STRAVA U KANADI Otkriveno ime napadača, broj poginulih porastao na 10

Vrijeme:2 min, 59 sec

 

Osumnjičeni za napad kombijem na pješake u Torontu, u kojemu je, po najnovijim podacima, poginulo deset, a ranjeno 15 ljudi, je 25-ogodišnji Alek Minassian, javila je u ponedjeljak televizija CBC (Canadian Broadcasting Corporation). 

Vozač iznajmljenog bijelog kombija namjerno se zaletio u masu ljudi u sjevernom dijelu Toronta, priopćila je policija i bolnički izvori.

Vozač je u pritvoru, objavila je policija. Po riječima šefa policije motivi napada još uvijek nisu poznati, no prema riječima kanadskog ministra za javnu sigurnost napad u Torontu nema veze s pitanjem nacionalne sigurnosti.

Šef policije Mark Saunders kazao je da se čini da je incident namjerno izazvan te da je vozač iznajmljenog kombija priveden bez otpora. Ovdje možete pogledati snimku uhićenja:

Slični napadi koji su posljednjih godina izvedeni u velikim gradovima bili su teroristički, no kanadski ministar sigurnosti Ralph Goodale istaknuo je da je još rano reći radi li se i u Torontu o terorizmu. Dodao je da u zemlji nije pojačana uzbuna vezano uz terorizam. te također da se za sada ne zna ima li napad veze sa sastankom skupine G7 u Torontu koji je u tijeku.

 

Najmanje jedan svjedok ustvrdio je da je riječ o namjernom činu. Svjedok je za Reuters izjavio kako je na poprištu događaja vidio najmanje dva mrtva tijela te je posvjedočio da je među stradalima ima i starijih ljudi.

 

Foto: Reuters/PIXSELL

Jedan od svjedoka kazao je da se kombi u puno brzini zaletio među pješake te ih rušio jednog za drugim, a prema njegovim riječima srušena je i osoba koja je gurala dječja kolica.

Policija je najavila da će poduzeti sveobuhvatnu istragu, a ministar javne sigurnosti Ralph Goodale odbio je komentirati moguće motive napada. “Istraga je na tom stupnju kada nikakva daljnja informacija ne može biti potvrđena”, kazao je dodavši da policija poduzima istragu kako bi utvrdila što se dogodilo i zašto, uključujući i motive”.

Bolnički izvori priopćili su da je deset osoba primljeno u bolnicu Sunnybrook te da je dvoje odmah proglašeno mrtvim, a da je pet osoba u kritičnom stanju. Bolnička kola i policijska vozila odmah su stigla na mjesto događaja u frekventnom dijelu grada, a brzo su raspoređene i snage reda. Policija je zatvorila područje, a u tom dijelu grada prekinut je i promet podzemnom željeznicom. Gradonačelnik John Tory izjavio je da je situacija pod kontrolom te je pozvao građane da mirno odu kućama.

Ovaj incident je najnoviji u nizu sličnih napada koji su u posljednje vrijeme zaredali u Sjedinjenim Državama i Europi i jedan je od najnasilnijih u novijoj kanadskoj povijesti.  Incident se dogodio 30 km dalje od mjesta na kojem se u Torontu održava sastanak ministara vanjskih poslova skupine sedam najrazvijenijih zemalja.

Počeo voziti po pločniku i rušiti ljude

“Kombi je lociran, a sumnjivac je priveden” rekao je ranije za CNN Gary Long, glasnogovornik policije Toronta.

Policija je na društvenoj mreži Twitter objavila da je vozilo pokosilo pješake ali nije precizirala radi li se o namjernom činu ili o nesreći.

“Počeo je voziti po pločniku i rušiti ljude jednog po jednog. Uništio je toliko ljudskih života. I svaku pojedinu stvar koja mu se našla na putu” rekao je  svjedok Alex Shaker za CTVNews.

BBC piše kako se nesreća dogodila na vrlo prometnom križanju. Kombi je nakon udara u pješake napustio mjesto nesreće.

Oglasio se i kanadski premijer Justin Trudeau. “Upravo smo saznali za situaciju u Torontu. Suosjećamo sa svima koji su na bilo koji način pogođeni ovim događajem. U narednim satima dobit ćemo više informacija, pa ćemo vam moći reći više” zaključio je Trudeau.

 

Hina/Hrvatsko nebo

 

Odgovori