šantić koja je zaposlenica hrvatskog Ministarstva branitelja izjavila je kako se slučaj ubojstva mogao brzo riješiti, ali institucije BiH nisu ništa poduzele.

Postojale su optužbe medija protiv Dudakovića koje su ga teretile, kao časnika JNA, za paljenje i napade na naselja tijekom Domovinskog rata i rata u BiH. Takve optužbe je demantirao.

Večernji list prenio je u studenom pretprošle godine da je za Dudakovića DORH prikupio cjelovitu dokumentaciju vezanu uz njegov ratni put 1991., kao oficira JNA, a koja ga tereti za sudjelovanje u ratnim zločinima kod Lovinca, kao i u napadima na Zadar. Optužnica protiv Dudakovića je kompletirana, a navodno ju je u ladicama DORH-a zadržao bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.

 

hms.ba/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori