Čović i Izetbegović se sukobili oko Pelješkog mosta pred predsjednikom Europskog vijeća

Vrijeme:3 min, 33 sec

 

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk posjetio je Bosnu i Hercegovinu, gdje se susreo s članovima Predsjedništva BiH. 

Potpisani su ugovori između BiH i Europske investicijske banke o financiranju Koridora 5C – dionica Zenica Sjever i Mostar Jug.

Nakon sastanka, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je da je Tuskova posjeta BiH i regiji veoma značajna u sklopu priprema za summit EU u Sofiji.

– Summit u Sofiji je prvi takav nakon 15 godina, od summita u Solunu. Ovo je povijesna prilika da se pošalje snažna poruka o europskom putu zemalja regije. Zahvaljujem na pozivu, rado ćemo se odazvati. BiH se pridružila Nacrtu deklaracije sa summita u Sofiji, a Vijeće ministaraBiH priprema dopunske odgovore na pitanje gospodina Hahna – kazao je Izetbegović, piše Dnevni avaz.

Stanje u BiH bolje nego percepcija koju mediji stvaraju

Za stanje u državi okrivio je medije i rekao da je ono mnogo bolje nego percepcija koju novinari stvaraju.

– Izvijestio sam gospodina Tuska o kompleksnoj situaciji u BiH u želji da se bolje razumije izvjesna sporost našeg kretanja na europskom putu i sporosti reformskog procesa. BiH ima 13 ustava, 14 zakonodavnih tijela, 650 parlamentaraca, 135 ministara itd. Ponekad se čini da u ovoj zemlji krize ne prestaju, odnosno stanje u BiH je puno bolje od onoga što je percepcija i slika koju šalju mediji iz nje – smatra Izetbegović, naglašavajući da su u prethodne tri godine ostvareni značajni pomaci.

Ustvrdio je da se svake godine kreira novih 15.000 radnih mjesta i da je rast BDP-a pet posto.

U obraćanju medijima rekao je da se razgovaralo i o otvorenim pitanjima u regiji.

– Zamolio sam gospodina Tuska da nam pomogne da nađemo zajedničko rješenje po pitanju izgradnje Pelješkog mosta. Europski put je godinama bio u zastoju, tek kroz njemačko-britansku inicijativu je krenulo. Predsjedništvo BiH je bilo lider u ovom procesu. Mi svaku svoju sjednicu počinjemo s prvom točkom dnevnog reda: Europski put BiH – kaže Izetbegović.

No, njegov kolega Dragan Čović dao je drugačije mišljenje.

– Pelješki most je pitanje Republike Hrvatske, a ne BiH. To je jasan stav u Uredu hrvatskog člana Predsjedništva. Volio bih da ta pitanja ne stavimo na dnevni red kada nam dolaze prijatelji. Zahvaljujemo EU što je pomogla ovaj projekt. Nadamo se da ćemo u budućnosti ovakve stvari dogovoriti sa susjedima, u institucijama BiH, pa onda da idemo u javnost s osobnim, stranačkim stavovima svih nas – kazao je Čović.

Čović se ispričao

On se ispričao Tusku što su ga, kako je rekao, zamorili s tim.

– Bez obzira na naše razlike, to je ambijent predizborne kampanje. Svi vjerujemo da se neke stvari mogu drugačije raditi. Stvarat ćemo ambijent, siguran sam da će Izetbegović u Sofiji iznijeti stav kolektivnog šefa države. Nije često da se u posljednje vrijeme suglasni, ali imamo konsenzus da ste naš prijatelj i da ste ovdje dobrodošli. Ohrabrili ste nas da osnažimo europski put i nadamo se da smo blizu kandidatskog statusa – rekao je Čović.

Medijima se obratio i član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić.

On je kazao da se vođenjem odgovorne politike šalje poruka prijateljima u EU.

– Mi im trebamo dati argument, s više optimizma i manje sukoba zajednički nastupiti. Sa takvim pristupom ćemo pomoći prijateljima da nama pomognu – kazao je Ivanić.

Tusk: Europska perspektiva za zapadni Balkan i BiH

Donald Tusk je istaknuo da predstojeći Summit u Sofiji treba biti prilika kojom će se potvrditi europska perspektiva za cijeli zapadni Balkan.

– EU je najveći partner zemljama zapadnog Balkana, a to je tako i u BiH – kazao je Tusk dodajući da preko 70 posto bh. izvoza ide na tržište EU.

Istaknuo je da su dužnosnici EU spremni ispuniti svoja obećanja u vezi BiH.

– Jednog dana će Bosna i Hercegovina biti dio transportne rute ponovo ujedinjene Europe. Svima nam je u interesu da još više investiramo – rekao je Tusk.

Predsjednik Europskog vijeća je naglasio da je suradnja u oblasti sigurnosti jako bitna te da će i ta suradnja biti dio razgovora u Sofiji 17. svibnja.

Iskazao je zabrinutost zbog izborne reforme, ističući da EU želi da se to pitanje riješi.

– Europska unija nas uči da međuetničke i međuvjerske nesuglasice donose samo tenzije. Povijest Europske unije nas uči da pomirenje jeste moguće, čak i među zakletim neprijateljima. To će omogućiti bolji život za sve – kazao je Tusk.

 

HMS/ http://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori